Evcil hayvanlarımızın mama kâselerinin rutin temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Kâseler sık temizlenmediğinde hem bizim sağlığımız hem de onların sağlığı tehlikede! İşte evimizdeki tehlikeyi gözler önüne seren araştırmanın sonuçları…
Evcil hayvanlarınızı nasıl beslediğiniz, yiyeceklerini nasıl sakladığınız ve mama kâselerini nasıl yıkadığınız özellikle bağışıklığı düşük insanlar için çok önemli bir detay. Doğru şekilde temizlenmediği takdirde mama kâseleri hem insanların hem de hayvanların sağlığını olumsuz etkiliyor.
Son 15 yılda yayımlanan araştırmalara göre, evcil hayvanların mama kâseleri, neredeyse tuvaletler kadar büyük bir Bakteri yüküne sahip. Evimizin içinde bulunan en kirli eşyalardan biri olan mama kâselerinin doğru temizlenmesi çok önemli.
Evcil hayvanların mama ve su kâseleri tıpkı bizim tabaklarımız gibi kirlenebilir ve bakteri oluşumuna neden olabilir. Nasıl ki biz kirli tabaklarda tekrar tekrar Yemek yemiyorsak kedi ve köpeklerimizin de temiz mama kâselerinden yemek yemesi gerekiyor. Buna dikkat etmemek pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
PLoS One dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırmaya göre, genellikle çiğ gıda tüketimiyle bulaşması olası olan E. coli ve Salmonella gibi bakteriler, kirli kedi-Köpek Maması kâselerinden insanlara da bulaşıyor ve pek çok hastalığa neden oluyor.
Bu tehlikeye rağmen sahipleri, evcil hayvanların mamalarını nasıl sağlıklı ve güvenli bir şekilde vermeleri gerektiği konusunda çok fazla bilgi sahibi değil.
Çalışmanın yazarlarından evcil hayvan beslenme uzmanı veteriner Emily Luisana, “Kendi evcil hayvanlarımız söz konusu olduğunda, hepimizin mama saklama ve hijyen uygulamalarının ayrı olduğunu fark ettik. FDA tavsiyelerinin profesyoneller arasında bile nispeten bilinmediğini görünce de diğer evcil hayvan sahiplerinin neler yaptığına bakmak istedik” diyor.
Araştırmacılar, ankete katılan 417 köpek sahibinin sadece yüzde 4,7’sinin FDA’in evcil hayvan maması işleme ve hijyeni yönergelerinden haberdar olduğunu tespit etti.
Katılımcıların yüzde 43’ü köpek mamasını kendi yiyeceklerinin 1,5 metre yakınında sakladığını, yüzde 34’ü hayvanlarını beslendikten sonra ellerini yıkadığını ve yüzde 33’ü ise mamayı hazırlarken kendi yemeklerini hazırladığı yüzeyleri kullandığını belirtti.
— Evcil hayvanların mamaları ve su kâseleri ne sıklıkla ve nasıl temizlenmeli?
— Mama kâselerini kendi bulaşıklarımızla yıkamak riskli mi?
— Mamayı vermeden önce ve verdikten sonra ellerin yıkanması neden önemli?
Merak edilen tüm detayları ve araştırmayı KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Buruk ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu ile konuştuk.
YAŞ MAMA KULLANIMI SONRASI HEMEN YIKANMALI
Eroğlu ise mamanın kalitesi kadar mama kâsesinin temizliğinin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, özellikle her yaş mama sonrası kâselerin mutlaka yıkanması gerektiğini söyledi:
“Yaş mamanın hızlı şekilde kuruması nedeniyle kaseler hızlıca temizlenmeli. Kalan mamalar mama kasesinden hemen uzaklaştırılmalı. Yaz sıcağında veya kışın ısıtıcıların etkisiyle çoğalan mantar sporları ve bakteriler, dostlarımızın bağışıklık sistemleri için tehdit oluşturabilir. Mama ve su kaselerinin her gün yıkanarak taze mama ve su ile doldurulması gerekir. Bakterilerin üremesi mama ve su kaplarının tazeliğinden bağımsız da gerçekleşebilir. Çünkü köpek ve kedilerin ağız, salya ve patilerinden mama kaselerine bakteri bulaşabilir. Yine bu sebeple kapların günlük olarak temizlenmesi büyük önem taşır.”
Haberin tamamını okumak için alttaki bağlantıya tıklayınız: