Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de Covid-19 aşısında öncelikli meslek grupları arasında veteriner hekimlere yer vermedi. Veterinerlerin virüsle mücadelede önemli sorumluluk aldığını belirten meslek örgütü temsilcilerine göre bakanlığın kendilerini de öncelikli gruba alması gerekiyor. Veteriner hekimlerin ‘Covid mi getirdin’ sözleriyle şiddet gördüğünü belirten meslek örgütü temsilcileri “500’ün üzerinde veteriner hekim evinde otururken Covid olmadı. Sağlık hizmeti veriyoruz ve bizler hekimiz” dedi.
ANKARA- Korona virüsü salgınına karşı Çin firması Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısını uygulamaya başlayan Sağlık Bakanlığı, aşıda öncelikli meslek gruplarını açıkladı. İlk aşamada, kamu özel ayrımı gözetmeksizin sağlık kurumu çalışanları, eczacılar ve eczacı kalfaları aşılanacak meslek grupları arasında yer aldı.
Türkiye’de virüsün izole edilmesi ve yerli aşı çalışmalarında veterinerler ile virologların büyük emek sarf ettiğini, veteriner hekimlerin köy köy gezerek toplum sağlığı için çalıştığını belirten Türk Veteriner Hekimleri Birliği (THVB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, veteriner hekimlerin aşılamada ilk aşamada yer almamasına tepki gösterdi.
‘500’ÜN ÜZERİNDE VETERİNER HEKİM EVDE OTURURKEN COVİD OLMADI’
Covid-19 nedeniyle dünyada vazgeçilmez meslek grubu olarak veteriner hekimlerin tanımlandığını, Türkiye’de ise aşılamada öncelik verilmemesiyle “şok” yaşadıklarını belirten Eroğlu’nun aktardığına göre bugüne dek 14 veteriner hekim korona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi. 500’ün üzerinde veteriner hekimin pozitif olduğunu belirten THVB Başkanı Eroğlu, 30 Kasım 2020’de aşılamada öncelikli olmak için Sağlık Bakanlığı’na yazı gönderdiklerini fakat olumlu yanıt alamadıklarını belirterek şunları söyledi: “Bize Türkiye’de ne kadar veteriner hekim olduğu soruldu. Biz de kamu ve özel sektör dahil 32 bin civarı veteriner hekim olduğunu belirttik. 32 bin büyük bir rakam da değil. Biz 32 bin veteriner hekimin bir an önce aşılanmasını talep ediyoruz. 500’ün üzerinde veteriner hekim evinde otururken ya da törene katılırken Covid-19 olmadılar. Köy köy, ev ev geziyorlar. Vatandaş ‘Sen Covid’sindir’ diyor ahırına girmesine izin vermiyor. Veteriner hekimler şu anda sosyal medyada teyakkuz halinde. İnfial yaşıyorlar.”
SAĞLIK VE TARIM BAKANINA MEKTUP YAZDILAR
Sağlık Bakanı ve Tarım Bakanı’na veteriner hekimlerin aşıda öncelik grubunda yer alması için mektup gönderdiklerini, kliniklerde, çiftliklerde ve gıda sektöründe veteriner hekimlerin insanlarla temas ederek çalıştıklarını belirten Ali Eroğlu şöyle devam etti: “Metropolünden en ücra köşelere kadar hem hayvan hem de çevre sağlığı konusunda aynı anda çalışan tek meslek grubu veteriner hekimlerdir. Ülkemizde ilk defa nisan ayında virüsü izole eden hocalarımız veteriner hekimler. Kayseri’de Aykut Özdarendeli, Ankara’da Aykut Özkul, yine aşı üretim çalışmalarında Trakya’da veteriner hekim virolog hocalarımız faz 1 aşamasına geçmek üzereler. Veteriner hekimler hastalıklarla mücadelede önemli meslek grubu. Ülkemizde hala kuduz, Kırım-Kongo gibi hastalıklar, gıda güvenliği konusunda da veteriner hekimler var.”
‘MESLEKTAŞLARIMIZ SALDIRIYA UĞRADI’
Veteriner hekimlerin köy köy, işletme işletme gezdiğini, risk altında olduğunu belirten Eroğlu, sahada vatandaşla da sorun yaşadıkları belirtti ve şöyle devam etti: “Maraş’ta kamuda çalışan genç bir meslektaşımız hayvanlara bir çalışma yapmak üzere vatandaşın evine gidiyor. Ahırın açılmasını istiyor. Hayvan sahibi, ‘Siz ev ev geziyorsunuz bu riskli değil mi? Covid’i bir yerden alıp taşıma riskin var’ diyor. Meslektaşımız da ‘İstemiyorsanız tutanak tutacağız’ yanıtını veriyor. Meslektaşımız tam çıkıp araca doğru giderken bir sopayla başına vuruldu. Son aylarda yedi sekiz meslektaşımız bu şekilde saldırıya uğradı. Bu şekilde çalışan meslek grubunu, vatandaşla yetiştiricilerle sürekli temas halinde olan meslek grubunu siz aşılama konusunda öncelikli meslek grubuna nasıl dahil etmezsiniz? Biz Sağlık Bakanlığı meslek gruplarını açıkladığında şok geçirdik, hayal kırıklığına uğradık. Ben hiçbir mesleğe söz söylemek istemiyorum hepsinin önemli tarafları vardır. Eczacı kalfası öncelikli aşı yapılacak meslek gruplarının içerisine alınıyor ama sabah saat 8’den gece yarısına kadar hizmet veren, vatandaşla yüz yüze gelen veteriner arkadaşımız bu kapsamda değerlendirilmiyor. Veteriner hekimler kalfadan daha önemsiz midir?”
‘SAĞLIK HİZMETİ VERİYORUZ VE BİZLER HEKİMİZ’
Veteriner hekimlerin aşılamada öncelikli grupta yer almamasının kendilerini kötü hissettirdiğini belirten Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Zeynep Pınar Kaya ise il sağlık müdürlükleriyle aşı konusunda yaptıkları görüşmelerden sonuç alamadıklarını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de aşı çalışmalarında görev alan insanlar veteriner hekimler. Bunun dışında sağlık hizmeti veriyoruz ve bizler hekimiz. Çok mutsuz ve değersiz hissettik. Maalesef sağlık sınıfında hala değiliz ve bu kanayan yaramız. Ama aşı çalışmalarında da aynı şekilde sağlık hizmeti veren sınıf içerisinde sayılmamış olmak kendimizi daha da kötü hissettirdi. Veteriner hekim odaları ve konsey olarak bakanlık ve il sağlık müdürlükleriyle iletişime geçtik ama Sağlık Bakanlığı ne derse il sağlık müdürlükleri de onu yapabileceği için şu an aşı konusunda yapılabilecek bir şey yok.”
‘TOPLUM SAĞLIĞIYLA UĞRAŞIRKEN DIŞLANMAK İNCİTTİ’
Veteriner hekimlerin yalnızca hayvan sağlığı için değil toplum sağlığı için de çalıştığını belirten Kaya, “Veteriner hekimler öncelikli grupta neden yer almalı” sorumuza ise şu ifadelerle yanıt verdi: “Beni bir meslektaşım aradı. ‘Başkanım çok mutsuzum ve motive olmak istiyorum’ dedi. ‘Dün gece bir köye gittim ve bir inek doğurttum. Köy Çankırı’nın Hacılar Köyü. Bu köy Covid’den dolayı karantinada. Köy karantinadayken gidip inek doğurttum’ dedi. En basitinden bu örnekten bile düşünürseniz bir veteriner hekimin aşılanması kadar doğal bir şey olamaz. Ayrıca ‘Sen bizim köyümüze Covid getiriyorsun. Bizim köyümüze giremezsin’ diyerek veteriner hekimlere şiddet uygulayan insanlar var. Dolayısıyla biz bilfiil sahada çalışıyoruz. Hem büyükbaş hem pet kliniklerinde hem de gıda sektöründe hayvan ve toplum sağlığı için bu kadar çalışırken bu durum ortaya çıkıyor. ‘Kedi-köpek veterineri’ denerek önemsiz gibi görünüyor mesleğimiz ama biz hayvanları aşılayarak insanlarda çok önemli hastalıklara sebep olan şeylerin önüne geçmeye çalışıyoruz. Veteriner hekimlik hayvan sağlığı kadar toplum sağlığı açısından yapılan bir meslektir. Biz bu kadar toplum sağlığıyla uğraşırken dışlanmış olmak bizi incitti.”