Dünya Veteriner Hekimleri Kongresi 2017 sonuçlarından biri, mevcut ve gelecekteki zorlukların üstesinden gelinirken, Tek Sağlık ağlarında veteriner hekimlerin profesyonel ve toplumsal rollerini vurgulayan VETERİNER HEKİM VİZYONU 2050 Bildirgesidir. Veteriner Hekim Vizyonu 2050; 33. WVC Organizasyon Komitesi, WVA altı coğrafi bölge ve Uluslararası Veteriner Hekimliği Öğrencileri Derneği’nin temsilcilerinden oluşan; Veteriner HEKİM Vizyonu 2050 Komitesi ve WVA Üyeleri, diğer paydaşlar ile kongre delegelerinden alınan girdilerle hazırlanmıştır. 10 Aralık 2017 tarihinde WVA Konseyi, Veteriner Hekim Vizyon Beyanı olarak; Tek Sağlık ve EkoSağlık Girişimlerinde Veteriner Hekimlik Mesleğinin Rolü Hakkındaki Incheon’un WVA Bildirgesini kabul etmiştir.
2050’de Veteriner Hekimler, Tek Sağlık ve EcoSağlık girişimlerinde uzmanlığa sahip; çok yetenekli, eğitimli ve güvenilir olacaktır.
Önsöz
- Tek Sağlık, insan, hayvan ve çevre sağlığı için en uygun ortamı sağlamak için; yerel, ulusal, bölgesel ve küresel olarak çalışan multidisipliner bir bütünleştirme çabasıdır.
- Tek Sağlık konularına etkin çözümler geliştirmek için; geniş, kesişen ve disiplinler arası bütünsel bir yaklaşım esastır.
- İnsan, hayvan ve çevre sağlığı; sosyal bağlantıya sahip ekosistemlerin içeriğini anlamadan güvence altına alınamaz. 2050’de veteriner hekimler, ekonomik, biyolojik ve fiziksel bağlantıların uzmanlığı ile; Tek Sağlık ve EkoSağlık girişimlerinde yetenekli, eğitimli ve güvenilir olacaktır.
- Veteriner Hekimler, yerelden küresel düzeye kadar değişen, ekosistemlerdeki hayvan-insan-çevre arayüzlerinde sağlık risklerindeki faaliyetlerde kritik rol oynamaktadır. Bu faaliyetlerin örnekleri arasında:
- Global açlığın azaltılması;
- Özellikle hayvansal kaynaklı gıdalar için gıda kalitesini artırmak ve gıda güvenliğini sağlamak ;
- Hastalıkların aktif gözetimi;
- Zoonotik salgınların erken tespit ve kontrolü;
- Biyogüvenlik risklerinin değerlendirilmesi ve yönetilmesi;
- İnsan yaşamında insan-hayvan bağının önemi ile belirgin ve değişken etkilerini anlamak.
- Evcil hayvanlarla ilgili faaliyetler:
- Hayvan bakıcılarının eğitimini de içeren, hayvan refahının teşvik edilmesi;
- Hastalıkların korunma, teşhis ve tedavi protokollerinin izlenmesi;
- Uygun hayvansal üretim işletme uygulamalarını sağlamak;
- Tüm hayvanlar için klinik ve popülasyon sağlığı uzmanlığı sağlamak;
- Hayvan refahının yararı için; antimikrobiyal ajanlara direncin önlenmesi ve mücadelesi kapsamında, uygun antimikrobiyellerin kullanılması.
- Çevre sağlığı ile ilgili faaliyetler:
- Biyoçeşitliliği korumak;
- Egzotik türlerin ve hastalıkların hareketlerini kontrol etmek;
- Vahşi hayvan popülasyonlarında patojenlerin izlenmesi ve hastalıkların önlenmesi;
- Doğal kaynakların korunmasının ve koruyucu ilaçların teşvik edilmesi;
- Tek Sağlık girişimlerini bölgesel iklim değişikliğine adapte etmek.
- Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin Tek Sağlık politikasına göre, bu bildirgenin amacı; hayvanların ve insanların sağlık ve refahlarına bağlı, EkoSağlık’ın bilgili danışmanları ve koruyucuları olarak çalışan veteriner hekimler için kılavuz koymaktır.
Veteriner Hekimlerin Rolleri
- Daha büyük kamu yararı açısından veteriner hekimliğe olan güven, mesleğin etik duruşuna dayanır. Veteriner hekimlik; uygun yetki alanlarında etkili düzenleyici kurumları destekleyerek, en yüksek etik standartlarının sürdürülmesinden sorumludur.
- Tek Sağlık yaklaşımının başarısı, diplomasi alanında aktif katılıma bağlıdır. Bu nedenle veteriner hekimler, Tek Sağlık politikası çerçevesinde, ilgili uzmanlık alanlarına daha fazla vurgu yapmak adına çaba göstermelidir.
- Tek Sağlık ve EkoSağlık, farklı orijinlere sahip olmalarına rağmen, her ikisi de ekosistemleri ve halk sağlığını tehdit eden riskleri azaltmayı amaçlamaktadır. Veteriner hekimler, Tek Sağlık yaklaşımına; ekosistemsel bağlılık bilinci ve anlayışını dahil etmede lider konumundadırlar.
- Kişisel ve mesleki liderlik veteriner hekimliği mesleğinin olmazsa olmaz özellikleridir. Bu özellikler insan, hayvan ve çevre sağlığı arasındaki biyofiziksel ve sosyoekonomik bağların anlaşılmasını temel alır. Bilimsel bilgi ve klinik becerilere ilaveten; mesleki etik, iletişim, işbirliği ve profesyonel sağlık vasıtasıyla olan takım liderliği, veteriner hekimlik mesleğine toplumsal inanç ve güveni güçlendirmektedir.
- Çok farklı kesimlerdeki insanların veteriner fakültelerine başvurusu sonucu bu insanların seçilmesi ile eğitimi sonrasında veteriner hekimlik mesleğinin çeşitli rolleri kolaylaşmaktadır. Bu durum, Tek Sağlık ve EkoSağlık yaklaşımlarına genişletilmiş becerileri ile daha geniş perspektifler sağlar. Bu kavramları içeren profesyonel veteriner hekimlik eğitim programları ve gelişimi sağlayan sürekli eğitim programları, veteriner hekimlerin Tek Sağlık girişimlerinde kalifiye liderler olmasını sağlar.
- Veteriner Hekimler, her tür ortamda yaşayan tüm hayvanların refahının korunmasını savunurlar. Veteriner Hekimler; uygun barınma, yönetim, beslenme, hastalıklardan korunma ve tedavi, sorumlu bakım ve insani bakıma bağlı olan hayvan sağlığı ve refahını, yetenekleri ile değerlendirmek üzere eğitilirler.
- Veteriner Hekimler, kapsamlı eğitim ve uzmanlıklarından dolayı tüm sağlık meslekleri mensupları içerisinde değerli ve multidisipliner takımlarda saygın liderlerdir. 21. yüzyılda, küresel gıda güvenliği ve güvenli suya erişim; refah, sağlık, ekonomik, sosyal ve çevresel bilimleri kapsayan multidisipliner bir yaklaşım gerektiren, sağlıkla ilgili önemli örneklerdir.
- Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA), veteriner hekimliğin küresel sesidir . Birlik, Tek Sağlık yaklaşımındaki diğer ortakları ile birlikte, hayvan, insan ve çevre refahı için rehberlik yapan ve politikalar oluşturmak için çalışmaktadır.
TVHB için çeviren: Veteriner Hekim Dr. Zeynep Pınar KAYA
Kaynak:
http://www.worldvet.org/uploads/docs/wva_declaration_of_incheon_final.pdf