Sayın Dekanım, Dekan Yardımcılarım, Sayın hocalarım, Muhterem hanımefendiler, A.Ü Veteriner Fakültesi Tarih ve Kültür Topluluğu ile Atatürkçü Düşünce Öğrenci Topluluğu’nun değerli üyeleri ve sevgili öğrenciler TVHB Merkez Konseyi ve şahsım adına hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.
İnsanlığın tarihi serüveninde oldukça anlamlı bir yere sahip olan önemli bir tarihin yıl dönümü münasebetiyle bir aradayız.
Program sebebiyle Dekanlığımıza, öğrenci topluluklarımıza ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.
Kadınlar İnsanlığın devamı için olmazsa olmazdır. En büyük dertlerin dertlisi, en büyük mutlulukların ardındaki kahramandır kadın.
Yeri geldiğinde anne, yeri geldiğinde içten bir arkadaş bazen de değerli bir eş, hayatı güzelleştiren ve mükemmel kılan O’dur.
Bir şeyin söylenmesini istiyorsanız, bir adama sorun. Bir şeyin yapılmasını istiyorsanız, bir kadına sorun. ” -Margaret Thatcher
Dünyada her şey kadının eseridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Bu son derece anlamlı olan sözleri daha fazla uzatabiliriz.
Değerli katılımcılar;
Bilindiği gibi; 8 Mart; 1857 tarihinde New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma şartları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamış bu greve karşı çıkan polisler işçilere saldırarak fabrikaya kilitlemişti. Fabrikada yangın çıkması sonucu çoğu kadın olmak üzere 129 kişi can vermesi ile dünyanın gündemine gelmiştir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etmiş olup, ülkemizde de bu gün1984 yılından itibaren her yıl çeşitli etkinliklerle anılmaktadır.
Yüzyıldan fazla süredir, her yıl 8 Mart’ta düzenlenen Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kadın haklarının savunulduğu ve eşitlik fırsatı için kutlama yapıldığı özel bir günü işaret etmektedir.
1996’dan bu yana her yıl belirlenen bir tema ile anılan Dünya Kadınlar Günü’nün bu yılki teması “Sürdürülebilir bir yarın için bugün cinsiyet eşitliği” Bu tema ile bugün cinsiyet eşitliği olmadan sürdürülebilir bir geleceğin, eşit bir geleceğin ulaşılamaz olduğu kabul edilmektedir.
Bu özel gün, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Kadın hakları hareketinde bir odak nokta olan Dünya Kadınlar Gününün önemi: Bir sivil farkındalık günü, anti-cinsiyetçilik günü ve ayrımcılıkla mücadele günü olmasındandır.
8 Mart, ilan edildiği tarihten bugüne zorlu çalışma şartları altında ezilen ancak canı pahasına mücadelesini zaferle taçlandıran kadınların hangi zorlu şartlardan bugünlere ulaştıklarının hatırlanması açısından büyük öneme sahiptir. Tüm bu gelişmelerle dökülen alın teri, tüketilen ömürler, düştükçe kanayan kanadıkça güçlendiren onlarca yara ve feda edilen binlerce canla bir savaşın onurlu galipleri olarak tarihe geçseler de, kadınlarımızı ne yazık ki bugün de cinsel istismar, taciz, şiddet ve yaşamlarına son verme gibi eylemlerin mağdurları olarak görmek acı, ve utanç vericidir.
Toplumların tarihi ve kültürel bir geçmişi olduğu kadar, uğraşı alanlarının yani mesleklerin de bir geçmişi, bir tarihi vardır. Özellikle veteriner hekimlik gibi insan ve hayvan sağlığı ile iç içe girmiş önemli bir mesleğin ülkemizdeki ilk temsilcileri Sabire Aydemir ve Merve Ansel ilk Türk Kadın Veteriner Hekimler olarak ülkemizin gurur abideleri olmuşlardır.
8 Mart, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri gündür. Bu özel gün kadınları güçlü kılmakla ilgili değil, dünyanın bu gücü algılama biçimini değiştirmekle ilgili
Kadın-erkek eşitliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir kez daha gündeme gelirken, bu alanlardan biri de kadınların siyasetteki temsili ve rolü. Türkiye, kadın milletvekili oranında yüzde 17.4 ile dünyadaki 192 ülke içinde 117’nci sırada yer alıyor. Avrupa’da 37 ülke içinde ise sondan üçüncü sırada. 596 Milletvekilinin 104’ü kadın. Kadın milletvekili oranında Türkiye birçok Afrika, Asya ve Orta Doğu ülkesinin gerisinde yer alıyor.
Zirvedeki Ruanda’da kadın milletvekili oranı yüzde 61. Bu oran Küba ve Bolivya’da yüzde 53, Meksika’da yüzde 48 ve İsveç’te yüzde 45. Listeye en üst giren Avrupa ülkesi İsveç oldu.
Diğer bazı ülkelerin sıralaması ise şöyle: Kosta Rika yüzde 46, 8’inci; Finlandiya yüzde 42, 12’nci; Mozambik yüzde 40, 18’inci; Tanzanya yüzde 37, 28’inci; Kamerun yüzde 31, 43’üncü; Almanya yüzde 31, 47’nci sırada.
Dünya medeniyeti içerisinde, şüphesiz Türk kültür ve devlet geleneğinde önemli bir değere sahip olan kadının toplum içerisindeki rolü, geçmişten günümüze birçok değişiklik göstermiştir. Her şeye rağmen toplumların kalkınmasında kadınların varlığı olmazsa olmaz bir kriter haline gelmiştir. Bu doğrultuda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına biçilen rollerin değiştirilmesi için tüm toplum olarak kadınların önüne çıkarılan engellerin kaldırılarak, onları eşit birey olarak kabullenip hak ettikleri yeri almaları konusunda daha çok çaba sarf edilmelidir.
Daha uygar, kalkınmış ve sağlıklı bir toplum için kadınlara her zaman ihtiyaç vardır. Kadınlara verilmiş bu güzel güne saygı duymalı ve onları sadece bir günle değil; her zaman hatırlamalıyız.
Haklarından vaz geçmeyen, inancını ve kendine güvenini asla kaybetmeyen güçlü kadınları kutluyorum.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü saygıdeğer Türk ve Dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk getirsin.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, kadın meslektaşlarımızın kamu bürokrasisinde, meslek örgütlerimizde ve Sivil Toplum Örgütlerinde daha fazla yer almalarını ve aktivitelerini önemli görüyoruz.
Bu vesileyle güçleriyle toplumu oluşturan başta Kadın Veteriner Hekimlerimiz olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, kadına ayrımcılığın, tacizin ve şiddetin değil, saygının olduğu eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir dünya temenni ediyor, hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum.