TBB’DE DÜZENLENEN “TOPLUMSAL, HUKUKİ VE ETİK BAĞLAMDA SOKAK HAYVANLARI” KURULTAYI’NA TVHB MERKEZ KONSEY GENEL SEKRETETİ PROF. DR. MURAT FINDIK KATILDI
Açılış konuşmalarının ardından “Sokak Hayvanlarına Yönelik Yaklaşım ve Uygulamalar”, “Sokak Hayvanlarına İlişkin Mevzuatın Etkin Uygulanması ve Gerekli Yasal Düzenlemeler”, “5199 Sayılı Kanun Kapsamında Geçici Hayvan Bakımevi Uygulaması ve Yerel Yönetimlerin Yükümlülükleri” ve “Sokak Hayvanlarına Bakışta Medyanın Rolü” başlıklarında olmak üzere dört ayrı oturum düzenlendi.
Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Fındık ile birlikte Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk, Veteriner Hekim Prof. Dr. Ebru Yalçın, Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Mustafa Ünsal, Sosyolog Çağdaş Küpeli, Av. Hülya Yalçın, Av. M. Deniz Helvacı, Hukukçu Dr. Dilara Buket Didin, Av. Melike Özdemir Ballı, Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği Başkanı Alper Karmış, Eğitmen Veteriner Hekim Tarkan Özvardar, Av. Didem Doğu ve Gazeteci Zülal Kalkandelen’in konuşmacı olarak yer aldığı kurultaya Belediye Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Nurhan İşler de katıldı.
Prof.Dr. Murat Fındık, özellikle 5199 sayılı yasaya ve sahipsiz hayvan popülasyon sorunun çözümünde işbirliğine dikkat çekerek yapılması gerekenlerden bahsettiği konuşmasında şu cümlelere yer verdi:
“Veteriner Hekimliği hayvan sağlığı ile birlikte insan sağlığı, çevre sağlığı, gıda güvenliği ile birçok alanda kendini gösteren ve etkileşim içinde olan çalışma alanına sahiptir. Çevre, sahipsiz hayvanlar ve yaban hayatı ile ilgili mevzuatlar olmasına rağmen, mevzuatların sorumluluk ve yetki verdiği kurum ve kuruluşların bu konuda tam olarak yeterli hassasiyeti göstermediği görülmektedir. Sokak hayvanları sayısının azaltılabilmesi için ilgili tüm kurum ve kuruluşların iş birliği içinde çalışmaları şarttır. 5199 sayılı kanunun eksiksiz ve yetkin şekilde tek elden yürütülmesi, hayvan üretimi ve satışı yapan işletmelerin etkin şekilde kontrol edilmesi, sadece kamu kaynakları değil özel sektör ve bağışçıların oluşturulacağı tüm kaynakların denetim altına alınarak sokak hayvanları popülasyonunun azaltılması ve kontrol edilmesinde kullanılması, tek sağlık yaklaşımını temel alacak uygulamalar, Tarım ve Orman Bakanlığında Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve buna bağlı taşra teşkilatının kurulması, evcil hayvanların kimliklendirilme çalışmalarının tam ve etkin yürütülmesi ve kolaylaştırılması, sokak hayvanlarının kontrol ve takip işlerinde çalışacak personel istihdamının artırılması, belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüklerinin kurularak kısırlaştırma ünitelerinin yeterli sayıda veteriner hekim ve yardımcı personel ile tam ve eksiksiz kapasite ile çalıştırılmasının sağlanması gerekmektedir.”