MEHMET ÂKİF ERSOY’U ANMA PROGRAMI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ
28 ARALIK 2020
TVHB MERKEZ KONSEYİ BAŞKANI ALİ EROĞLU’ NUN AÇILIŞ KONUŞMASI
İstiklâl Marşımızın yazarı Türk edebiyatının ve Türk Tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Mehmet Âkif Ersoy. 27 Aralık 1936’da ebedi hayata irtihal etmiştir.
Bu vesile ile çok anlamlı bu program dolayısıyla , katılımları için Sayın Rektörümüze, Organizasyon için Sayın Dekanımıza ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.
Programda yer alan Konferans ile Veteriner Hekim gözüyle Mehmet Âkif ERSOY, çok değerli hocamız, Sayın Prof. Dr. Ferruh DİNÇER tarafından detaylı olarak anlatılacaktır. Öncelikle halen idealist bir duruşla ülkemiz ve mesleğimiz için yorulmadan gayret gösteren, TVHB’nin çalışmalarına kadar katkıda bulunan, mesleğimizin duayeni hocaların hocası saygıdeğer büyüğümüz, muhterem hocamıza saygı, hürmet ve şükranlarımı arz ediyorum.
Değerli katılımcılar;
84 yıl sonra Âkif’i nasıl anlamalıyız?. Ya da soruyu Âkif yeterince anlaşılabildi mi, anlaşılabiliyor mu.? Diye sorabiliriz. Bugün burada kıssadan hisse olsun diye hislerimizi Âkif’i doğru anlamaya tevzi edelim diye düşünüyorum.
Âkif Ersoy 20 Aralık 1873 yılında İstanbul Fatihte doğdu. Baba tarafından Rumeli’li, ana tarafından Buharalı’dır. Bir araştırmacı Âkif’le ilgili şöyle yazmış. “Sonraki yıllar göstermektedir ki, Rumelilik Âkif’e gözü pekliği, cesareti, korkmazlığı, mücadeleyi, umutsuzluğa kapılmamayı ve çelikten bir iradeyi, Buhara’lı olma ise, şairliği, sağduyuyu ve duyarlılığı getirmiştir.
Sarsılmayan bir imanın ve inancın sahibi, Türk Mütefekkiri, milli şair, yazar, veteriner hekim, hafız, Kur’an Mütercimi ve Milletvekili olan Mehmet Âkif ERSOY, Vicdani hassasiyeti yüksek bir aydın, ilkeli bir ahlak adamı ve tüm özellikleriyle idealist bir aksiyon ve dava insanıdır.
Mehmet Âkif Ersoy’un davası, Yüce Türk Milletinin varlık ve bekası davasıdır. O nun davasında hak, adalet, merhamet vardır. Âkif Çanakkale ve İstiklâl savaşımızın sesi ve manevi cephesinin önderidir
Âkif güvendir, umuttur. Âkif sıcak sarar bizi. O şefkatin, merhametin, digergamlığın doruğudur. Akif’i bilmek çok önemli. “Bizim işimiz dünü bilmek, anlamak, ibret almak ve değerleri yarınlara taşımaktır. Neden.? Çünkü yarınlarda taşıdıklarımızı bekleyenler var.” Deniyor. Âkif’in “Geçmişimizi bilmezsek boşadır gelecek diye inlemek…” sözü işin özeti.
Mehmet Âkif’in düşüncesinin bir ucunda bilim ve teknik, diğer ucunda memleket gerçekleri vardı. Bu iki noktayı birleştiren kuvvet ise Âkif’in mesleği, yani veteriner hekimliği idi. Âkif, 20 yıl mesleği ile ilgili önemli görevlerde bulunmuş, 24 Mayıs 1913 te Veteriner Hekimlik Mesleğinden ayrılmıştır. Ancak acı memleket gerçekleri ile mesleğini icra ederken karşılaşmış, bu sayede memleketin en ücra köşelerini, sosyal yaraları yerinde görmüştür.
Görev yeri İstanbul olmakla birlikte önce Edirne’de, daha sonra Anadolu ve Rumeli’nin çeşitli bölgelerinde dolaşarak bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla ilgili çalışmalar yapmıştır.
Meslektaşlarının ifadeleri ile “Eğer Mehmet Âkif, Baytarlığın yüklediği vazifeleri görmek için Türk köylerinde at dolaştırmamış olsaydı, Türk’ün yüksek cevherini, asıl özünü yerinde ve içinde tetkik etmeseydi ne bir İstiklal Marşı yazabilir, ne de Çanakkale şiirini doğurabilirdi. O, Türk’ü özünden gördü, candan sevdi, duydu ve yazdı. Bu itibarla Baytar Mehmet Akif, Şair Mehmet Âkif’e yükseklik vasfını kazandıran bir varlık oldu.”
Mehmet Âkif’in veteriner hekim yönüyle uluslararası alana tanıtılması ölümünün 20.yılına rastlamış, memleketine ve mesleğine uluslararası anlamda bir şeref kazandırmıştır.
Mehmet Âkif Ersoy, karakteri ile sanatını, bunları terkibiyle de mesleği ile hayatını birleştiren bir dehadır. Türk Veteriner Hekimleri olarak O’nun la ne kadar gurur duysak azdır.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak bir kez daha belirtmek isteriz ki,
Âkif’i anarken O’nun davası, çilesi ve hayatı iyi anlaşılmalıdır. O’nu Unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız.
2021 YILI “İSTİKLÂL MARŞI YILI” OLARAK KABUL EDİLDİ.
Bir yazısında yazar şöyle yazmış; “İstiklâl Marşımız Bağımsızlık aşkının mısralarla destanlaşan adı, M. Âkif Ersoy, onu hayatının her karesine sığdırmış, kişiliğinin bir parçası haline getirmiş eşine az rastlanır bir büyük şair. Âkif, yalnız bizim asrımızın değil, hatta tarihimizin en büyük destan şairidir.”
TBMM’nde tüm siyasi partilerin ortak imzasıyla 2021 yılının “İSTİKLÂL MARŞI YILI” olarak kabul edilmesi bütün takdirlerin üstündedir. Kabul edilişinin 100. yılına denk gelen 2021 boyunca düzenlenecek özel etkinliklerle İstiklal Marşı’nın anlam ve öneminin hatırlanması, Mehmet Âkif Ersoy’un ve kurtuluş mücadelemizde görev alarak bu toprakları bizlere vatan kılan şehit ve gazilerimizin yad edilmesi açısından çok büyük anlam ifade etmektedir.
Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın TBMM Başkanımıza ve siyasi partilerimizin Genel Başkanları ve tüm yetkililerine şükranlarımızı sunuyoruz.
84 Yıl önce İstiklâl Marşıyla defnedilen, Fetihten beri şehrin toprağına kendi eseriyle gömülen ilk kişi olan İstiklal ve İstikbal şairimiz, tarihe derin izler bırakan meslek büyüğümüz Mehmet Âkif Ersoy’u ve istiklal mücadelesinin tüm kahramanlarını bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Kabirleri nur mekanları cennet olsun.
Sözü Şöyle bitirelim,
“Büyüklerimizi tanımayanlar,
Onların hizmetlerini takdir etmeyenler,
Onlara hürmet hissi beslemeyenler,
Hiç kimseden hürmet bekleyemezler.”
Tüm katılımcılara teşekkür ediyor, tekrar sevgi ve saygılar sunuyorum.
Ali EROĞLU
TVHB Merkez Konseyi Başkanı