Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2018 verilerine göre beş yaşından küçük çocukların %6’sının boyunun yaşına göre kısa yani bodur olduğu görülmektedir ve bu durum giderek artmaktadır. Bunun nedenleri arasında yetersiz beslenme başı çekmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı Türkiye Çocuk Araştırması’nın verilerine göre, Türkiye’de 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların yüzde 62,4’ü ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tüketirken, peynir ve yoğurt gibi hayvan sütünden yapılan yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı %57,8’dir. Çocukların sadece yüzde 12,7’si her gün et, tavuk veya balık tüketirken, yüzde 10,9’u ise fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri her gün tüketebiliyor. Bu verilere göre ülkemizde çocuklarımız yüksek oranda ekmek ve makarna ile beslenmekte, çocukların yüzde 87,3”ü her gün tüketmeleri gereken et, tavuk veya balık gibi hayvansal proteinlere, yüzde 42,2’si de süt ve süt ürünlerine ulaşamamaktadır. Bu durum özellikle çocuklarımızın etkilendiği yoksulluğu ve yoksunluğu gözler önüne sermektedir.
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme ile çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri beklendiği gibi olur, dirençleri artar. İleri yaşlarda görülen bazı hastalıklar çocukluk çağı beslenmesi ile önlenebilir; sağlıklı çocuklar, sağlıklı bireyler demektir, sağlıklı bireyler de toplum huzuru ve refahının anahtarı olduğu gibi ekonomik kalkınmanın da anahtarıdır. Sağlık için sağlıklı, sürdürülebilir, dengeli ve yeterli hayvansal gıda en temel gerekliliklerden biridir.
Sağlıklı beslenme, kamusal bir hak olduğu gibi devlet, her bir vatandaşının özellikle de çocuklarımızın eşit bir şekilde sağlıklı beslenmesinin gerçekleşmesini sağlamakla görevlidir. Bunun için okullarda en az bir öğün yeterli ve dengeli yemek verilmesi çocuklarımızın fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi için kritik bir öneme sahiptir.
Çocuklarımızın açlık problemlerine bir an önce çözüm bulunmalı, gelişimleri için çok önemli olan, temel besin kaynaklarının başında gelen süt ve süt ürünlerine de kolay ulaşmaları sağlanmalıdır. İnsanın, bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı gelişimi için en temel, en faydalı ve en kolay ulaşılabilir gıda olması gereken süt ve ürünleri, gelir düzeyindeki eşitsizlik, etkisini giderek hissettiren hayat pahalılığı ile ulaşılır olmaktan çıkmaya başlamıştır, bu nedenle devlet tarafından çocuklara hayvansal protein de içeren en az bir öğün sağlıklı yemekle birlikte, süt ve süt ürünlerinin de ulaştırılması her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır.