• Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • TVHB Düşünce Grubu Üyeleri
    • TVHB Bilim Kurulu Üyeleri
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haber
  • Etkinlik
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
    • Basın Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
ODA KAYIT SİSTEMİ
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • TVHB Düşünce Grubu Üyeleri
    • TVHB Bilim Kurulu Üyeleri
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haber
  • Etkinlik
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
    • Basın Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
No Result
View All Result
Home Basın

27 Eylül Dünya Okul Süt Günü – Sadece Süt Yetmez, Çocuklarımıza Okul Yemeği de Verilmeli

Eylül 27, 2023
27 Eylül Dünya Okul Süt Günü – Sadece Süt Yetmez, Çocuklarımıza Okul Yemeği de Verilmeli

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2018 verilerine göre beş yaşından küçük çocukların %6’sının boyunun yaşına göre kısa yani bodur olduğu görülmektedir ve bu durum giderek artmaktadır. Bunun nedenleri arasında yetersiz beslenme başı çekmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı Türkiye Çocuk Araştırması’nın verilerine göre, Türkiye’de 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların yüzde 62,4’ü ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tüketirken, peynir ve yoğurt gibi hayvan sütünden yapılan yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı %57,8’dir. Çocukların sadece yüzde 12,7’si her gün et, tavuk veya balık tüketirken, yüzde 10,9’u ise fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri her gün tüketebiliyor. Bu verilere göre ülkemizde çocuklarımız yüksek oranda ekmek ve makarna ile beslenmekte, çocukların yüzde 87,3”ü her gün tüketmeleri gereken et, tavuk veya balık gibi hayvansal proteinlere, yüzde 42,2’si de süt ve süt ürünlerine ulaşamamaktadır. Bu durum özellikle çocuklarımızın etkilendiği yoksulluğu ve yoksunluğu gözler önüne sermektedir.

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme ile çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri beklendiği gibi olur, dirençleri artar. İleri yaşlarda görülen bazı hastalıklar çocukluk çağı beslenmesi ile önlenebilir; sağlıklı çocuklar, sağlıklı bireyler demektir, sağlıklı bireyler de toplum huzuru ve refahının anahtarı olduğu gibi ekonomik kalkınmanın da anahtarıdır. Sağlık için sağlıklı, sürdürülebilir, dengeli ve yeterli hayvansal gıda en temel gerekliliklerden biridir.
Sağlıklı beslenme, kamusal bir hak olduğu gibi devlet, her bir vatandaşının özellikle de çocuklarımızın eşit bir şekilde sağlıklı beslenmesinin gerçekleşmesini sağlamakla görevlidir. Bunun için okullarda en az bir öğün yeterli ve dengeli yemek verilmesi çocuklarımızın fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi için kritik bir öneme sahiptir.
Çocuklarımızın açlık problemlerine bir an önce çözüm bulunmalı, gelişimleri için çok önemli olan, temel besin kaynaklarının başında gelen süt ve süt ürünlerine de kolay ulaşmaları sağlanmalıdır. İnsanın, bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı gelişimi için en temel, en faydalı ve en kolay ulaşılabilir gıda olması gereken süt ve ürünleri, gelir düzeyindeki eşitsizlik, etkisini giderek hissettiren hayat pahalılığı ile ulaşılır olmaktan çıkmaya başlamıştır, bu nedenle devlet tarafından çocuklara hayvansal protein de içeren en az bir öğün sağlıklı yemekle birlikte, süt ve süt ürünlerinin de ulaştırılması her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır.

Önceki Haber

“Kuduz Vakaları Sonrası Bir Yöntem Tartışması” Toplantısı Yapıldı

Sonraki Haber

28 Eylül Dünya Kuduz Günü - Hepimiz Birimiz, Tek Sağlık Hepimiz İçin

En Son Eklenenler

Kurban Denetiminde Görevli Meslektaşlarımıza Yapılan Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz!

Kurban Denetiminde Görevli Meslektaşlarımıza Yapılan Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz!

Mayıs 29, 2025
Kurban Bayramı’nda Gıda Güvenliği ve Toplum Sağlığı İçin Alınması Gereken Önlemler ve Uyarılar

Kurban Bayramı’nda Gıda Güvenliği ve Toplum Sağlığı İçin Alınması Gereken Önlemler ve Uyarılar

Mayıs 27, 2025
3. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi’ne Katıldık

3. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi’ne Katıldık

Mayıs 23, 2025
Facebook Twitter Youtube Instagram
Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Veteriner Hekimliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp gelişmesini sağlamak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını koruma amacı ile kurulmuş, tüzel kisiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluştur.

Bizi Takip Edin

Video

© 2020 Türk Veteriner Hekimleri Birliği - Powered By FAZLANET.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haberler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
  • ODA KAYIT SİSTEMİ

© 2020 Türk Veteriner Hekimleri Birliği - Powered By FAZLANET.