Türk Veteriner Hekimleri Birliği Konsey Başkanı Ali Eroğlu, Çorum’da meslek mensuplarıyla biraraya geldi. Çorum’da Dalgıçlar Otel’de önceki gün düzenlenen toplantıda veteriner hekimlerin yaşadıkları sorunlar ele alınarak talepleri de dinlendi.
Çorum Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen program Cumartesi günü Dalgıçlar Otel’deki kahvaltı ile başladı. Toplantıya Türk Veteriner Hekimleri Birliği Konsey Başkanı Ali Eroğlu, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Konseyi Genel Sekreteri Haluk Aşkaroğlu, Çorum Veteriner Hekimler Odası Başkanı Arif Akar, Çorum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya ve çok sayıda veteriner hekim katıldı.
Programda Çorum Veteriner Hekimler Odası Başkanı Arif Akar, bir selamlama konuşması gerçekleştirdi. Konsey Başkanı Ali Eroğlu ile beraberindeki heyete tatil olmasına rağmen Çorum’a gelmeleri nedeniyle, meslektaşlarına ise toplantıya ilgi göstermeleri nedeniyle teşekkür ederek konuşmasına başlayan Arif Akar, meslek adına tüm isteklerin Eroğlu’na iletilebileceğini vurguladı.
“SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ İÇİN BÜYÜK ÇABA GÖSTERİYORUZ”
Ardından veterinerler hekimlere hitap eden Türk Veteriner Hekimleri Birliği Konsey Başkanı Ali Eroğlu, “Türk Veteriner Hekimleri Birliği 1954 yılında 6343 sayılı kanunla kurulmuş kamu kurulu niteliğinde bir meslek kuruluştur. Biz de göreve devralalı bir yıl gibi kısa bir süre oldu. Bu sürede il il gezerek meslektaşlarımızı dinliyoruz. Onların görüşlerini önemli buluyoruz. Gittiğimiz tüm illerde yararlı toplantılar yaptık, meslektaşlarımızla bire bir görüşme imkanımız oldu. Bizde özellikle ülkemizde hayvancılığın gelişmesi için kanun gereği bir gayret içerisindeyiz. Aynı zamanda bir meslek kuruluşu olarak veteriner hekimliğin en iyi şekilde icra edilmesi için uygulamada önünde bulunan sorunların kaldırılması için gayret ediyoruz. Bizim varlığımız ülkemizin varlığı içindir. Ülkemizin hak ve yararları, kalkınması için veteriner hekimlerin bu ülkede yapması gereken önemli görevler var. Veteriner hekimlik uygulamalarının standartları yükseltildiği takdirde bunun belki bireysel anlamda meslek mensuplarına katkısı olacak ama asıl katkısı ülkenin kalkınmasına hayvancılığın istenilen düzeye gelmesine vesile olacaktır. Hayvancılığın içerisinde meslek olarak faktör kuruluşlardan bir tanesi veteriner hekimliktir” dedi.
“VETERİNER HEKİMLER GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Geçmiş yüzyılda veteriner hekimliğin sadece hayvan hastalığını teşhis ve tedavi eden bir meslek olduğu algısı bulunduğunu vurgulayarak bu algının günümüzde değiştiğini ifade eden Eroğlu, “Yeni yüzyılda ise Veteriner hekimler sadece üzerinde beyaz önlük olan, boynunda steteskopu olan hayvan hastalıklarını tedavi eden bir meslek algısının dışına çıktı. Bu gün veteriner hekimler hayvan sağlığı, sağlıklı gıda, gıda güvenliği, hayvan refahı, hayvan ıslahı, çevre sağlığı ve bio terörizme kadar çeşitli çalışma alanlarında yer alıyor. Bu gün gıda güvenliği dediğimizde veteriner hekimsiz bir gıda güvenliğinin olması mümkün değil ki dünyanın en önemli konularından bir tanesi de gıda güvenliğidir. Yeni yüzyıl veteriner hekimlere yeni bir misyon yüklemiştir. Hekimlerin bu misyonun farkında olarak hareket etmesi ve daha donanımlı ve teknolojiyi çok iyi kullanan bir meslek mensubu durumuna gelmemiz lazım. Kaliteyi yükseltmemiz lazım. Reaksiyon değil aksiyon olarak hareket etmeliyiz. Etken değil, edilgen olmalıyız” açıklamalarında bulundu.
“KAMUDA İSTİHDAM YOK”
Veterinerlerin sorunlarına başlıklar halinde değinen Ali Eroğlu, Veteriner Hekimliği’ni geleceğe taşımak isteniyorsa, eğitim ve öğretim kalitesinin yükseltilmesi gerektiğine değindi. Eroğlu, Veteriner Fakültelerinden yaklaşık 2 bin kişi bu yıl mezun oldu ama kamuda istihdam yok. Belediyelerin insan kaynakları veteriner hekimler yönünden çok yetersiz. Bunları dile getiriyoruz. Sayımız hızla artıyor, serbest veterinerlik yapanlarda altyapı sıkıntısı var” şeklinde konuştu.
“12 YILDIR FİİLİ HİZMET ZAMMI ALAMIYORLAR”
“Bizim gündemimizde olan önemli konulardan bir tanesi yıpranma dediğimiz fiili hizmet zammı 2008’den bu yana veteriner hekimler fiili hizmet zammı alamıyorlar” diyen Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Parti temsilcilerini ziyaret ediyoruz. Serbest veteriner hekimler içinde fiili hizmet zammının getirilmesini savunuyoruz. Veteriner hekimlere şiddet son aylara arttı. Kanuni düzenlemelerin içerisine veteriner hekimlerin alınmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığının yatırım programında koruyucu veteriner hekimlik tek sağlık uygulaması çalışmalarının yapılması gerektiği, işletme olarak veteriner hekimler serbest veterinerlik hizmetlerinin izlenmesi gibi çalışmalarda Türk veteriner Hekimler Birliği yer aldı. İlk defa devletin üs belgesinde Türk Veteriner Hekimler Birliği’ne yer veriliyor. Bu çalışmalar her yıl sorumlu birim olarak Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü iş birliği yapacak kuruluş olarak ta Türk Veteriner Hekimler Birliği orda yer aldı. Yine önemli bir konu suni tohumlamayla ilgili. Mobil tohumlaya geçiliyor. Mobil tohumlama satın alınıyor. Başka bir konu küpeleme ve aşılama hizmetlerinin odalarımız marifetiyle yapılmasını talep ettik”
(Volkan SINAYUÇ)