Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali EROĞLU ve Merkez Konseyi Üyesi Dr. Van Evliya Çelebi Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen 3. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi’ne katıldı.
“Doğaya ilk günkü gibi” temasıyla düzenlenen kongre; 18 üniversitenin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Kongrede doğa ve yaban hayatına dair güncel bilimsel çalışmalar sunulurken, Türkiye’nin yaban hayatı varlığına ilişkin önemli veriler, araştırmalar ve koruma stratejileri de masaya yatırıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali EROĞLU, yaban hayatının korunmasında veteriner hekimlerin üstlendiği role dikkat çekti. Eroğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye, farklı iklim özelliklerine sahip coğrafyasıyla oldukça zengin bir biyoçeşitliliğe sahiptir. Bugün ülkemizde 160 memeli, 466 kuş, 120 sürüngen, 22 kurbağa ve yüzlerce balık türü yaşamaktadır. Göç yolları üzerinde yer alması dolayısıyla da birçok tür için önemli bir geçiş ve konaklama alanıdır.”
“Yaban hayatı, bir ülkenin doğaya olan saygısını ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluğunu yansıtır. Atalarımızdan miras aldığımız bu zenginliğin korunması hepimizin görevidir. Bu noktada veteriner hekimler, doğanın sessiz dilini anlayan, yorumlayan ve korumayı görev bilen bir meslek grubudur.”
“Veteriner hekimler; biyoloji, genetik, hayvan hastalıkları, üreme, epidemiyoloji ve klinik bilgi birikimleriyle, yaban hayatının korunmasında kilit rol oynamaktadır. Ülkemizin dört bir yanındaki rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan meslektaşlarımız büyük bir özveriyle çalışmaktadır.”
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü gibi yaban hayatı ile doğrudan ilgilenen kamu kurumlarında veteriner hekim istihdamının artırılmasının önemine değinen Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Veteriner hekimlerin kurumlarda karar alma mekanizmalarında daha etkin yer alması büyük önem taşımaktadır. Son dönemde bu konuda atılan olumlu adımları memnuniyetle takip ediyoruz. Kurumda görev yapan veteriner hekim kökenli yönetici sayısının artması, bu alandaki yaklaşıma güç kazandırmaktadır.”
Avcılık faaliyetleri ve zoonotik hastalık risklerine de değinen Eroğlu, “Avcılarımızın, avladıkları hayvanlar üzerinden insanlara bulaşabilecek zoonotik hastalıklar konusunda veteriner hekimlerce eğitilmeleri sadece kendi toplumumuz için değil, tüm insanlık için de büyük önem taşımaktadır” dedi.
Kongrenin ülkemizin yaban hayatının korunmasına katkı sağlamasını temenni eden Eroğlu, emeği geçen tüm kurum ve akademisyenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.