TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali EROĞLU,Genel Sekreter H. Haluk AŞKAROĞLU ve Yönetim Kurulu Üyesi Türkan Gümüşay EVRAN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi VETO Öğrenci Topluluğunun daveti üzerine 16 Ekim 2019 tarihinde topluluk tarafından düzenlenen Kariyer ve Vizyon Kongresine katılmışlardır.
Bu vesile ile Konya’da bir dizi ziyaretler yapılmıştır.
İlk ziyaret 15 Ekim 2019 Salı günü Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cavit ARSLAN’a yapılmıştır. Sonra Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner ziyaret edilmiştir.
Fakültede Prof. Dr .Celal İzci, Zafer Bulut, Hasan Hüseyin Hadimli, Osman Erganiş ve Mehmet Güler hocalarımızla görüşülmüştür.
Daha sonrada Gıda veTarım Üniversitesinde Prof. Dr. Behiç Kılıç ve Prof. Dr.Dursun Ali Dinç hocalarımız ziyaret edilmiştir.
16 Ekim Çarşamba Günü Kariyer ve Vizyon Kongresine katılınmış, sonra İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsa KAPLAN ziyaret edilerek İl Müdürlüğündeki veteriner hekimlerle görüşülmüştür. Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Dr.Yasin Gülcü ve veteriner hekimlerle kısa bir toplantı yapılmış, son olarak Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığını ziyaret edilerek Oda Başkanı Prof. Dr. Aşkın YAŞAR ve Yönetim Kurulundan meslektaşlarımızla görüşülmüş, aynı gün Ankara’ya dönülmüştür.
İlgi ve nezaketleri için herkese teşekkür ederiz.
TVHB Merkez Konseyi
TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ BAŞKANI ALİ EROĞLU’NUN VETERİNER EĞİTİM VE TANITIM ORGANİZASYOLARI (VETO) ÖĞRENCİ TOPLULUĞU’NUN DÜZENLEDİĞİ KARİYER VE VİZYON KONGRESİNDEKİ KONUŞMASI
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve şahsım adına hoş geldiniz diyor, seçkin topluluğunuzu sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.
07.03.2018 tarihinde kurulan VETO Öğrenci Topluluğu kısa zamanda çok sayıda etkinlik gerçekleştirmiş olup, bu gün de çok anlamlı bir kongreye ev sahipliği yapmaktadır. İnanıyorum ki, bu kongre birey, toplum ve meslek hayatında her zaman ihtiyaç duyulan kariyer ve vizyon oluşumuna önemli katkılar sağlayacaktır.
Son yıllarda Veteriner Fakültelerinde oluşturulan öğrenci topluluklarının gayretleri mesleğimizin geleceği açısından oldukça olumlu ve sevindirici bir gelişmedir. Başta Sayın Rektörlerimiz olmak üzere, Sayın Dekanlarımıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum.
VETO’nun kongre programına baktığımızda; Büyük bir çabanın ve emeğin sonuca yansıdığı görülüyor. Tabiidir ki, başarılar kolay elde edilmiyor. Her başarı mutlaka birçok fedakârlığın ürünüdür. Kendilerini kutluyorum. Kuruluşundan bu yana, emeği geçen, katkısı olan herkese teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Sevgili gençler;
Kariyer; kısaca; kişinin kendisini hayatı içinde, hayatını kazandığı alanda, bulunduğu konumdan daha iyi bir konuma ve ilave olarak bizim anlayışımıza göre, çevresi ve ülkesi için daha faydalı konuma taşımasıdır. Çünkü kariyer, kişinin unvanı yükseldiğinde değil, kişinin işi ve işini yaparken hayatı karşılama biçimini geliştirdiğinde yükselen bir çizgidir.
Vizyon ise; Kişinin kendisini gelecekte gördüğü yerdir. Gelecek resmi olarak tanımlanabilir. Vizyon algıda seçicilik, bir farkındalık yaklaşımıdır. Vizyon sahibi olmak, gelecek ile ilgili net bir tabloya sahip olmak demektir.
Algıda seçicilik, gelecek ile ilgili net tablolara sahip olduğumuzda bize istediğimiz geleceğe ulaşma, kaynakları görme ve değerlendirme konusunda fırsatlar sunacaktır. Bir vizyonumuz yoksa fırsatlar ve kaynaklar biz onları fark etmeden geçip gidecektir.
Günümüzde, yeni bilgilere ulaşmak ve onları kullanmak, hem kariyeri, hem de vizyonu yakından etkilemektedir.
Bildiğiniz gibi, hayvan sağlığı, hayvan refahı, hayvansal üretim, veteriner halk sağlığı, çevre sağlığı, gıda güvenliği ve güvenilirliği, biyogüvenlik, açlık ve beslenme gibi konular mesleğimizin sorumluluk alanındadır. Ancak kanaatim odur ki, bütün bu konuların gelişen dünya gerçeğinde yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bu durumda özellikle ülkemizde veteriner hekimliğin çalışma alanlarını tanımlamak gerekiyor. Sağlıklı kariyer planlamalarının yapılması kaliteyi artırarak mesleğimizi daha ileri noktalara taşıyacaktır. Veteriner hekimler sektördeki yerlerini daha iyi kavramalı ve bu sayede, geniş bir vizyon ile mesleki kariyerlerini maksimum verimlilikle sürdürmelidir. Ayrıca sosyal, kültürel ve mesleki kaynaşmayı sürekli kılarak veteriner hekimliği mesleğinin birlik ve beraberliği pekiştirilmelidir.
Bilgi, vizyon, kariyer ve kişisel gelişim mesleki itibar açısından temel hususlardır. Mesleki itibar, insanlar tarafından mesleklerin sosyal konumlarının değerlendirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda ülkemizde veteriner hekimlerin mesleki itibarın yükseltilmesi bilinci ile hareket etmeleri öncelikleri ve hassasiyetleri olmalıdır.
VETO’nun yürüttüğü kariyer planlamalarını, veteriner hekimliğin tercih edilebilirliğinin sağlanması ile veteriner hekimlerin seçkin meslek sahibi olmalarına yönelik çalışmalar açısından önemli buluyoruz.
Değerli katılımcılar;
Türk Veteriner Hekimleri Birliği 9 Mart 1954 tarihinde 6343 sayılı Kanun’la kurulmuş tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluş olup, bugün kendisine bağlı 56 Bölge ve İl odası ile Ülkemizde, sayıları 30 bini aşan tüm veteriner hekimleri temsil eden mesleğin en üst çatı kuruluşudur.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği; Veteriner hekimler arasında mesleki deontolojiyi ve dayanışmayı korumak, veteriner hekimliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını korumak amacı ile kurulmuştur.
Yapmakla mükellef olduğu çok sayıdaki hizmetlerin yanı sıra, hayvancılığın geliştirilmesi için öngörülerini, projelerini ve ilmi çalışmalarını resmi makamlara sunmak ta bir diğer önemli görevidir.
Veteriner hekimlikte, önemli gördüğümüz iki temel konu eğitim ve öğretim ile kamu yapılanmasıdır.
Tarım ve Orman Bakanlığının en temel görevleri arasında yer alan Hayvan sağılığı, halk sağlığı ve hayvan refahı tüm dünyada temel olarak veteriner hizmetleri başlığı altında tanımlanmakta ve uygulanmaktadır.
Tüm bu hizmetlerin tek elden, merkezden taşraya emir komuta zinciri içerisinde kesintisiz yürütülmesi halinde verimlilik ve denetimin aratacağı şüphesizdir. Bu bağlamda, veteriner hekimliği Avrupa Birliği başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde bağımsız bir veteriner otoritesi tarafından yürütülmektedir.
Ülkemizde ise maalesef bu anlamda bir veteriner otoritesi bulunmamaktadır. Mevcut olan yapılanmada; çok başlı, fonksiyonel olmayan, görev ve sorumlulukların net olmadığı yetki karmaşası olan, merkezden taşraya emir komuta zinciri tam oturmayan, mesleki tutarsızlıklar yaşanan ve ileri bir veteriner hekimlik uygulamasının mümkün olmadığı bir tablo söz konusudur.
Yapılması gereken, uluslararası yasalar ile tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmaların gereği olan hayvan sağlığı, gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı ve hayvan refahının bir bütün olarak yürütüleceği, merkezden taşraya emir komuta zincirinin kesintiye uğramaksızın çalışacağı tek ve bağımsız bir Genel Müdürlüğün ihdas edilmesidir.
İkinci temel konu veteriner hekimlik eğitim ve öğretimdeki olumsuzluklardır. Gelişmişliğin en önemli paradigması doğru sektörel planlamalardır. İsabetli olmayan planlamalara bağlı uygulamalar istenmeyen sonuçlara ve mutsuzluklara sebep olmaktadır. Bugün ülkemizde sayısı 32’ye çıkan Veteriner Fakülteleri bu anlamda çok çok olumsuz bir örnek teşkil etmektedir.
Üzülerek belirtmek isteriz ki ülkemizde sayıları hızla artan Veteriner Fakülteleri, kaliteli akademik kadrolar ve teknik alt yapı açısından yetersiz durumdadır. Bunun sonucunda mezun olan veteriner hekimlerin mesleki kaliteleri de standartların çok gerisinde kalmıştır.
Veteriner Fakültelerinin açılması için asgari fiziki koşullar, minimum öğretim üyesi sayısı destek personelin niteliği, öğretim üyesi sayısı ile öğrenci sayısı oranı gibi hususlarda acilen açılış kriterleri oluşturulmalıdır.
Mesleğimizin yüksek standardını ve sürdürülebilirliğini devam ettirmek ve mümkün olan en iyi hizmeti sunmak için yüksek kaliteli bir veteriner hekimlik eğitiminin ülkemize kazandırılmasını hayati derecede önemli buluyoruz.
Bugün 16 Ekim Gıda Günü
Biz Türk Veteriner Hekimleri Birliği Olarak diyoruz ki;
TÜİK projeksiyonuna göre nüfusumuz, 2029 yılında 92,4 milyon, 2039 yılında 99,7 milyon olacaktır. Bu nüfusun yeterli ve güvenli gıdaya erişiminin planlamalarına bugünden başlanmalıdır.
Geleceğimizin, teminatı olan çocuklarımızın yeterli beslenmesi, sağlıklı gençler ve yetişkinler olabilmeleri için, ortak akıl ile akılcı politikalar geliştirilmeli, halkımızın tüm kesimleri yeterli hayvansal proteini uygun fiyatlar ile temin edebilmelidir.
Gıda üretimi planlı yapılmalı, israfına meydan verilmemeli, dağıtımı adilce olmalı ve üzerindeki menfaat oyunlarına fırsat verilmemelidir.
Gelecek nesillerimiz adına gıdanın ve geleceğinin ön yargılardan uzak, gerçekçi ve doğru analizlere ihtiyacı vardır. İnsanlığın hak temelinde ortak ve adil bir paylaşımı olmadan, açlık, sefalet ve vahşet devam ederken kutlanacak daha nice gıda günleri meseleyi çözemeyecektir.
16 Ekim Dünya Gıda Günü’ dolayısı ile Hükümetleri, üniversiteleri, bilim uzmanlarını, sivil toplum örgütlerini ve uluslararası örgütleri, “Sağlıklı Beslenme ile Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya” noktasında sıkı işbirliği içerisinde olmaya davet ediyoruz.
Ulusal ölçekte ise Tarım ve Orman ile Sağlık Bakanlıklarının yakın işbirliği içerisinde herkes için erişilebilir ve uygun fiyatlı, sağlıklı, yeterli ve besleyici gıda sağlayan gıda sistemleri devreye sokulmalıdır.
Global açlığın önlenmesi ile güvenli ve güvenilir gıda için veteriner hekim gerekliliği her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Dünya Gıda Gününün, gıdanın silah olarak kullanılmadığı, açlıktan kimsenin ölmediği, tüm insanların sağlıklı, güvenilir gıdaya ulaşabildiği ve gıda güvencesine sahip olduğu bir Dünya ve Türkiye özlemiyle üreticilerimizin, çiftçilerimizin ve milletimizin 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutluyoruz.
Sevgili VETO öğrenci topluluğu, sevgili gençler,
Özellikle mesleğin geleceğinin emanet edileceği genç veteriner hekim ve veteriner hekim adaylarına seslenmek istiyorum. Alışkanlıkları değiştirmek zordur. Sizler değiştireceksiniz. Değişimi gençler hızlandırabilirler. Gençler değişimin ve gelişimin öncüleri olmalıdır.
Bunun için veteriner hekimler kimliklerinin bilincinde olarak, mesleğini sevmeli, ona bağlı olmalı, deontolojik kurallara uymalı ve etik değerleri gözetmelidir. Hayvan hakları ve refahına dikkat edilerek, hayvan sahiplerinin duygu ve düşüncelerine saygı gösterilerek, iyi donanımlarla çağdaş veteriner hekimlik anlayışının yerleşmesine gayret gösterilmelidir.
Yumurta içerden kırılırsa hayat başlar, dışarıdan kırılırsa yaşam sona erer. Bunun için tüm başarılı değişimler içerden dışarıya doğrudur. VETO’nun programını bu açıdan çok isabetli ve değerli buluyor, kendilerini kutluyor, herkese sevgi ve saygılar sunuyorum.
Ali EROĞLU
TVHB Merkez Konseyi Başkanı