Bir üniversitenin yönetici olarak en üst makamı olan rektörlük makamına atama yapılmasına ilişkin kurallar mevzuatla belirlenmiştir. Buna göre bazı meslekler kapsam dışı bırakılmamıştır.
Örnekleriyle yaşandığı üzere, zorlu bir eğitimden geçen, tıp disiplini ile yetişen veteriner hekim akademisyenler de rektörlük görevini hakkıyla yapmaktadırlar.
Genel bir tanımlamayla gazeteciler işleri gereği herkesten daha fazla araştıran, okuyan, objektif analizler yapan ve ortalamanın üzerinde bilgiye sahip olması gereken “aydın” insanlardır.
O nedenle haberi yapan şahsın gazetecilik yeterliliği veya bu haberi yapma motivasyonu“ habercilik” çerçevesinde tartışmalı hale gelmiştir.
Eminiz ki gerçek gazeteciler, Dünya’nın karşı karşıya kaldığı açlık tehlikesi, salgınlar, güvenli gıda sorunu, bioterörizm ve koruyucu hekimliğin önemi nedeniyle Veteriner Hekimliğin günümüzün en stratejik mesleği olduğunu biliyorlardır.
Maalesef son zamanlarda farklı kaygılarla bilerek veya bilmeyerek yazılarında, konuşmalarında mesleğimizi rencide eden farklı mesleklerden kişilerin sayısı artmıştır.
Bize göre bu kişilerin ortak noktası mesleklerini ne etik açıdan ne de bilgi birikim açısından iyi temsil etmedikleridir.
Mesleğimize yönelik bu türden saldırıları ve bilgisizliği kınıyoruz. Benzer olayların yaşanmaması için gerekli çalışmalar tüm camiamızla birlikte yapılacaktır.
Diğer taraftan liyakata dayalı, yöneticilerini akademisyenlerin seçtiği, özerkliği ile bilimsel çalışmalarının önünün açıldığı bir üniversite sistemine bir an önce geçilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.
Saygılarımızla
Prof. Dr. Murat ARSLAN
TVHB Merkez Konseyi Başkanı