• Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • TVHB Düşünce Grubu Üyeleri
    • TVHB Bilim Kurulu Üyeleri
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haber
  • Etkinlik
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
    • Basın Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
ODA KAYIT SİSTEMİ
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • TVHB Düşünce Grubu Üyeleri
    • TVHB Bilim Kurulu Üyeleri
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haber
  • Etkinlik
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
    • Basın Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
No Result
View All Result
Home Basın

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden çiğ süt fiyatı açıklaması!

Ekim 7, 2020
Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden çiğ süt fiyatı açıklaması!

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından açıklanan çiğ süt referans fiyatına ilişkin konuşan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Aldığımız duyumlara göre süt referans fiyatında 40-45 kuruşluk bir artış düşünülmektedir. Süt yeminin fiyatı 2,4 TL/ kilogram civarındadır. Pariteyi karşılamak açısından üreticinin yeme 1,9 TL/ kilogram fiyattan ulaşması gerekmektedir” dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, çiğ süt referans fiyatına ilişkin yazılı açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

“Çiğ süt fiyatı sürdürülebilir değil”

“Ülkemizde üretilen sütün fiyatı, Gıda komitesinin (Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi) görüşü alınarak Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından kamuoyuna açıklanmaktadır. Ulusal Süt Konseyinin 15.11.2019- 31.12.2020 tarihleri arası için belirlediği 2,3 TL/Kilogram fiyat, bugünkü şartlarda süt işletmeleri için maliyetlerin bir hayli altında kaldığı, bir yıl öncesinde belirlenen referans fiyatın uluslararası çiğ süt fiyatlarının belirlenmesinde ana kriter olan Süt/Yem paritesi ve üretici maliyetleri açısından sürdürülebilir bir fiyat olmadığı anlaşılmıştır.

Belirlenen referans fiyatın bugüne kadar sabit kalması bu süre zarfında başta yem olmak üzere üretim maliyetlerini etkileyen tüm girdilerde ortaya çıkan ortalama yüzde 25-30 oranındaki fiyat artışı ile beraber sektörün sürdürülebilirliğine olumsuz etki yaptığı ve bu çerçevede damızlık vasfı ve süt verimi yüksek hayvanların kesimine sebep olduğunu görülmüştür.

“Süt/yem paritesine göre artış yapılmalı”

Aldığımız duyumlara göre süt referans fiyatında 40-45 kuruşluk bir artış düşünülmektedir. Bu artış 1,5 olması gereken süt/yem paritesinin yani 1 kg referans süt fiyatı, 1.5 kilogram kesif yem fiyatına eşit olmalı karşılığı değildir. Süt yeminin fiyatı 2,4 TL/kilogram civarındadır. Pariteyi karşılamak açısından üreticinin yeme 1,9 TL/kilogram fiyattan ulaşması gerekmektedir. Ayrıca çiğ süt referans fiyatları uzun dönem için ilan edilmemeli, azami 3‘er aylık dönemler halinde; girdi maliyetlerindeki artışlar çerçevesinde ve süt/yem paritesi yaklaşık 1.5 olarak kabul edilerek revize edilmesi ve bu uygulamanın herhangi bir kurulun veya komitenin kararına bağlı olmaksızın kendiliğinden otomatik olarak devreye girmesi daha gerçekçi olacaktır.

Referans fiyatındaki artış miktarının aynı zamanda tüketici fiyatlarında da olası artışlara sebep olacağı düşünüldüğünde, belirlenen referans fiyatın sadece üretici maliyetlerine yönelik belirlenmesi, ancak bu fiyatın çiğ süt prim desteği ile güçlendirilmesi üreticinin karlılık ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde sektörün sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır.

“Kalite kriterine göre fiyat belirlenmeli”

Önceki yıllarda çiğ süt alım fiyatlarında uygulanan ve sütün kalitesini belirleyen süt yağı, süt proteini, somatik hücre sayısı vb. kriterleri, fiyatlandırmada ve prim desteğinde yeniden hayata geçirilmelidir. Özellikle sanayiye toplanan sütün kalitesine yönelik değerlerin tespitinde kullanılan ileri teknoloji ölçüm cihazlarının olası suistimallerin önüne geçmek adına üretici örgütleri tarafında tedarik edilerek kullanılması göz önünde bulundurulmalıdır. Başta süt inekçiliğinin yoğun olarak yapıldığı ve arzın yüksek olduğu bölgeler olmak üzere üretilen çiğ sütün bir kısmının katma değeri yüksek yöresel ürünlere dönüştürülmesi için gerekli makine ekipman ve altyapı olarak desteklenmeli ve bu çerçevede üretici birlikleri ile kooperatifler aktif olarak görev almalıdır. Ayrıca çiğ sütün üretilmesinde son ürüne dönüştürülmesine kadarki süreçlerde Veteriner Hekim meslektaşlarımızın bu süreçte aktif olarak görev alması da halk sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliği açısından ciddi önem arz etmektedir.”

İHA

https://www.gidahatti.com/turk-veteriner-hekimleri-birliginden-cig-sut-fiyati-aciklamasi-175317/

https://www.memleket.com.tr/turk-veteriner-hekimleri-birliginden-cig-sut-referans-fiyati-aciklamasi-2086228h.htm

https://www.gazeterize.com/genel/turk-veteriner-hekimleri-birliginden-cig-sut-referans-fiyati-aciklamasi-h14197047.html

https://www.tarimdanhaber.com/gida/sut-fiyatlarina-yapilacak-45-kurusluk-artis-ureticinin-beklentisi-h15019.html

http://www.karsmanset.com/haber/turk-veteriner-hekimleri-birliginden-cig-sut-referans-fiyati-aciklamasi-341538.htm

 

Önceki Haber

Veteriner Hekimlerden, "süt fiyatları süt-yem paritesiyle uyumlu olsun" talebi

Sonraki Haber

Çiftçi Tv, 08.10.2020 Saat 10.00

En Son Eklenenler

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mücaid TAYLAN Ziyaretimiz

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mücaid TAYLAN Ziyaretimiz

Haziran 13, 2025
Birliğimize Ziyaret

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanlarından Sayın Bayram Sertkaya ve Personel Genel Müdür Yardımcılarından Sayın Adnan BALCI Birliğimizi Ziyaret Etti

Haziran 13, 2025
Birliğimize Ziyaret

Birliğimize Ziyaret

Haziran 12, 2025
Facebook Twitter Youtube Instagram
Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Veteriner Hekimliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp gelişmesini sağlamak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını koruma amacı ile kurulmuş, tüzel kisiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluştur.

Bizi Takip Edin

Video

© 2020 Türk Veteriner Hekimleri Birliği - Powered By FAZLANET.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haberler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
  • ODA KAYIT SİSTEMİ

© 2020 Türk Veteriner Hekimleri Birliği - Powered By FAZLANET.