Hayvancılık desteklenmelidir. Destek, sadece üreticiye belli miktardaki paraların dağıtılması olmayıp. bu konuda Bir ekonomik analiz yapılmalı, hangi desteğin üretime ne kadar faydası olduğu rakamsal olarak belirlenmelidir.
Türk Veteriner Hekimleri Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu; “Sağlıklı ve besleyici bir hayvansal gıda olarak sütün sağlıklı ve üretken nesillerin oluşmasındaki katkısının yanı sıra sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada süt üretiminin öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Süt Günü 21. kez kutlanmıştır. ”dedi Başkan Eroğlu “Süt Sığırcılığı Sektöründe Sürdürülebilirlik” şeklinde belirlenerek Süt Sığırcılığının dünyaya tekrar tanıtılması hedeflenmiştir. ”dedi. Eroğlu açıklamasında çiğ süt tavsiye fiyatlarından, ineklerde görülen mastitisli hastalığı ve hayvancılığın desteklenmesinin gerektiğine vurgu yaptı.
TVHB Başkanı Eroğlu süt üretimi ve süt sektörünü yönelik şunları kaydetti.
“Ülkemiz ’de Süt Üretimi 23 Milyon ton”
“Dünya nüfusunun %80’inden fazlası düzenli olarak süt ve süt ürünü tüketmektedir. Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisinde dahi dünyada ve ülkemizde süt sektörü büyüyerek gelişmeye devam etmiştir. Dünyada süt sektörü 881 milyon ton süt üreterek dünyanın beslenmesine katkı sunmuştur. Ülkemizdeki üretim 23 milyon tondur.
“Süt sektörü önemli bir istihdamdır”
İstikrarlı olarak gelişen süt sektörü önemli bir istihdam alanıdır. Süt ürünleri ve bileşenleri dünya çapında ticareti yapılan ürünlerdir. Çiftlikten işleme tesislerine kadar süt sektörü ulusal ekonomilerin ve bireysel geçim kaynaklarının ayrılmaz bir parçasıdır.
Artan nüfus ve tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler süt talebinde de artışlara neden olmaktadır. Uluslararası kuruluşların raporlarına göre; yaklaşık 690 milyon insan yeterli gıdaya ulaşamadığı için açtır. 2 milyardan fazla insan ise, sağlıklı ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal protein, vitamin ile mineraller yönünden yetersiz beslenmek suretiyle gizli açlık çekmektedir. Dünya, hızla artan küresel nüfusu beslemenin zorluklarıyla boğuşurken, gıda üretimi ve tüketimiyle ilgili başlıca endişe, dünyayı sürdürülebilir bir şekilde ve sağlıktan ödün vermeden beslemek için yeterince gıda üretiminin sağlanmasıdır.