Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü dolayısıyla gazetecilerle bir araya geldi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu, resmi kaynaklarda bile ülkenin “hayvancılık politikasının olmadığının” belirtildiğini dile getirerek, “İthalat girdabından kurtulmamız gerekiyor. Ülke olarak performans noktasında bunu hak etmiyoruz. Politikalar oluşturulurken her yönüyle incelenmesi ve planlaması gerekiyor. İthal bir model seçmektense üretimden yana bir model seçmeliyiz” dedi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü dolayısıyla gazetecilerle bir araya geldi. Kuduz hastalığıyla ilgili uyarılarda bulunan Eroğlu, kuduz hastalığının, insan, evcil ve vahşi hayvanlarda görüldüğünü belirten Eroğlu, “Hayvanlardan insanlara geçen kuduz yüzde 99 oranında ölümcül, aynı zamanda yüzde 100 oranında da önlenebilir bir hastalıktır. Kuduz, tilki, kurt, çakal gibi yabani memeliler ve köpek, kedi, inek, koyun, keçi gibi evcil hayvanlardan insana ısırık, salya ve tırmalama gibi yollarla bulaşabilmektedir” dedi.
İHTİYAÇ OLMAYAN ET İTHAL EDİLİYOR
Hayvancılıkta yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Eroğlu, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık ülkesi olarak bilindiğinin altını çizerek, “Şimdi ithal eden bir ülke olduk. Türkiye geleceğe yönelik matuf planlar yapıyor. İthalat girdabından kurtulmamız gerekiyor. Ülkemiz performans noktasında bunu hak etmiyor. Hayvancılık noktasında ithalat yapılıyor. Politikalar oluşturulurken her yönüyle incelenmesi ve planlaması gerekiyor. İthal bir model seçmektense üretimden yana bir model seçmeliyiz. İthalatta bir karmaşa yaşanıyor. İhtiyacımız olmayan et ithal ediliyor. Bu ciddi bir rakam ve bunun tüketilmesi gerekiyor. Dışarıya tekrar satılması noktasında tekrar arayışların olduğu belirtiliyor” ifadelerini kullandı.
ÜLKENİN HAYVANCILIK POLİTİKASI YOK
Eroğlu, resmi kaynaklarda bile ülkenin bir hayvancılık politikasının olmadığının ifade edildiğini dile getirdi. Hayvancılık ve tarımda işler iyi gitmediği için Tarım Şurası’nın yapıldığını söyleyen Eroğlu, şöyle konuştu: “Bozukluk olduğu için Tarım Şurası yapılıyor. Üçüncü Tarım Şurası yapılıyor. Bu Tarım Şuralarının ülkemizin üretimine ne kadar katkı sağladığına bakmalıyız. Tarım Şuralarında alınan 37 karar var ancak çoğu uygulanmadı. Bu Tarım Şurası’nı fırsat bilerek çalışma yapılması lazım. Hayvancılık ülkemizde hep tarımın altında görüldü. Hayvancılığa gereken önemin verilmesi gerekiyor. Hayvancılığı tarım için yapmalıyız. Hayvancılığa verilen destek 5.2 milyar. Bu destekle neyi çözeceksiniz. Bir şey üretemeyen başkasının ürettiğini tüketir.”
https://www.milligazete.com.tr/haber/3172423/ithalat-girdabindan-kurtulmamiz-gerekiyor