Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası; global olarak antimikrobiyal dirençlilik farkındalığını arttırmak, kamuoyunu, sağlık çalışanlarını ve kanun yapıcıları daha çok antimikrobiyallere dirençli enfeksiyonun yayılmasını önlemek için teşvik eder.
Antimikrobiyal direnç; bakteri, mantar, virus ve parazitlerin tedaviye direnmesi, tedavisi daha zor olan enfeksiyonlara, bunların yayılmasına, ağır hastalıkların ve ölümün artmasına sebep olur. Antimikrobiyaller; antibiyotikleri, antiviralleri, antifungal ve antiprotozoal ilaçları içeren, insanlar, hayvanlar ve bitkilerdeki hastalıklarla savaşmaya yarayan çok hayati araçlardır. İnsanlarda, çiftlik hayvanlarında ve tarımda aşırı ilaç kullanımı, temiz suya erişimdeki güçlük, sanitasyon ve hijyendeki zayıflık, antimikrobiyal dirençle mücadelede bütün dünya için tehdit oluşturur.
2020 yılında geçtiğimiz mayıs ayında 3 taraflı olarak; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından düzenlenen paydaş taraflar fikir alışverişi toplantısında, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’nın faaliyet alanı ‘antibiyotik dirençliliği’ üzerine değil, ‘antimikrobiyal dirençliliği’ üzerine odaklanacak şekilde kapsamı genişletildi. Kampanyanın tüm antimikrobiyalleri kapsayacak şekilde genişletilmesi, antimikrobiyal dirence karşı daha kapsayıcı bir küresel yanıtı kolaylaştıracak ve paydaş katılımını arttıran,çok sektörlü ‘Tek Sağlık’ yaklaşımını destekleyecektir. Üçlü yürütme komitesi; Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası’nın tarihlerini 2020 yılından başlayarak 18-24 Kasım olarak belirledi. 2020 yılının sloganı bütün alanlara uyarlanabilir olan ‘dikkatli tutun’ olacak. Antimikrobiyal Farkındalık Haftasında, insan sağlığı alanı için tema ‘Antimikrobiyalleri korumak için birleşme’ .
Antibiyotiklere ve diğer antimikrobiyal ilaçlara karşı gittikçe artan dirençliliğe alınacak global hareket planındaki önlemler 2015 yılının Mayıs ayında yapılan 68. Dünya Sağlık Meclisi’nde ele alındı. Planın ana amaçlarından biri farkındalığı arttırmak ve antimikrobiyal direnci etkili iletişim, çalışma ve eğitimle anlamak.
Kaynak:
TVHB için çeviriyi yapan: Veteriner Hekim Özlem Küçükkepeci İnce
TVHB Sosyal Medya Çalışma Grubunun hazırladığı güne / haftaya özel görseller ile oluşturulan kısa video: