Her yıl Ekim Ayının 2. Cuma günü Dünya Yumurta Günü olarak kutlanmaktadır.
Dünya Yumurta Günü, yumurtanın faydalarına ve onun insan beslenmesindeki önemine dikkat çekerek tüketimi yeterli seviyeye getirmek amacıyla dünyada 1995, ülkemizde ise 2008 yılından beri çeşitli aktiviteler ile kutlanmaktadır.
Gıda güvenliği, gıda güvenirliği, sağlıklı beslenme ve sağlıklı çevrenin vazgeçilemez önemi, COVID-19 Pandemisi ile daha iyi anlaşılmış ve tüm Dünya ülkeleri gıda arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik yoğun çalışmalar başlatmıştır.
Yine yaşanan olağan üstü süreç, korunmanın ötelenemeyeceğini, ihmal edilemeyeceğini ve şartlarının süratle oluşturulmasının bir mecburiyet olduğunu gözler önüne sermiştir. Korunma tedaviden daha etkili ve daha ekonomiktir yaklaşımı küresel bir kabul haline gelmiş olup, bunun ilk basamağı da sağlıklı ve dengeli beslenmedir.
Anne sütünden sonra en kıymetli protein, adeta mucizevi bir besin kaynağı olan yumurta, tüm zamanlarda olduğu gibi bu süreçte de sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir.
Yumurta, vitaminlerin çoğunu, mineralleri ve antioksidanları, folat, demir ve çinkonun yanı sıra A,B, E, D vitaminlerini içeren 14 adet esansiyel besin maddesini ihtiva eder.
Çevre dostu protein kaynağı olan yumurta, dünya çapında yetersiz beslenmenin önlenmesinde önemli bir rol oynamakta, artan nüfusun beslenmesine büyük katkı sunmaktadır. Kolay satın alınabilirliği, yoğun besin maddesi içeriği ile birleştiğinde sağlık yönünden farkındalığı çarpıcı hale gelmektedir.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak aşağıda yer alan hususları kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
Ülkemizde, on binlerce üreticiyi ilgilendiren yumurta sektörü, dünya ile rekabet edilebilen bir üretim hacmine ve ihracat büyüklüğüne sahiptir. Dünya çapında üretimde dokuzuncu, ihracatta üçüncü sırada yer alan sektör daha ileri seviyelere taşınmalıdır.
Yumurta sektörü, yaklaşık 150 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlayan bir sektör olarak ta ön plana çıkmaktadır. Ancak böylesine önemli bir rol üstlenen sektör gerek salgın kanatlı hastalıkları ve gerekse ihracat yapılan ülkelerdeki istikrarsızlıklara bağlı olarak dönemsel krizlerle karşı karşıya kalmaktadır.
Dünyayı hayvansal protein tüketen toplumlar yönetmektedir. Yumurta tüketiminin yüksek olduğu ülkeler aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ülkeleridir.
Yumurtalar satın alabileceğimiz en ucuz ve en yüksek kalitede hayvansal proteini içerir. İnsanlarımızın yeterli ve kaliteli gıdaya erişimini sağlanmalıdır. Kaliteli beslenmede hayvansal kökenli gıdalara yeterli erişimden geçmektedir.
Bu gün vesilesiyle yumurta üzerinde oluşturulan yanlış bilgilerin önüne geçerek, yumurta tüketimini toplumumuzda arttırmak için kamu, özel sektör ve meslek örgütleri ile sivil toplum temsilcileri gerekli işbirliği içerisinde olmalıdır.
Ülkemiz insanının beslenmesinde ve istihdam yaratılmasında önemli rol üstlenen sektörün zaman zaman yaşanan dış etkenlere karşı daha dirençli hale getirilmesi için gerekli önlemler alınarak sürdürülebilirliği sağlanmalıdır.
Özellikle kanatlı hayvan hastalıkları kaynaklı üretim düşüşü, insan sağlığı ve ihracatta yaşanan kısıtların önüne geçilebilmesi için daha etkin hizmetlerin verilebileceği, bütüncül bir yapının; Tarım ve Orman Bakanlığında Veteriner İşleri Genel Müdürlüğünün kurulması gerekmektedir.
Dünya Yumurta Günü kutlu olsun. 09/10/2020
Ali EROĞLU
Türk Veteriner Hekimleri Birliği
Merkez Konseyi Başkanı