Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek ve tüketimi yeterli seviyeye getirmek amacıyla, 1995 yılından bu yana her yıl Ekim ayının ikinci Cuma günü kutlanmakta olan ‘Dünya Yumurta Günü’ ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. TVHB tarafından yapılan açıklamada sektörün zaman zaman yaşanan dış etkenlere karşı daha dirençli hale getirilmesi için gerekli önlemler alınması gerektiğine ve kamu, özel sektör ve meslek örgütleri ile sivil toplum temsilcilerinin işbirliği içerisinde olması gerektiğine dikkat çekildi.
İhracatı 400 milyon doları aşıyor
Yumurta sektörünün gerek salgın kanatlı hastalıkları ve gerekse ihracat yapılan ülkelerdeki istikrarsızlıklara bağlı olarak dönemsel krizlerle karşı karşıya kaldığına vurgu yapılan açıklamada, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre önümüzdeki 40 yıl için Dünyanın hayvansal protein talebini karşılamak için mevcut et, süt, yumurta gibi hayvansal protein üretiminin yüzde 75 oranında büyümesi gerektiği düşünülmekte ve bu konuda önlem alınması ifade edilmektedir. Yumurtalar içerdikleri amino asitler, kalsiyum, sodyum, iyot, selenyum, kolin ve A, B, D & E vitaminleri bakımından zengin mükemmel bir protein kaynağı bir başka deyişle doğanın protein, vitamin ve mineral haplarıdır.
Bu özellikleri ile sağlıklı cilt ve göz dokusunun korunmasına ve gece görüşüne yardımcı olur, sinirlerin ve kasların doğru çalışmasını sağlar, kalp hastalığı riskini azaltır, yaşa bağlı hafıza kaybını önler. Yumurtalar satın alabileceğimiz en ucuz ve en yüksek kalitede hayvansal proteini içerir. Ülkemizdeki yumurta sektörü 22 milyar adet üretimi ile dünyada dokuzuncu, 400 milyon doları aşan ihracatı ile üçüncü sırada yer alan ve yaklaşık 150 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlayan bir sektör olarak ön plana çıkmaktadır. Ancak böylesine önemli bir rol üstlenen sektör gerek salgın kanatlı hastalıkları ve gerekse ihracat yapılan ülkelerdeki istikrarsızlıklara bağlı olarak dönemsel krizlerle karşı karşıya kalmaktadır” ifadelerine yer verildi.
“Veteriner Hekimlik Otoritesinin kurulmalı”
Yumurta tüketiminin yüksek olduğu ülkelerin aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ülkeleri olduğu belirtilen basın açıklamasında, “Kendi geleceğimiz açısından insanlarımızın yeterli ve kaliteli gıdaya erişimini sağlamak en temel görevimizdir. Kaliteli beslenmede hayvansal kökenli gıdalara yeterli erişimden geçmektedir. Bu gün vesilesiyle yumurta üzerinde yaratılan yanlış bilgilerin önüne geçerek anne sütünden sonra en değerli besin olan yumurta tüketimini toplumumuzda arttırmak için Kamu, özel sektör ve meslek örgütleri ile sivil toplum temsilcileri gerekli işbirliği içerisinde olmalıdır.
Ülkemiz insanının beslenmesinde ve istihdam yaratılmasında önemli rol üstlenen sektörün zaman zaman yaşanan dış etkenlere karşı daha dirençli hale getirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle kanatlı hayvan hastalıklar kaynaklı üretim düşüşü, insan sağlığı ve ihracatta yaşanan kısıtların önüne geçilebilmesi için daha etkin veteriner hizmetlerinin verilebileceği bir Veteriner Hekimlik Otoritesinin kurulması gerektiğini bir kez daha vurgulamak isteriz” değerlendirmelerine yer verildi.
http://www.ticaretgazetesi.com.tr/yumurta-sektoru-direncli-hale-getirilmeli