Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenen “Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı”na, sağlık meslek örgütleriyle birlikte katıldık. Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, çalıştayda; Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ve Türk Dişhekimleri Birliği temsilcisi ile birlikte dört sağlık meslek birliği adına yer aldı.
TVHB Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, çalıştayda yaptığı konuşmada, veteriner hekimliğin gerek dünyada gerekse ülkemizde üstlendiği kritik görevler üzerinde durarak, toplum sağlığının korunmasında veteriner hekimlerin oynadığı hayati rolü vurguladı. Özellikle yeterli ve güvenli gıda üretimi ile ilgili sorumluluklarımızın, halk sağlığını doğrudan etkilediğini belirtti. Koruyucu hekimliğin toplum sağlığı açısından taşıdığı önemi hatırlatan Prof. Dr. Arslan, veteriner hekimlerin sadece hayvan sağlığı değil, aynı zamanda aynı zamanda hayvandan insana geçen zoonotik hastalıkların önlenmesi ve gıda güvenliği alanında da sağlık politikaları içinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Veteriner hekimlerin, diğer sağlık meslek mensupları gibi toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesinde kilit bir rol oynadığının altını çizen Prof. Dr. Arslan, veteriner hekimliğin sağlık mensubu olarak hak ettiği yeri alması gerektiğini bir kez daha dile getirdi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, toplum sağlığını tehdit eden her türlü sağlık sorununa karşı alınacak önlemlerde, meslek mensuplarımızın bilgi ve deneyimlerinin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor; tüm sağlık meslek örgütleriyle ortak çalışmalara devam edeceğimizi tekrar belirtmek istiyoruz.
CHP’nin Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz’ın açılış konuşmasının ardından söz alan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise konuşmasında mesleğimize ilişkin şunları ifade etti:
“Veteriner hekimler, başta virüslerin sebep olduğu, hele hele gelecek çağ hayvandan insana geçen virüslerin sebep olacağı salgınların çağı olacak. Bizi dinlemezseniz olmaz. Biz orada olmazsak olmaz’ dediler. ‘Bizi değersizleştirmeyin, bizi sağlık alanı dışındaymış gibi yardımcıymış gibi ya da insanın sağlığı başkaymış hayvanın sağlığı bir emanetmiş gibi görmeyin. Doğa bir bütündür ve sağlık bir bütündür’ dediler. Görmediler. Onları Covid masasına oturtmadılar ve o büyük salgında veteriner hekimlerin hem bilgisinden, birikiminden, deneyiminden, emeğinden yararlanmadılar. Halen yararlanmamaya devam ediyorlar.”