Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu ve beraberindeki heyet Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. GAP gazeteciler birliğini ziyaret eden heyet ‘AFET BÖLGESİNDE ÜCRETSİZ HİZMET VERDİK’ dedi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ve beraberinde Başkan yardımcısı Muhlis Atay ve Genel Sekreter Haluk Aşkaroğlu ile Adıyaman’da bir dizi ziyaretlerde bulundu.
Adıyaman Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığının düzenlediği ve Oda Başkanı Sayın Orhan ÖZTÜRK, Oda Yönetim organları üyelerinin ve meslektaşlarımızın katılımı ile gerçekleşen istişare toplantısına katıldı.
Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu Adıyaman ziyareti kapsamında; Adıyaman Veteriner Hekimleri odası Başkanı Sayın Orhan Öztürk, Adıyaman Valisi Sayın Mahmut Çuhadar, Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Dr Şerif Ayaz, Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ve Hayvan Sağlığı ve Yetişicileri Şube Müdürü Veteriner Hekim Sayın Sinan Bulut, Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri birliği Başkanı Veteriner hekim Sayın Zeki Selçuk, Vetal A.Ş Yönetim kurulu Başkanı Sayın Abdullah Tutak ve Serbest Veteriner hekim Sayın Yusuf Onur Yıldırım ve çalışma arkadaşlarını ziyaret etti. Ziyaretler kapsamında TVHB Merkez Konseyi Başkanı Sayın Ali Eroğlu, Adıyaman Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sayın Orhan Öztürk’e, Adıyaman Valisi Sayın Mahmut Çuhadar’a ve Vetal A.Ş Yönetim kurulu Başkanı Sayın Abdullah Tutak’a teşekkür plaketi takdim etti.
AFET BÖLGESİNDE ÜCRETSİZ HİZMET VERDİK
TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu Adıyaman şube başkanı Orhan Öztürk ve beraberindeki heyet GAP Gazeteciler birliğini ziyaret ettiler.
Ziyarette GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’a gezi temasların yanı sıra çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.
EROĞLU “Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak ülkemizde bulunan bütün odalarımızı ziyaret ediyoruz. Adıyaman Veteriner Hekimleri Odamızı daha öncede ziyaret edecektik ancak pandemi dolayısıyla bu güne kısmetmiş. Ülkemizde ki hayvancılık sektörüne ilişkin konuları ve veteriner hekimlik mesleğinin standartlarının güçlendirilmesi noktasında hangi çalışmaların yürütülmesi gerektiğini ve yürütülen çalışmalarda aksayan hususları, özellikle serbest çalışan hekimlerimizin sahada karşılaştığı E- reçete ve İTS gibi sorunları dinliyoruz ve çözüm önerileri üretiyoruz. Tabi sahada ki arkadaşları dinlememiz önemli bir konu. Adıyaman Veteriner Hekimleri Odamız ve üyelerimizle zaman zaman konular üzerinde istişareler ettik ama biz sahada meslektaşlarımızı dinlemek istedik.
“Pandemi sürecinde de 7/24 sahadaydık”
Pandemi sürecinde hem dünyada hem de ülkemizde veteriner hekimlerimiz önemli görevler ifa ettiler. Kısıtlamalardan muaf tutulan hekimlerimiz 7/24 görevlerine devam ettiler. Ayrıca laboratuvarlara kapanarak malum olduğunuz gibi Covid-19 virüsunun izolasyonundan bugünkü yerli ve milli aşının son aşamasına gelinceye kadar Veteriner hekim kökenli virolog hocalarımız yer aldı. Bunlardan TÜKOVAC aşımızın mimarı Erciyes Üniversitesinden veteriner hekim virolog hocamız yer aldı. Bütün bunların yanı sıra veteriner hekimlerimiz aynı zamanda gıda güvenliği için sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, sağlıklı insan ve sağlıklı toplum bilincinde önemli görev ifa ediyorlar.
“Merkez Konseyi olarak sorunları biliyoruz ve bu doğrultuda çalışıyoruz”
Biz görevi devraldığımız günden itibaren hem kamuda hem de özelde çalışan veteriner hekim arkadaşlarımızın sorunlarını tespit etmek için odalarımızla ve sahada çeşitli çalışmalarımız oldu. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın en önemli sorunlarından bir tanesi fiili hizmet ve bu veteriner hekimlerimizin bu haktan yeniden istifade etmesi için çaba gösteriyoruz. Diğer bir konu ise kamuda istihdam konusu. Ülkemizde şuanda 32 civarında veteriner hekimlik fakültesi var ve yılda 2 binden fazla mezun veriyor. Buralardan mezun olan birçok arkadaşlarımızın serbest hekimlik yapmak için yeterli mali imkanları da yok. Bu arkadaşlarımızın kamuda istihdam edilmesi içinde çalışmalarımız var. Serbest çalışan veteriner hekim arkadaşlarımızın 2018 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının ilaç takip sistemi ve e reçete sistemine geçti. Bu sistemin tam anlamıyla altyapı çalışması yapılmadan bu sisteme geçildi. Serbest veteriner hekimlerimizin en çok şikayet ettiği konu budur. Bizde bu konu üzerinde bakanlık düzeyinde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Diğer bir konu ise veteriner hekimlerimizin uğradığı saldırı ve darp girişimleri var. Biz veteriner hekimleri de sağlık hizmetleri grubunda görev yaptığımız için sağlıkta şiddet kanununa veteriner hekimlerimizin de dahil edilmesini istiyoruz. Veteriner Hekimlerimiz de sağlıkta şiddet kanununa dahil edildiğinde en azından caydırıcı olur.
“Tek Sağlık Uygulamasını ülkemize kazandırılmalı”
Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak birçok Avrupa ülkesinde uygulanan tek sağlık uygulamasının ülkemizde de uygulanmasını talep ediyoruz. Bu konuyla ilgilide yaptığımız çalışmaları yetkili birimlere teslim ettik. Bugün çevre sağlığı, hayvan ve insan sağlığı alanında aynı anda çalışan tek meslek gurubu veteriner hekimlerimizdir.
“Mikroçip uygulamasını veteriner hekimlerimiz gerçekleştirilecek”
Tarım ve Orman Bakanlığımızla imzaladığımız protokol kapsamında 2021 yılında sahiplenilmiş köpeklerin, 2022 yılında ise bunun yanında kedi ve gelinciklerin kimliklendirilmesini odalarımız bulundukları illerdeki Tarım ve Orman İl Müdürlükleriyle belirlenen protokol kapsamında anlaşma imzalayarak veteriner hekimlerimiz tarafından bakanlık tarafından kabul edilen mikroçip takma işlemini gerçekleştirecekler. Birlik olarak biz bu konunun daha iyi noktalara taşınmasını ve belediyelerin barınaklarındaki hayvanlara kadar bu sisteme dahil edilmeli.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak biz ülkemizin kalkınmasını, gelişmesini ve verimliliğinin arttırılmasını istiyoruz. İleri hayvancılık için ileri veteriner hekimlik sloganıyla çalışıyoruz. Türk Veteriner Hekimlerimizin varlığı Ülkemizin varlığı içindir. Sadece bir egoistlik yaklaşımla sadece meslek haklarını gündeme getiren bir meslek örgütü değiliz biz. Veteriner hekimler ülkesi için her zaman elini taşın altına koyacak meslek guruplarıdır. Bakın son zamanlarda yaşanan afetlerde zarar gören her canlıya ücretsiz tedavi sundular. Tabi bu uygulamayı hekimlerimiz Elazığ, Malatya, Van ve İzmir depremlerinde, Antalya ve Muğla Orman yangınlarında ve Kastamonu, Bartın ve Sinop illerindeki sel felaketlerinde sahipli sahipsiz ve yaban hayvanlarına yönelik ücretsiz tedavi hizmet sundular. Allah böyle acıları bir daha göstermesin ama biz veteriner hekimleri meslek kuruluşları olarak her zaman ülkemiz için elimizi taşın altına koyduk koymaya devam edeceğiz. Biz Mehmet Akif’in mesleğinin devamıyız, biz Türkiye’de ilk defa kök hücre tedavisi yapan Süreyya Tahsin Aygün’ün, ruam hastalığının aşısını bulmaya çalışırken aşıyı kendisinde deneyerek hayatını kaybeden Yüzbaşı Hüdayi Beylerin mesleğini icra ediyoruz. Bütün bunlarını şunun için söylüyorum; Veteriner Hekimlerimiz Türkiye’de artık hak ettiği değeri almalıdır.” İfadelerine yer verdi.
TVHB başkanı Ali Eroğlu Manavgat ve Milas bölgesinde çıkan yangınlar nedeniyle yaralanan hayvanları üyelerinin ücretsiz tedavi ettiklerine dikkat çekti.
KIYMAZ ’ VETERİNER HEKİMLER İNSANLIĞA HİZMET EDİYOR’
GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ’da ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra şunları söyledi ‘.. Veteriner hekimler olarak işiniz gereği hayvan sağlığıyla ilgileniyorsunuz dolaylı olarak bunlardan temasla doğrudan insanlara bulaşma riskı var. Yanı doğrudan sizlerde insanlara ve insanlığa hizmet ediyorsunuz.
Birlik olarak afet bölgelerinde yaralanan hayvanların tedavisi gösterdiğiniz duyarlılık nedeniyle şahsınızda birlik üyelerinize teşekkür ediyorum çalışmalarınızda başarılar diliyorum’ dedi.
Haber:R.Kıymaz