1921 yılından bu yana kutlanan Dünya Kadınlar Günü’nde bu yıl Birleşmiş Milletler “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” konusuna vurgu yapıyor. Birleşmiş Milletlerin de bu yıl vurgu yaptığı gibi; aslında olması gereken toplumsal düzende cinsiyetin ön planda tutulmamasıdır.
Kadın, aile ve toplum arasında bir köprü görevini görür. Kadının toplumlarda yerine getirdiği görevleri itibariyle, sosyal sistemin işleyişine katkısı büyüktür. Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit olarak sahip olmuş olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tümüne verilen isimdir. Kadınların erkekler ile eşit olarak toplum içinde yerlerini almaları bir uygarlık aşamasıdır. Türk toplumunda ailenin, ailenin içinde de kadının yeri ve önemi büyüktür.
Günümüzde hemen her sektörde üretimin içinde olan kadınlar, tarım ve hayvancılık alanında da kilit rol oynarlar. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) “Dünyada, kadınlar kırsal ekonominin bel kemiğidir.” demektedir. Aile çiftçiliği, tarımsal girdiler ve destekler gibi üretim kaynaklarına daha az erişimleri olmasına rağmen hem gelişen, hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biridir. Bu noktada kadınlar tarım ve hayvancılığa önemli ölçüde katkıda bulunmaktadırlar, fakat onların potansiyelleri; sınırlı okul eğitimi ve krediye ulaşım, üretici gruplarına katılımlardaki düşük düzeyler, ağır ev ve bakım işlerini kapsayacak şekilde bazı cinsiyete özgü faktörler tarafından sınırlandırılmış durumdadır. Bu küresel sorun ülkemizde de halen çözülebilmiş değildir.
Veteriner hekimlik mesleği zorlu şartlarda çalışma gerektiren mesleklerden biridir. Kadın meslektaşlarımız mezuniyet sonrası seçtikleri dal ne olursa olsun erkek meslektaşları ile aynı koşullarda çalışmaktan geri durmamaktadır. Mesleğimizin gelişimine dair süreçte önemli katkıları olduğu da inkâr edilemez. Kadınlarımız Veteriner Hekimlik mesleğinde de üretime ve gelişime dâhil olmaktadır.
Özellikle mesleğimiz gereği biz veteriner hekimler halkın her kesimi ile iletişimdeyiz. Ülkemiz kadınlarının geleneklerimizden de güç alarak başardıkları saymakla bitmez. Kadınlarımızın; hayvansal üretime, halk sağlığına, hayvan haklarına ve refahına olan katkılarını yakinen görmekteyiz.
Kadın ya da erkek yaşamın ortakları olarak biz veteriner hekimler ülkemiz ve geleceğimiz için hep birlikte çalışmaktayız.
Toplumların gelişmesinde, yeni nesillerin yetiştirilmesinde rol oynayan, hayatın her aşamasında üretirken fark yaratarak “Kadın eli değmeli” dedirten kadınlarımızın gününü kutlarken minnettarlığımızı dile getirmeyi unutmamalıyız. Ulu Önder Atatürk’ün de dediği gibi; kadınların yok sayıldığı, kıymet görmediği bir toplumun ilerlemesi mümkün değildir.
Ali EROĞLU
Türk Veteriner Hekimleri Birliği
Merkez Konseyi Başkanı