Son yıllarda, dünyada peş peşe yaşanan COVİD-19 ve Maymun Çiçeği (MPox Virüs) örneklerinde olduğu gibi hayvanlardan insanlara geçen bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere ulusal ve küresel sağlık tehditlerine karşı hazırlıklı olmak, korunmak, en etkin ve hızlı yanıtları vermek adına “Tek Sağlık” yaklaşımı büyük önem arz etmektedir. Nitekim “Dörtlü Yapı” olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH), 27.03.2023 tarihinde “Tek Sağlık” yaklaşımı çerçevesinde; insanların, hayvanların ve çevrenin sağlığını dengelemek ve optimize etmek için küresel eylem çağrısı yaptı.
Amerika’da yapılan son atama ise, Avrupa’da olduğu gibi Amerika’da da Tek Sağlık yaklaşımının uygulamada somutlaştığını bir kez daha ortaya koyuyor. Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği (AVMA)’nin resmi web sitesindeki habere göre, askeri hastaneyi komuta etmesi için veteriner hekim albay göreve getirildi.
Veteriner hekimlerin tüm dünyada bir sağlık çalışanı olduğunu ve hem hayvan sağlığını hem de insanların sağlığını korumak için eğitim aldığını gösteren bu atamayı Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak kamuoyunun bilgisine sunarken Türkiye’de ise 1980 yılı sonrası adeta işlevsizleştirilen Veteriner Hekimliği Hizmetleri, hayvancılıkta olduğu gibi hayvan sağlığı ve zoonotik hastalıklar bağlamında halk sağlığının korunmasında da yetersizliğe neden olduğuna dikkat çekiyoruz.
Ülkemizde de “Veteriner hekimler sağlık çalışanıdır ve sağlık çalışanı bakış açısını korumak, zarar vermemek, kanıta dayalı çözümler sunmak ve yaşatmak üzerinedir” diyen “İnsan, hayvan ve çevre sağlığına bütüncül yaklaşım sağlayan TEK SAĞLIK anlayışının hayata geçirilmesi”, “Veteriner Hekimlerin ülkemizde de sağlık çalışanı olarak kabul edilmesi” yönünde çalışmalar için Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi veren Sayın Milletvekili Dr. Aylin Yaman’a teşekkür ederiz.