Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izinsiz kurulan merdiven altı çiftliklerde, cins köpekler damızlık olarak kullanılıyor, dişi köpekler defalarca farklı ırklardan köpeklerle çiftleştiriliyor… Yavrular daha sütten kesilmeden internetten satışa çıkarılıyor. Türkiye’de üretimi ve yetiştirilmesi yasaklanan ırkların da arasında bulunduğu köpeklerin fiyatı ise 5-10 bin euroya kadar çıkıyor…
Hayvan üretim merkezlerinde yetişen özel ırk köpek yavrularının internet yoluyla yüksek fiyata satılması, merdivenaltı çiftlik sayısını artırdı.
5996 sayılı Kanuna göre, ev ve süs hayvanlarının üretim, satış, barınma ve eğitim yerleri için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınması şart. Ancak bakanlıktan habersiz kurulan merdivenaltı çiftliklerde, ev ve süs hayvanları çoğaltılarak satışa sunuluyor. Köpek çiftliği denilen işletmelerde, kendi ırkları dışındaki köpeklerle bile çiftleştiriliyor. Çiftliklerin çoğunluğu takip edilmesi gereken program ve kuralları uygulamazken, ‘hayvan fabrikaları’nda dişi köpekler, üst üste doğum yapmaya zorlanıyor. Yavru köpekler ise normalden erken sütten kesildikleri için anneler daha çabuk kızgınlık dönemine giriyor ve yılda 3-4 kez çiftleştiriliyorlar.
Sosyal medyadan satış
İnternette ve sosyal medyada binlerce ilan ve sayfaları olan bu merdivenaltı köpek çiftlikleriyle karşılaşmak oldukça mümkün. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin veya ruhsat almayan sözde üreticilerden bazıları köpekleri satarken para almadığını göstermek için mama desteği istediği, daha sonra bu mamaları da pet shoplara sattığı öne sürülüyor.
‘Kanun revize edilmeli’
Uzmanlar ise merdivenaltı köpek üretim yerlerinin fazlalığına dikkati çekiyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu konuya ilişkin olarak Milliyet’e şunları söyledi:
“İnternet aracılığıyla değil, belediyelerin bakım merkezi ve barınaklarındaki merkezler aracılığıyla hayvan sahiplenilmeli. Hayvanları Koruma Günü’nde de belirttiğimiz gibi bilinçsiz vatandaşlarımız yüzünden böyle üretim çiftliklerinde hayvan satanlara fırsat tanınıyor. Merdivenaltı üretim çiftlikleri aslında yasak. Ama denetim ve kontrol eksik. Hayvan Hakları Kanunu revize edilemedi. Edilirse rastgele üretim ve satışlar olmayacak. Köpeği paraya endeksli çiftleştirmeler gibi uygulamaların önüne geçilecek. Para kazanmak için sürekli yapılan çiftleştirmeler hayvana zulümdür.”
https://www.milliyet.com.tr/gundem/vurgunda-yeni-yol-kopek-ciftlikleri-6329381