Maraş’ta 6 Şubat günü yaşanan depremin ardından bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 14 milyon insanın etkilendiği depremde tam olarak kaç hayvanın etkilediği ise bilinmiyor. Depremin ilk gününden bu yana ise Türk Veteriner Hekimler Birliği’ne bağlı odalar deprem bölgesinde faaliyet yürütüyor.
6 Şubat 2023 tarihinde Maraş’ta gerçekleşen depremler hayvanları da olumsuz etkiledi. Hayvan barınaklarının yıkılmasıyla birlikte çok sayıda hayvan öldü. Ölen hayvan sayısına ilişkin henüz net bir veri açıklanmasa da yaşanan depremde evcil ve sokak hayvanların yanı sıra 11 milyon hayvan depremden etkilendi. Yıkılan evlerde çok sayıda evcil hayvan enkaz altında kalırken depremden etkilenen illerde ki sokak hayvanları ile ilgili herhangi bir veri paylaşılmıyor.
Depremin yaşandığı ilk günden bu yana Türk Veteriner Hekimleri Birliği’ne bağlı odalar, öncelikle enkaz altından kurtarılan hayvanların ilk tedavisini yaparken kurdukları mobil merkezlerde çok sayıda cerrahi müdahalede bulundu.
‘Deprem bölgesinde kardeş iller seçtik’
Van Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (Van-Hakkari-Bitlis) Başkanı Cumali Özer, depremin yaşandığı günün sabahında Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi ve 56 odayla birlikte toplantı yaptıklarını belirtti. Bu toplantı sonucunda deprem bölgesine sahra hastaneleri kurma, veteriner hekimler için merkez bölgeler oluşturma ve kardeş odalar çalışmasını başlattıklarını aktaran Özer, “Biz Mardin, Diyarbakır ve Van Veteriner Hekimler Odası olarak Adıyaman’ı kardeş seçtik ve ilk günün sonunda gönüllü arkadaşlarımızla deprem bölgesine doğru harekete geçtik. Fakat ihtiyaçtan kaynaklı olarak gönüllü arkadaşlarımızın tamamını Adıyaman’a yollamak yerine Hatay, Antakya, Maraş ve Antep’e de yönlendirerek çalışmalarımıza başladık” dedi.
‘Yemler de enkaz altında kaldı’
Deprem bölgesinde çalıştıkları ilk günlerde enkaz altında kalan çok sayıda canlı olması nedeniyle veteriner hekimlere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Özer, “Enkaz altında kalan kedi-köpek, küçükbaş-büyükbaş hayvanlar ve arama-kurtarma faaliyetlerinde çalışan köpekler zaman zaman yaralandıkları için hekimlere çok ihtiyaç vardı” diye belirtti.
Bölgede Türk Veteriner Hekimler Birliği’ne bağlı diğer odalarla nöbetleşe çalıştıklarını aktaran Özer, “Kızılay, AKUT, AFAD ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarından gelen hekim arkadaşlarımız çağrılara 24 saat boyunca destek vermeye çalıştı. Köylerde hayvanlarla birlikte yemler de enkaz altında kalmıştı. Arkadaşlarımız hem köylerdeki küçükbaş-büyükbaş hayvanlar hem de kedi köpeklerin beslenme ihtiyaçları konusunda gerekli müdahaleleri gerçekleştirdi. İl Tarım ve Orman Müdürlükleri vasıtasıyla bölgeye yem yollayarak dağıtımını sağladık” diye konuştu.
‘Çok sayıda hayvanın öldüğünü düşünüyoruz’
Bölgede kurdukları sahra hastanelerinde gerekli müdahaleleri yaptıklarını belirten Özer, “Veteriner hekim arkadaşlarımızın gerekli müdahaleleri yapması için tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacı çoktu. Her gelen hasta enkaz altından çıkarıldığı için ortopedik müdahale yapılması gerekiyordu. Hem Türk Veteriner Hekimler Birliği hem de gönüllü kuruluşlar tarafından ilaç, tıbbi malzeme ve beslenme ihtiyaçları ihtiyaca göre deprem bölgesindeki sahra hastanelerine dağıtıldı. Çok sayıda hayvanın öldüğünü düşünüyoruz, ama net bir rakam söylemek henüz mümkün değil fakat biz elimizden geldiğince gerekli müdahaleleri yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
İl Tarım Müdürlüklerine bağlı hayvan sayısı:
Adana: 237 bin Büyükbaş-970 bin Küçükbaş
Adıyaman: 98 bin Büyükbaşbaş-310 bin Küçükbaş
Diyarbakır: 540 bin Büyükbaş-2 bin 35 Küçükbaş
Elâzığ: 174 bin Büyükbaş-85 bin Küçükbaş
Antep: 205 bin Büyükbaş-1 milyon 25 bin Küçükbaş
Hatay: 148 bin Büyükbaş-530 bin Küçükbaş
Maraş: 215 bin Büyükbaş-965 bin Küçükbaş
Kilis: 11 bin Büyükbaş-182 bin Küçükbaş
Malatya: 198.000 Büyükbaş-511.000 Küçükbaş
Osmaniye: 63 bin Büyükbaş-212 bin Küçükbaş
Urfa: 317 bin Büyükbaş-2 milyon 140 bin Küçükbaş
Serhat News
https://www.serhatnews.com/milyonlarca-hayvan-maras-depreminden-etkilendi.html