Karadeniz’de 10 günlük av yasağı gelen hamsilerin avlanması için gereken kriterler tartışılırken, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Kocabaş, Karadeniz’deki hamsilerin popülasyonunu tehdit eden yunuslar için kontrollü avlanma izninin çıkarılmasını savunmuştu. Yunus popülasyonunun günümüzde çok fazla arttığını belirten Doç. Dr. Kocabaş, bir yunusun günde 70 kilogram kadar hamsiyi yiyebildiğini ve bunun Karadeniz’deki hamsi balıkçılığını tehdit ettiğini söylemişti.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi yaptığı açıklamada bu tavsiyenin hiçbir bilimsel temeli olmadığını ve hamsi popülasyonunun azalmasındaki asıl suçun aşırı avlanma, zamansız avlanma ve küçük boyutlardaki balıkların avlanması olduğuna dikkat çekti.
Yunusların ve hamsilerin Karadeniz’de binlerce yıldır aynı ortamı paylaştığına dikkati çeken TVHB, yunusların katlanarak artan bir popülasyonu olmadığını, aşırı bir popülasyon artışı olamayacağını ve yunus türlerinin avlanmasının 1380 sayılı “Su Ürünleri Kanunu” içerisinde yasak olduğunu belirtti.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği yaptığı açıklamada: “Ülkemiz Barcelona, Bern, CITES, ACCOBAMS gibi uluslararası sözleşmelere taraf olmuştur ve bu anlaşmalara göre yunuslar kesinlikle korunan türlerdir. Karadeniz’de mutur, tırtak, afalina olmak üzere 3 tür yunus yaşamaktadır. Bu yunusların Karadeniz popülasyonları IUCN kırmızı listesinde, mutur ve afalina nesli tehlike altında, tırtak hassas olarak yer almaktadırlar.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ayrıca çevre sağlığı, yaban hayatını, doğal ekosistemlerin korunması ve halk sağlığı ile ilgili konuların her zaman takipçisi olacağını belirtti.