Covid 19 sürecinde veteriner hekimlerin krizlerle başa çıkabilme, gerekli düzenlemeleri yapabilme ve kriz ortamlarına adapte olabilme yetenekleri gün yüzüne çıkmıştır. Veteriner hekimlik mesleği, hayvan sağlığı ve refahı ile halk sağlığı alanlarındaki öncü rollerini sürdürerek bu süreçte hızlı ve anlamlı bir gelişme göstermiştir.
Covid 19 pandemisinin neden olduğu tehditlerle etkili bir biçimde mücadele edebilmek için dünyada birçok hükümet, elzem olmayan işyerlerinin kapatılmasına yönelik sıkı tedbirler almışlardır. Bu tedbirler, veteriner hekimlik mesleği mensuplarının bu ortama adaptasyonu ile ilgili soruları artırmıştır.
Bu bağlamda Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Dünya Veteriner Hekimler Birliği (WVA) veteriner hekimlik hizmetlerinin spesifik faaliyetleri olduğunu ve bu faaliyetlerin gerekliliğini savunmaktadır.
Bu spesifik faaliyetlerin en önemlilerinden biri halk sağlığının temini açısından elzem olan aktivitelerin sürekliliğidir.
Veteriner Hekimler, küresel sağlık topluluğunun ayrılmaz parçasıdırlar. Veteriner hekimler, hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili aktivitelerinin ötesinde, toplumda gıda güvenliğinin sağlanması için insanlara bulaşabilen hastalıklar da dâhil olmak üzere hastalık yönetimi ve önlenmesinde kilit rol üstlenirler.
Hali hazırda veteriner hekimler, birçok görevlerinin yanı sıra aşağıda belirtilen hususlarda da faaliyetlerini sürdürmektedirler:
- Ulusal ve bölgesel veteriner hekimlik mevzuatı ve denetim hizmetleri yoluyla bütüncül bir yaklaşımla halk sağlığı hizmetlerini denetlemek
- Toplum için gıda güvenliğini garanti edebilmek amacıyla sadece sağlıklı hayvanlar ve onların yan ürünlerinin besin zincirine girmesini sağlamak
- Acil durumları ele almak
- Halk sağlığı ve ekonomi üzerinde belirgin bir etkisi olan aşılama çalışmaları gibi hastalık önleyici tedbirleri sürdürmek
- Öncelik verilecek araştırmaların tespiti ile ilgili faaliyetleri devam ettirmek
- Güncel bağlamda veteriner hekimlik aktivitelerini desteklemek
Veteriner hekimler, çalışma ortamlarında kendi sağlıklarını, yardımcı personelin sağlığını ve hayvan sahiplerinin sağlığını temin etme sorumluluğunu taşımaktadırlar. Bu nedenle yeterli seviyede biyo-güvenlik önlemlerinin alınmasını, personelin gerekli ekipmanlarla korunmasını ve hayvan sahiplerinin önleyici tedbirler konusunda bilgilendirilmesini sağlamalıdırlar. COVID-19’un daha fazla yayılmasını önlemek için bu aktiviteler çerçevesinde uygun davranışların sergilenmesi herkesin sorumluluğudur.
*TVHB için çeviren Veteriner Hekim Safiye ERGİN KAYA