9 Ekim Dünya Yumurta Günü açıklamalarında, yumurtanın sağlıklı beslenmedeki yeri ve önemi vurgulandı.
9 Ekim Dünya Yumurta Günü, 1996 yılında yumurtanın sağlık faydaları konusunda farkındalık oluşturmak ve insan beslenmesindeki öneminin vurgulanması amacıyla ilan edildi. Gün dolayısıyla yapılan etkinliklerde, yumurtanın sağlıklı beslenme için öneminin altı çiziliyor.
Yumurta, mükemmel proteinden çok daha iyisi!
Uluslararası Yumurta Komisyonu (International Egg Commission) tarafından bu yıl “Yumurta, mükemmel proteinden çok daha iyisi” temasıyla kutlanan Dünya Yumurta Günü açıklamasında, yumurtanın faydalarına yer verilirken, Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) de, gün dolayısıyla mesajlar içeren görseller paylaştı. Komisyonun açıklaması şöyle:
“Yumurta doğal olarak en yüksek kalitede protein içermesinden dolayı, yıllardır protein kaynağı olarak tanımlanmıştır. Ancak yumurta sadece protein kaynağı olmaktan öte, sağlıklı yaşamın yanı sıra yaşamın bütün aşamalarında esansiyel besin maddeleri için sürdürülebilir bir kaynak sunmaktadır.
Yumurta insan vücudu için gerekli olan vitaminlerin çoğunu, mineralleri ve antioksidanları içerdiğinden genellikle doğal bir vitamin hapı ve iyi bir araç olarak tanımlanır. Yumurta folat, demir ve çinkonun yanı sıra vitamin A, B ve E’leri içeren 14 esansiyel besin maddesini ihtiva eder.
Kolin içeriğiyle, hamile kadınların tüketimi için önemli!
Yumurta doğal besin kaynakları içerisinde en yüksek kolin içeren gıdalardan biridir ve genellikle az tüketilir, ancak nörobilişsel ve sağlıklı yaşam için kritik bir besindir. Bu durum yumurtanın dünya çapında özellikle hamile ve emziren kadınlarda önemli bir besin grubu olarak tanınmasına sebep olmuştur.
Yumurtada bulunan bir diğer esansiyel besin maddesi de vitamin D’dir ki, bu, sağlıklı kemik ve dişlerin güçlenebilmesi için anahtardır. Bir milyar civarında insanın düşük seviyede vitamin D’ye sahip olduğu tahmin edilmekte ve yumurta bu esansiyel besin maddesini doğal olarak içeren nadir gıdalardan birisidir.
Ancak, sağlıklı yaşam diyetleri içerisindeki harika bir gıda olması onu sadece sürdürülebilir sağlıklı yaşama fayda sağlamasından kaynaklanmaz. Aynı zamanda hatırı sayılır derecede sürdürülebilir bir kimliğe sahip olması gelişim çağındaki küresel nüfusun tüketmesi için harika bir gıda olmasından kaynaklanır.
Çevresel etkisi düşük!
Yumurta yeni verimlilik politikaları ve hem çiftlikte hem de yumurta tedarik zincirinde devam eden taahhütler sayesinde düşük çevresel etkili bir protein kaynağı olarak düşünülmektedir. Onlar çok az miktarda su tüketimine ihtiyaç duyarlar ve yumurtanın genel ayak izleri son 50 yılda önemli derecede azalmıştır.
Yumurta dünya çapında yetersiz beslenmenin önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Kolay satın alınabilirliği yoğun besin maddesi içeriği ile birleştiğinde, beslenme açısından savunmasız çocukların sağlık yönünden gelişimine hatırı sayılır derecede yardım etmektedir.
Yumurta diyetlerimizde eşsiz bir fayda sunar ve gelişim çağındaki küresel nüfusun desteklenmesinde önemli rol oynar. 9 Ekim 2020 tarihinde Dünya Yumurta Gününü kutlayarak yumurtanın sayısız faydasını onurlandırmaya yardım edin.”
https://www.gidahatti.com/dunya-yumurta-gunu-yumurta-mukemmel-proteinden-cok-daha-iyisi-175407/