Ulusal Kırmızı Et Konseyi Genel Kurulu’nda konuşan TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali EROĞLU, hayvancılığın geliştirilmesi konusunun yasal olarak TVHB’nin çalışmaları arasında yer aldığını belirtti. İleri hayvancılığın, ileri veteriner hekimlikten bağımsız düşünülemeyeceğini vurgulayan EROĞLU, kendi tüketeceklerini üretemeyen ülkelerin, başkalarının ürettiklerini onların belirlediği fiyat ve kalitede tüketmek zorunda kaldığını, bunun da bağımlılık yaratarak pazar olmaktan kurtulmayı engellediğini ifade etti.
Olumsuz sonuçları değiştirmek için öncelikle sebeplerin değiştirilmesi gerektiğini belirten EROĞLU, gelişmişliğin önemli kriterlerinden birinin de isabetli sektör planlamaları olduğunu söyledi ve ithal ikame yerine üretim planlamasına vurgu yaptı. Hayvancılığı ileri seviyede olan ülkelerde ekilen arazilerin %70’inin yem bitkilerine ayrıldığını, ancak ülkemizde bu oranın hâlâ %40 civarında olduğunu dile getirdi. Gelişmiş ülkelerde “tarım için hayvancılık” değil, “hayvancılık için tarım” stratejisinin uygulandığını vurguladı.
Ülkemizde hayvan hastalıklarının hayvansal üretimin %20’sini yok ettiğini belirten EROĞLU, kamuda daha fazla veteriner hekim istihdamının bir an önce sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. COVID-19 sürecinde TVHB’nin kamu tarafından yürütülen gıda arz güvenliği çalışmalarında yer aldığını ve uygulanması gereken acil politikalar konusunda görüşlerini ilgili makamlara sunduğunu belirtti.
“Veteriner hekimler, sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel meslek mensuplarıdır. Veteriner hekimsiz sağlık olmaz, sağlıklı yaşam olmaz” diyen EROĞLU, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Genel Kurulu’un ülkemiz, üreticilerimiz, sanayicilerimiz, sektörümüz ve tüketicilerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ederek sözlerini tamamladı.