• Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • TVHB Düşünce Grubu Üyeleri
    • TVHB Bilim Kurulu Üyeleri
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haber
  • Etkinlik
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
    • Basın Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
ODA KAYIT SİSTEMİ
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • TVHB Düşünce Grubu Üyeleri
    • TVHB Bilim Kurulu Üyeleri
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haber
  • Etkinlik
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
    • Basın Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
No Result
View All Result
Home Basın

TVHB Merkez Konsey Başkanı Eroğlu: “Çiğ tüketilecek gıdalar ile piştikten sonra tüketilecek…

Nisan 22, 2020
TVHB Merkez Konsey Başkanı Eroğlu: “Çiğ tüketilecek gıdalar ile piştikten sonra tüketilecek…

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Sebze ve meyveler duru su ile iyice yıkandıktan sonra, et ve et ürünleri ise iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir. Çapraz bulaşmanın önlenmesi amacıyla, çiğ tüketilecek gıdalar ile piştikten sonra tüketilecek gıdaların hazırlanmasında farklı mutfak gereçleri kullanılmalı ve temasları önlenmelidir” dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Ramazan ayında korona virüse karşı alınması gereken tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Korona virüs hastalığının (Covid-19) insanlara gıdalarla bulaştığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirten Eroğlu, “Ancak hastalığın gıda alışverişi esnasında hastalığı taşıyan kişilerle yakın temas veya sıklıkla temas edilen yüzeylere veya cisimlere dokunduktan sonrasında ellerin ağız, burun ve göze götürülmesiyle bulaşabileceği ifade edilmektedir. Bu noktada gıdaları da bir cisim gibi düşünmek mümkündür. Bu nedenle Covid-19’un bulaşmasının önlenmesi için genel gıda hijyeni tedbirlerine uyulması tavsiye edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Salgının kontrol altında tutulabilmesi için Ramazan ayında da tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, şu açıklamalarda bulundu:

“Gıda alışverişinde; alışveriş listesi oluşturularak 1-2 haftalık ihtiyaç toplu olarak alınması etkene maruziyet riskini azaltmaktadır. Evden çıkmadan, sıklıkla temas edilen yüzeylere, çiğ gıdalara temastan sonra ve eve döndükten sonra ellerin sabun ve su ile iyice yıkanması gerekmektedir. Kapalı ve toplu alanlarda mutlaka maske takılmalıdır. Market arabalarının tutma kolları sıklıkla temas edilen yüzeyler olduğundan risklidir. Yine markette sıklıkla temas edilen yüzeylerde de virüs bulunabilir. Buralara mümkün olduğunca az temas edilmeli ve alışveriş süresince eller yüze götürülmemelidir.

Gıdalar elle değil gözle seçilmelidir. El temasının sınırlandırıldığı gıdalar tercih edilmelidir.

Müşteri ve çalışanlarla iki metrelik sosyal mesafe korunmalıdır. Mümkün olduğunca temassız ödeme seçenekleri kullanılmalıdır. Sebze ve meyveler duru su ile iyice yıkandıktan sonra, et ve et ürünleri ise iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir. Çapraz bulaşmanın önlenmesi amacıyla, çiğ tüketilecek gıdalar ile piştikten sonra tüketilecek gıdaların hazırlanmasında farklı mutfak gereçleri kullanılmalı ve temasları önlenmelidir. Eve geldikten sonra market poşetlerinin içindeki kapalı ambalajlı ürünler deterjanlı su yerine duru suyla yıkandıktan sonra güneş altında çok uzun süre bekletilmeden kuruttuktan sonra dolaba yerleştirilmelidir.

Ramazan süresince, hastalığın ülkemizde yayılmasının önlenmesi ve genel bir sokağa çıkma yasağı gibi ağır tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaması için evlerde de toplu iftar yemekleri verilmemelidir. Sosyal mesafenin korunması ve temasın azaltılması Covid-19 ile mücadelede en önemli tedbirler arasındadır. Bu bağlamda Ramazan ayında iftar çadırlarının kurulması risk oluşturabilecektir. İhtiyaç sahiplerine gıdalar; kumanya, hazır yemek veya Ramazan kolileri şeklinde evlerinde ulaştırılmalıdır.” – ANKARA

Kaynak: İHA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.haberler.com/tvhb-merkez-konsey-baskani-eroglu-cig-tuketilecek-13148268-haberi/?fbclid=IwAR3byiTfU4O2Ik1evuxhPeNPtWy5WoOBDxfw7hp-HynpNn3IlcO6FDV_zQg 

 

 

 

https://haberglobal.com.tr/gundem/ramazan-alisverisi-icin-vatandaslara-uyarilar-41638?fbclid=IwAR2XDKdPIcvWgSy5wljF7uyCVYP0i4_nhMjuAwv2Ph68uCQCkjXDIdJpgbQ

 

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ramazan-alisverisi-icin-vatandaslara-cok-onemli-uyarilar-5765360/

 

 

 

 

 

 

Önceki Haber

Dünya Veteriner Hekimler Günü 25 Nisan 2020

Sonraki Haber

“TBMM’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN”

En Son Eklenenler

1 Haziran Dünya Süt Günü

1 Haziran Dünya Süt Günü

Haziran 1, 2025
Hasvet Ratem Ankara Radyoloji Tanı ve Eğitim Merkezi’nin Açılışına Katıldık

Hasvet Ratem Ankara Radyoloji Tanı ve Eğitim Merkezi’nin Açılışına Katıldık

Mayıs 31, 2025
Van Tarım ve Orman İl Müdürü Turgay ŞİŞMAN Ziyareti

Birliğimize Ziyaret

Mayıs 29, 2025
Facebook Twitter Youtube Instagram
Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Veteriner Hekimliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp gelişmesini sağlamak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını koruma amacı ile kurulmuş, tüzel kisiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluştur.

Bizi Takip Edin

Video

© 2020 Türk Veteriner Hekimleri Birliği - Powered By FAZLANET.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haberler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
  • ODA KAYIT SİSTEMİ

© 2020 Türk Veteriner Hekimleri Birliği - Powered By FAZLANET.