Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) ve Veteriner Hekimleri Odaları, resmi olmayan verilere göre Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde, veteriner kliniklerinin yüzde 90’ı kullanılamaz hale gelen afet bölgesine destek veriyor. TVHB ve 56 Veteriner Hekimleri Odasına üye veteriner hekimler, Adana, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya ve gibi illerin yanı sıra Toprakkale, Dörtyol, Samandağ, Elbistan ve Doğanşehir gibi ilçelerde tedavi merkezleri kurdu.
Kahramanmaraş’ta aynı gün içerisinde meydana gelen iki büyük depremin ardından örgütlenen TVHB ve 56 Veteriner Hekimleri Odasına üye veteriner hekimler, sokak hayvanları, zarar gören, kimsesiz kalan evcil hayvanlar ve büyükbaş, küçükbaş çiftlik hayvanlarının bakımlarını üstlenmek üzere bölgede yoğun bir çalışma başlattı.
TVHB’den yapılan açıklamaya göre, gönüllü hizmet veren veteriner hekimler, öncelikle Adana, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye gibi illerin yanı sıra Toprakkale, Dörtyol, Samandağ, Elbistan ve Doğanşehir gibi ilçelerde de organize oldu ve tedavi merkezleri kurdu. Gelen bütün ihbarlar hızlı şekilde Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen ve afet bölgesinde çalışan gönüllü veteriner hekimlere ulaştırıldı. Yaralı hayvanlar için çalışmalar olağanüstü şartlarda devam ediyor. Sahra çadırlarında tedavi edilen hayvanlara acil müdahaleleri yapıldı ve tedavileri için çalışmalar devam ediyor.
GÖNÜLLÜ VETERİNER HEKİMLER, ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA DA KATILDI
Gönüllü veteriner hekimler, kurulan WhatsApp gruplarına gelen tüm ihbarları değerlendirerek, bulundukları illerdeki Kızılay, AFAD, AKUT ve birçok sivil toplum örgütü ile organize olarak, sağlık hizmeti verirken aynı zamanda arama kurtarma çalışmalarına da destek verdi.
Veteriner hekimlerin deprem bölgesinde tedavi ettiği ve bakım çalışmalarını desteklediği hayvanlar arasında hem sahipli hem sahipsiz hayvanlar hem de büyükbaş ve küçükbaş çiftlik hayvanları yer alıyor. Çalışmalar sırasında yaralanan arama kurtarma köpekleri için de whatsapp ihbar hattı ilk günden devreye alındı.
İHBAR HATTI İLK GÜNDEN DEVREYE SOKULDU
Veteriner hekimlerin deprem bölgesinde tedavi ettiği ve bakım çalışmalarını desteklediği hayvanlar arasında hem sahipli hem sahipsiz hayvanlar hem de büyükbaş ve küçükbaş çiftlik hayvanları yer alıyor. Çalışmalar sırasında yaralanan arama kurtarma köpekleri için, ihbar hattı ilk günden devreye alındı.
AFET.VET UYGULAMASI İLE VAV DAYANIŞMA PLATFORMU OLUŞTURULDU
Türk Veteriner Hekimleri Birliği, 0539/654 64 80 nolu telefonu, depremin gerçekleştiği ilk gün Acil Yardım Hattı olarak duyurdu. Ayrıca tvhbacil@tvhb.org.tr adresi depremzede canlılara yardım ve gönüllü veteriner hekimlik için mail adresi olarak belirlendi. TVHB whatsapp kriz masası grubu oluşturuldu. Afet.vet adında bir uygulama ile de TVHB’ye bağlı veteriner hekimlerin, tüm afetlerde kullanabileceği bir haberleşme VEV Dayanışma Platformu oluşturdu.
TVHB YÖNETİMİ, DEPREM BÖLGESİNDEKİ GÖNÜLLÜ VE DEPREMZEDE VETERİNER HEKİMLERİ ZİYARET ETTİ
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ve TVHB Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Fındık deprem bölgesine giderek, meslek odalarını ve yönetimlerini, bölgeye diğer illerden giden gönüllü veteriner hekimleri ve depremde zarar gören veteriner hekimleri ziyaret etti.
TVHB’den yapılan açıklamada, depremde çok sayıda meslektaşlarını ve onların ailelerini kaybetmekten dolayı büyük üzüntü duyulduğu belirtilerek, “Depremde kaybettiğimiz meslektaşlarımıza ve ailelerine Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz” denildi.
YARDIM FONU OLUŞTURULDU
Açıklamada, bölgede faaliyet gösteren veteriner hekim kliniklerinin büyük hasar gördüğü ve resmi olmayan rakamlara göre yüzde 90’ının çalışamaz halde olduğu belirtildi. Gerçek sayılara ulaşabilmek için çalışmaların yapıldığı belirtilen açıklamada, depremden zarar gören veteriner hekimler için bir yardım fonu oluşturulduğu bildirildi.