Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, sokaklardaki sahipsiz hayvan sayısının 10 milyona yaklaştığını belirterek, “Yerel yönetimler 200 bin kısırlaştırma yaptı. Bu yetersiz bir rakam. Arzumuz bunun 2 milyona çıkması” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Mamak Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Geçici Bakımevi’nde düzenlenen ‘Sahipsiz Hayvanların Kısırlaştırılması Seferberliği’ etkinliğine katıldı. Ecdadın, hayvanların vakıfları, merkezleri, yaşam alanlarıyla ilgili dünyaya örnek teşkil edecek pek çok çalışmayı yaptığına değinen Bakan Kirişci, gelinen noktada ‘hayvanları korumak için mi yoksa hayvanlardan korunmak için mi’ kanun yapılmasının tartışma konusu olduğunu söyledi. Bunun üstesinden gelinmesi gereken bir konu olduğunun altını çizen Bakan Kirişçi, şu bilgileri verdi:
BAKANLIK 40 MİLYON TL BÜTÇE AYIRDI
“Sahipsiz hayvan sayısı 10 milyona doğru gidiyor. Yerel yönetimler 200 bin kısırlaştırma yaptı şu ana kadar. Bu yetersiz bir rakam. Arzumuz bunun 2 milyona çıkması. Kısırlaştırma çalışması çerçevesinde geç kalınırsa bu 2 milyon rakamı bile yetersiz kalacaktır. Bakanlık olarak bu konuya 2022’de 40 milyon TL bütçe ayırdık. Geçtiğimiz yıllarda yerel yönetimlere verdiğimiz hayvan barınakları ve rehabilitasyon çalışmaları konusunda desteklerimiz var.
KISIRLAŞTIRMA GÖREVİ BELEDİYELERİN
İlgili kanun, kısırlaştırma görevini yerel yönetimlere verdi. Bu konuda da 2023’e kadar belediyelerimizin bu hayvan barınaklarını kendi görev alanları içerisine kazandırmalarını emrediyor. Aynı şekilde diğer 25 bin ile 75 bin arasında nüfusu olanlar için de 2025’e kadar bir süre var. Sanki bu süre bekleniliyor gibi geliyor bana. 2023’ü beklemeye gerek yok. Mutlak suretle bizim bu hayvan barınaklarını kazandırmış olmamız gerekir ki kısırlaştırma çalışmalarından da netice alınabilsin.”
MUHAKKAK SORUMLU ARANACAK
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç ise şunları söyledi: “Sokaktaki hayvanların kontrol edilebilir, aşılanabilir ve rehabilite edilebilir hale getirilmemesi durumunda muhakkak bir sorumlu aranacak. Belediyeler bütçelerinin belli bir bölümünü artık bu alana ayıracak. Lazım olduğunda Tarım ve Orman Bakanlığı destek veriyor. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen yerel yönetimlerin görevi ihmalden yargılanabilmesinin yolunu açtık.”
‘SATIN ALMAYIN SAHİPLENİN’ KAMPANYASIYLA DESTEK VERİYORUZ
Sokakların güvenli olmasının öncelikleri arasında yer aldığının altını çizen Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Her gün insanlarımızın sokak köpekleri tarafından saldırıya uğradıklarını görüyoruz ve üzülüyoruz. Aç-susuz gezen, hastalandığında bakıma ihtiyacı olan sokak hayvanlarımızı sahiplendirerek bu konuya çözüm olacağına inanıyoruz. Geçen yıl ‘satın almayın sahiplenin’ diyerek başlattığımız kampanya ile beraber sokak köpeklerini sahiplenen vatandaşlarımıza aylık 500 TL nakit desteği sağlıyoruz. Her türlü bakımını, mamasını vererek bunu yapıyoruz, veteriner hizmetleri ile de destekliyoruz” diye konuştu.
SAHİPSİZ HAYVAN POPÜLASYONUNUN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği arasında protokolü imzalanan ‘Sahipsiz Hayvanların Kısırlaştırılması Seferberliği’nin önemine dikkat çekti.
Eroğlu, “Hayvan hakları konusu, 2019’da Meclis’te gündeme geldiğinde sahipsiz hayvan sayısı 4-4.5 milyon civarındaydı. Şimdi 8 milyondan bahsediliyor. Bu büyük bir üreme ve popülasyon, bunun önüne geçmek gerekiyor. Aksi takdirde bunun önüne geçemeyiz” ifadelerini kullandı.
Etkinlikteki konuşmaların ardından Bakan Kirişci, “Fındık” isminde bir köpek sahiplendi ve köpeğin pasaportu Kirişci’ye teslim edildi.
https://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/ankara/200-bin-kisirlastirma-yetersiz-bir-rakam-42051402