HALK SAĞLIĞI UYGULAMALARINDA
VETERİNER HİZMETLERİNİN ROLÜ SEMPOZYUMU
16 Haziran 2015, Hacettepe Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından 16 Haziran 2015 tarihinde “Halk Sağlığı Uygulamalarında Veteriner Hizmetlerinin Rolü Sempozyumu” düzenlenmiştir. Bir günlük olarak ve yoğun bir Programla düzenlene Sempozyuma farklı disiplinlerden katılım sağlanmıştır. Program kapsamında meslek örgütlerinin “Tek Sağlık” yaklaşımına bakış açıları Türk Tabipleri Birliği ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından ikili Konferans ile değerlendirilmiştir. Türk Veteriner Hekimleri Birliği adına söz konusu Sempozyuma Prof.Dr.Ender YARSAN katılım sağlamış; yaptığı Sunu’da TVHB’nin “Tek Sağlık” konseptine bakış açısını ve bu anlamda bugüne kadar yapılan faaliyetleri ayrı başlıklar halinde aktarmıştır.
Sempozyum sürecinde öne çıkan konular aşağıda ifade edilmiştir;
1. “Tek Sağlık” bir çerçeve kavram olup temelleri 19. yüzyıla dayanmaktadır. Bir patolog olan Dr. Rudolf Virchow 19. yüzyılda “zoonoz” kavramını, bir veteriner hekim olan Calvin Schwabe ise veteriner epidemiyolojisi ve “tek tıp” kavramını gündeme taşımıştır.
2. “Tek sağlık” kavramının üç ana bileşeni insan, hayvan ve ekosistem sağlığı olup, tüm disiplinlerin ortaklaşa ve tamamlayıcı çalışması ile insan ve ekosistemi paylaşan diğer canlılar arasında bir ahenk durumu olarak tanımlanabilir.
3. “Tek sağlık” kavramı tartışılırken sağlığın bütün belirleyicileri (fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan) dikkate alınmalıdır.
4. Günümüzde tek sağlık kavramı kapsamında insan sağlığı açısından zoonotik hastalıklar ve antimikrobiyal direnç öne çıkan konular arasındadır. Değişen çevre koşullarıyla birlikte, daha önce görülmeyen bazı zoonotik hastalıklar ortaya çıkarken, önceden varolan bazı zoonotik hastalıklar da tekrar gündeme gelmiştir. Yeni ve/veya yeniden önem kazanan enfeksiyon hastalıklarının %75’i hayvanlar veya hayvansal ürünlerden kaynaklanmaktadır.
5. Antimikrobiyal direnç tüm dünyada ve ülkemizde giderek artan bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle veteriner halk sağlığı ve gıda güvenliği konularında kamu ve sağlık çalışanlarının farkındalığının artırılarak, sektörler arasında ortaklık, eşgüdüm ve işbirliğinin güçlendirilmesi gereklidir. Aynı zamanda antimikrobiyal direnç konusunda ulusal nitelikte izleme sistemlerinin oluşturulması gerekmektedir. Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü gibi konuya özel günlerde farkındalık çalışmalarına ağırlık verilebilir.
6. Dünyada etkileri ile baş etmenin her geçen gün zorlaştığı afet durumlarında insan sağlığı, hayvan sağlığı ve tarım faaliyetlerinin sağlıklı sürdürülebilmesi için bütünsel bir yaklaşıma gereksinim vardır.
… Sempozyum Sonuç Bildirgesi ….
… Sempozyum Prof.Dr.Ender YARSAN – Sunu …
… Sempozyum Bildirileri ….