TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ BAŞKANI ALİ EROĞLU’NUN NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİNİN DÜZENLEDİĞİ 2020 MEZUNİYET TÖRENİNDE YAPTIĞI KONUŞMA
(ZOOM-ÇEVRİM İÇİ) 20/11/2020
Yaşanan zor süreç sebebiyle online olarak gerçekleştirilen mezuniyet töreni için Sayın Rektörümüze, Sayın Dekanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca şahsımı daveti için de Sayın Dekanımıza teşekkür ederim. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi olarak, mesleğimiz adına mutlu olduğumuz önemli günlerden biri bugün. Bir kez daha sevinçli ve gururluyuz.
Meslek ailemize katılan meslektaşlarımı tebrik ediyor, mesleğimize hoş geldiniz diyorum. Onların mimarları değerli hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum.
Veteriner hekimlik öğretiminin zor olduğunu biliyoruz. Sizler bu zoru başardınız. Sevinçlisiniz. Çünkü, okul bitti. Ancak, hayatınızın en güzel günlerinin bir bölümünü geride bıraktığınızı unutmayın.
Bundan sonra hayatınızın başka bir bölümü başlamış bulunuyor. Bundan sonra ne olacak?
Bir hekim olarak, meslek yeminine sadık kalarak, mesleğinizi en iyi bir şekilde yapacağınıza inanıyor ve başarılar diliyorum. Okul bitince öğrenme bitmiyor. Bilim çağında, bilimsel gelişmeleri takip ederek kendinizi geliştirmeniz, bilginin her türlüsüne ulaşmaya gayret etmeniz ve hayat mektebini de başarmanız gerekiyor.
Günümüzde, yeni bilgilere ulaşmak ve onları kullanmak esastır.
Yeni yüzyılda, veteriner hekimler, daha kapsamlı görev ve sorumluluklar yüklenmiştir. İlerleyen süreçte bu görev ve sorumluluklar artarak devam edecektir.
Veteriner hekimlerin, hayvan sağlığı, hayvansal üretim, gıda güvenliği, hayvan refahı, hayvan hakları, biyogüvenlik, çevre sağlığı, yaban hayatı ve veteriner halk sağlığı gibi alanlardaki çalışmalarına ve tüm Dünyada yaşanan Covid-19 salgını sürecinde; zoonozlarla (hayvanlardan insanlara, insanlardan hayvanlara geçen hastalıklar) mücadelede üstlendikleri görevlere bakıldığında veteriner hekimsiz bir toplum sağlığının olamayacağı aşikardır.
Eko sistemi alt üst eden ve bütün Dünyayı kuşatan Covid-19 sebebiyle tüm veteriner hekimler bu salgın ile mücadele kapsamında sahada olup ülkemizin en büyük metropolünden, ülkenin en ücra köşesindeki köy ve mezrasına kadar ayaktadır. Bir taraftan laboratuvarlara kapanarak hayatları kurtaracak aşı ve serum üretmek için olağan üstü gayret gösterilirken, diğer taraftan sahada, salgın ve zoonotik hastalıklara karşı koruyucu aşılamalar, hastalık mihraklarına müdahale, tedavi hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi, insanımızın gıda güvenliğinin sağlanması gibi hizmetler onlarca riske rağmen gece gündüz demeden devam ettirilmektedir.
Türk Veteriner Hekimleri birliği olarak, mesleğimizi en iyi şekilde temsil etmeye, hak ve yararlarını korumaya, standartları yüksek bir veteriner hekimliğin oluşturulmasına, Ülkemiz hayvancılığının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması için politikalar üretmeye, stratejiler geliştirmeye gayret ediyoruz. Sloganımız; “İleri hayvancılık için ileri veteriner hekimliktir.”
Yine TVHB olarak, mesleğimiz ve meslektaşlarımızı ilgilendiren fakülte eğitimi ve sonrasında sürekli eğitim süreci, uzmanlık, kamuda istihdam, kamuda veteriner hekimlik otoritesinin oluşturulması, özlük hakları, kamu dışında istihdam, muayenehane (klinisyen) hekimliği, kurumsallaşma, meslek etiği, deontoloji ve mesleki dayanışma gibi daha birçok konudaki olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve mesleğimizin hak ettiği yerde olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Uzun yıllardan bu yana başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarına yıllar itibarı çok az ve sınırlı sayıda veteriner hekim alımı yapılmaktadır. Sayıları ve öğrenci kontenjanları her yıl artan veteriner fakültelerine bağlı olarak oluşan binlerce işsiz veteriner hekim gerçeği de ortadadır.
Veteriner hekim meslek gurubunun istihdam edildiği başta Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve belediye başkanlıkları olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, bir an önce veteriner hekim meslek gurubunu ilgilendiren hizmet ve faaliyetlerin aksamaması ve daha verimli ve sürdürülebilir bir hale getirilmesi için; ülkemiz genelinde norm kadro çalışmalarını biran önce yapmasını ve insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliği hizmetlerinin, veteriner fakültelerinden her yıl mezun olan veteriner hekim sayısını da dikkate alarak, yeterli sayıda veteriner hekim alımı yapması isabetli olacaktır.
Ülkemizde yaklaşık 35.000 civarında aktif veteriner hekim bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 9.000’i Tarım ve Orman Bakanlığında, 2500’ü yerel yönetimlerde, 300’ ü ise diğer kamu kurum ve kuruluşlarında olmak üzere 12.000 dolayında veteriner hekim kamuda istihdam edilmektedir. Bu gün itibarı ile klinik, poliklinik ve hayvan hastanelerinde görev alan serbest veteriner hekim sayısı kamuda çalışan veteriner hekim sayısını geçmiş durumdadır. Oysa kamunun veteriner hekimlik hizmetleri ile ilgili faaliyet alanları ve sorumlulukları çok daha fazla ve önemlidir.
Tarım ve Orman Bakanlığında görev alan 9.000 veteriner hekim; ülkemizdeki hayvanların (Büyükbaş, Küçükbaş, kanatlı vb.) sağlığından, ıslahından, kayıt altına alınmasından, yurtiçi ve yurtdışı sevklerinden, refahından ve hayvansal kökenli gıdaların üretimi aşamalarından, yaklaşık 18 milyon büyükbaş ve 55 milyon küçükbaş ile yıllık ortalama 1.300.000 ton kırmızı etin, 1.5 milyon ton kanatlı etinin ve 23 milyon süt üretimi sürecinde ki tüm sağlık ve hyjen kontrollerinden sorumludur. Gıda kaynaklı risklerin % 90 ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hayvan sağlığının ve hayvansal gıdaların üretimi aşamasındaki süreçlerde denetim ve kontrollerin aksatılmadan sağlıklı ve güvenilir bir şekilde yapılması halk sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Veteriner hekimler bu görevlerin yanısıra hayvancılık sektörü ve veteriner hekimlik hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili eğitim ve danışmanlık hizmetleri, kayıt ve belge düzenleme ile rutin yazışma görevlerini de yapmak zorundadır.
Tüm bu görevlerin 9.000 kamu veteriner hekimi ile sağlıklı bir şekilde aksatılmadan yürütülmesi mümkün değildir.
Değerli Meslektaşlarım;
Veteriner hekimlerin sağlığın temel aktörlerinden olmasından dolayı mesleğimizle gurur duyuyoruz.
Öyleyse, hep birlikte mesleki etikten kurumsallaşmaya kadar her konuya sahip çıkalım, mesleğimizin itibarını koruyalım, ona leke getirecek hiçbir davranış ve uygulamanın içinde olmayalım, birbirimize destek olalım, sevip sayalım ve meslekte birliktelik sağlayalım. Mesleğimizin ve çok sevdiğimiz ülkemizin hak ettiği ileri ülkelerin seviyesine gelmesi için var olalım. Ümitsizliğe kapılmadan, gerçekleri görerek, günü kurtarma değil, geleceğe sahip olma adına hareket edelim. İnsanları yaşatan ve başarıya götüren en önemli unsurun umut olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.
Bizler TVHB olarak sizlerle hep güzellikleri paylaşmak istiyoruz. Bu nedenle, “Veteriner hekimler için, ülkemiz için veteriner hekimlerle el ele” diyoruz.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve odalarımız mesleğimiz ve meslektaşlarımız için vardır. Varlığını sizlerle devam ettirecektir. Onlara sahip çıkın.
Bu mutlu sonun, ailelerinize ve sizlere hayırlı olmasını diliyor, sizleri kutluyor, bundan sonraki hayatınızda sağlıklı ve başarılı nice yıllar temennisi ile tekrar tüm katılımcılara sevgi ve saygılar sunuyorum.
Ali EROĞLU
TVHB Merkez Konseyi Başkanı