Tüm dünyada olduğu gibi bizde de, bilim insanlarımız, koronovirüse yönelik çalışmalarını yoğun tempoda sürdürüyorlar. Aşı çalışmaları için çok önemli bir aşama olan virüsün izole edilmesini, iki bilim insanımız başardı. Her ikisi de Veteriner Hekim olan Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özkul ve Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Hocamız ve ekiplerine, ülkemiz ve insanlık adına şükranlarımızı sunarız.
İnşallah, aşı da ülkemizden çıkar ve bilim insanlarımızın dünyaya bir armağanı olur…
Bu önemli araştırmadan sonra, umarız Bilim Kurullarına, daha çok veteriner hekim alınır. Alınmalı da. Çünkü virüslere yönelik kürsüler Veterinerlik Fakültelerinde var ve bu konuda en detaylı araştırmaları onlar yapıyor.
Uzmanlık Sınavı Getirilsin
Veteriner hekimlerin önemine dikkat çektiğiniz paylaşımlardan dolayı öncelik teşekkür ederim abbas bey. Bir nokta var belkide en önemlisi böyle önemi büyük olan bir hekimliğin uzmanlık sınavı olmaması ve hala veteriner hekimlerin kendilerine, almış oldukları eğitime hakaret saydıkları alan dışı bir nevi ucube KPSS sınavına tabi tutulmalarıdır. Bir hekim KPSS alanın dışında bir sınavla seçilemez sen niteliklisin sen degilsin ayrımı yapılamaz. Diğer hekimlerin
(Tıp, diş, ) uzmanlık sınavı varken hatta eczacıların EUS sınavı bile varken bugünlerde önemini gösteren Veteriner hekimlerin bu büyük camianın VUS ( Veterinerlik Uzmanlık Sınavı) sınavlarının yapılmaması hala kpss dayatılması bizleri derinden yaralıyor. Umarım mesajımı görürsünüz ve bu üzücü durumu gündeme taşırsınız saygılar.
Sağlık Sektörü Birleşsin
Meslektaşlarımı tebrik ediyorum. Ülkemiz Veteriner Hekimliğin kapsamını ve önemini gün geçtikçe anlayacak inanıyorum. Tek sağlık yaklaşımı One Health, işbirlikçi, multisektörel, disiplinlerarası yaklaşım, lokal, bölgesel, ulusal ve dünya çapında optimal sağlık ve iyi olma durumu ve sonuçlarının değerlendirilmesi ve insan-hayvan ve bitkiler arasındaki bağlantıların ve paylaştıkları çevrenin anlaşılmasını kapsar. Dolayısı ile tüm paydaşların el ele vermesi gereken bir anlayış .
YÖK Gereğini Yapmalı!
YÖK şimdi daha iyi anliyordur umarım Sınıflandırma çalışmalarında veteriner fakültelerini “Tarım Ormancılık ve Su Ürünleri” kategorisinden çıkarılması için veteriner hekimlerin yaptıkları itirazları.
Ülkemizde tek sağlık oluşumuna biran önce geçilmesi gerek artık. Zira biz veteriner hekimler , hem hayvandan insana geçen (zoonoz) hastalıkların kontrolü, hem de hayvansal gıdaların üretiminden soframıza gelene kadarki gıda güvenliğini sağlamak için eğitim aldık.
Sağlık Tek Çatı Altında Birleşmeli
Teşekkür ederiz Abbas bey dünyada sağlık sınıfında olan veteriner hekimler ülkemizdede en kısa zamanda tek tıp tek sağlık konsepti gereği sağlık sınıfında yer alması dileği ile
İnsan, hayvan, çevre sağlığı YOKTUR
TEK SAĞLIK VARDIR!
Tüm dünyada veteriner hekimler, toplum sağlığı hizmetlerinin vazgeçilmez bileşenidir.
Veteriner hekimlerin birikim ve deneyiminden yararlanmak üzere, ivedilikle süreç tanımlamaları yapılmalıdır!
Sayın Abbas Güçlü, Koronavirüs bir anda tüm dünyadaki rolleri değiştirdi ve sağlıkta korunması gereken önemli noktaları yeniden hatırlattı. Mesela dünyaya sağlığın devletin en önemli görevleri arasında olduğunu ve devletin halkın yararına olacak şekilde sağlık sistemine yatırım yapması gerektiğini hatırlattı.
Sağlığın para ile alınan bir hizmet şekline dönüştürülmesinin, sermayedarlara teslim edilmesinin bedellerinin ağır olacağını gösterdi.
Sağlık çalışanlarının emeklerinin, özerklik, inisiyatiflerinin önemine dikkat çekti.
Paraya değil “güvene dayalı hasta-hekim ilişkisinin” önemini bir kez daha ortaya koydu.
Koronavirüs ülkemizde mesleğimizi ilgilendiren çok önemli bir konuya da dikkat çekti:
Sağlık hizmetinin sadece insan hastalıklarının tedavisi olmadığını; insanların tedavisi dışında sağlık alanında yapılacak tüm sağlık işlerini/uygulamalarını kapsadığını, koronavirüse çare bulmak için başka kimlerin çalıştığını ve veteriner hekimlik gibi tüm sağlık mesleklerinin de sağlığın içine katılması zorunluluğunu ortaya koydu.
1985 yılında Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve Taşra Teşkilatlarının kapatılmasıyla ülkemizde hayvanlarda zoonoz salgın hastalıklar arttı, halk sağlığı riske edildi. Enstitülerimiz kapatıldı, kalanların da adından “araştırma” ibaresi çıkarıldı. Bugün bir pandemi ile birlikte halk sağlığını korumak adına zaman kaybetmeden değerli Hocalarımız çalışmalarına başladı, aşı ve tedavi “araştırmaları” için ilk adımı attı ve ülkemizdeki koronavirüs suşunu izole etti. “Araştırma” ibaresini veteriner hekimlikten çıkarmaya çalışanlara, enstitülerimizi ve genel müdürlüğümüzü kapatanlara bundan daha güzel bir cevap verilemezdi.
Hocalarımız TV’ler de literatür tarayarak değil, bizzat içinde çalışmış olarak koronavirüs konusunda bilimsel cevapları halk ile paylaştı, kendi uzmanlık alanı olmayan konularda bilim insanın nasıl olması gerektiği konusunda ders verircesine “Benim uzmanlık alanım değil, bunu hocalarımız cevaplasın” diyerek yeri geldiğinde beşeri hocalara konuyu devretti.
Koronavirüs gösterdi ki; “Sağlık, sağlık mesleklerinin ortak çalışmasını gerektirir.”
Hem dünyada hem de ülkemizde veteriner hekimler sağlık çalışanı olduklarını göstermişlerdir. Sırada ülkemiz için bunu bağlı bulunduğumuz Tarım ve Orman Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına, diğer sağlık çalışanlarına ve halka anlatmak var.
Bu konuda yalnız olmadığımızı bilmek güzel.
Bu zor günlerde halk sağlığındaki önemimize dikkat çekerek, sesimiz olan gazetecilerimiz iyi ki varlar, desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz.
Kolsuz, Bacaksız Doğan Bebekler
1960’larda kolsuz bacaksız sakat çocuklar doğmadıysa bu bir Veteriner Hekim #süreyyatahsinaygün sayesindedir. Veteriner Hekimi sağlık sınıfında görmeyenler bunu bilsin.