TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ’NİN 12 MART 2021 İSTİKLÂL MARŞIMIZIN KABULÜNÜN 100. YILI MÜNASEBETİYLE YAPMIŞ OLDUĞU AÇIKLAMADIR.
Bugün İstiklâl Marşımızın kabulünün 100. yılını idrak etmekteyiz. Bilindiği gibi İstiklâl Marşımız 1 Mart 1921 yılında Birinci TBMM inde okunmuş ve 12 Mart 1921 de Millî Marşımız olarak resmen kabul edilmiştir.
Millî şair, yazar, öğretmen, vaiz, hafız, Kur’an mütercimi, Milletvekili ve Veteriner Hekim olan Mehmet Âkif Ersoy; Yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde Türk Milletinin kırılan cesaretini tekrar kazandırma amacıyla istiklal Marşını yazmıştır. Âkif , kurtuluş savaşının kazanılacağına inandığından, Türk Milletinin bağımsızlığa, yurduna, bayrağına ve inançlarına bağlılığını eşine az rastlanır bir şekilde mısralara dökmüş, tarih boyunca esaret altına alınamayan yüce milletin asla esir olmayacağını korkusuzca haykırmıştır.
12 Mart Türk Milleti için yeniden var olmayı anlatır. İstiklâl Marşımız milletimizin varlığı, hürriyeti ve istiklâli demektir. Onda Yüce Türk Milletinin imanı, kahramanlığı, bağımsızlığı ve bağımsızlığının şanlı tarihi yatmaktadır.
İstiklâl Marşımız bağımsızlık aşkının mısralarla destanlaşan adı, M. Âkif Ersoy onu hayatının her karesine sığdırmış, kişiliğinin bir parçası haline getirmiş eşine az rastlanır bir büyük şair.
İstiklâl Marşımız, bizim birlikteliğimize anlam ve önem katan ulusal duygu birliğinin simgesini oluşturmaktadır. İstiklâl Marşı, bir anlamda toplumumuzun özgürlük ve ulusal egemenlik türküsüdür. Milletimizin ortak bir yürek atımı, bir milletin mukaddesleri uğruna ettiği yeminin manzum ifadesidir. Hepimizin iştirak ettiği, kutlu bir misak-ı millî ” sözleşmesidir.
Millî Mücadele’nin manevi lideri Mehmet Âkif Ersoy; Türk milletinin bağımsızlık ruhunu kişiliğinde somutlaştırmış, sözü ve eylemi bir olan ideal bir şahsiyettir.
Mehmet Âkif, yakın tarihimizin en buhranlı dönemine şahitlik etmiş, Osmanlı’nın çöküşünü yüreğinde duyarak yaşamış ve kendine has bir şekilde bu duruma feryat etmiştir.
Memleketin içinde bulunduğu çetin şartlar karşısında maddi ve manevi tüm kuvvetini harcamaktan çekinmeyen Mehmet Âkif, tıpkı ölesiye savunduğu vatanı gibi pek çok sıkıntılar yaşamış ve kimi zaman yalnız kalmıştır. Ancak bu aziz millet, onun kıymetini elbette bilmiş ve İstiklâl Marşı şairini gönül tahtına oturtmuştur.
İstiklâl Marşı Taceddin Dergâhında yazılırken, Polatlı yakınlarında Yunanlı’nın top sesleri duyulmakta iken bile onun hiç bir mısrasında hatta kelimesinde tereddüt ve endişeye rastlanmamıştır. “Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı.” mısrası bunun en güzel örneğidir. Bu manâda 2021 yılının Mehmet Âkif Ersoy’u Anma ve İstiklâl Marşı yılı ilan edilmesi takdire şayan bir karar olmuştur.
Tarihe derin izler bırakan veteriner hekim meslek büyüğümüz Mehmet Âkif Ersoy’u ve istiklâl mücadelesinin tüm kahramanlarını bir kez daha rahmet, minnet, saygıyla anıyoruz.
Ali EROĞLU
Türk Veteriner Hekimleri Birliği
Merkez Konseyi Başkanı