Sözcü gazetesi yazarı Sultan Uçar’ın “Gıda mühendisi yok, veteriner hekim olur mu?” başlıklı yazısı veteriner hekimlerin tepkisine neden oldu. Uçar, 4 Aralık’ta yayımlanan yazısında Dinar Milli Eğitim Müdürlüğüne hizmet veren yemek şirketinde gıda mühendisi yerine veteriner hekim çalıştırılmasının kanunsuz olduğunu öne sürdü. Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ise 5996 sayılı Kanuna değinerek “Hazır yemek, tabildot yemek ve meze üreten işyerlerinde” görev alabilecek meslekler arasında veteriner hekimlerin yer aldığını belirtti.
Sultan Uçar’ın yazısında kullandığı “Mevzuata göre şirkette gıda mühendisi olması gerekiyor” ifadesi tepkiye neden oldu. Yazıyla ilgili konuşan TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Veteriner fakülteleri beş bölüm altında 20 anabilim dalı olarak yapılandırılmıştır. Bu 5 bölümden birisi de Gıda Hijyeni ve Teknolojisi’dir. Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü öğretim üyeleri tarafından veteriner fakültesi öğrencilerine; Gıda Hijyeni ve Kontrolü, Et Hijyeni Muayenesi ve Teknolojisi, Süt Hijyeni ve Teknolojisi, Gıda Muhafaza Teknikleri, Veteriner Halk Sağlığı dersleri ile gıda hijyeni alanında seçmeli derslerin yanı sıra Gıda Güvenliği alanında intörn eğitimi 3, 4 ve 5. sınıflarda verilir” dedi.
TVHB Başkanı Ali Eroğlu, yeni mezun bir veteriner hekimin, aldığı eğitim dolayısıyla insan tüketimi için üretilen hayvansal gıdalar başta olmak üzere gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların üretiminden tüketimine kadar olan tüm aşamalarında hijyen, teknoloji ve kontrol yöntemleri bilgisine sahip olduğunu vurguladı.
TÜM ET VE ET ÜRÜNLERİNİN KONTROL VE DENETİMİ
Yasal düzenlemelere göre, tüm et ve et ürünlerinin kontrol ve denetiminin veteriner hekimin sorumluluğunda olduğunu belirten Eroğlu şu ifadelere yer verdi: “İçinde et veya et ürünü bulunan her türlü gıdanın, örneğin bir pizzanın ihracı için veteriner hekim onayı zorunluluğu vardır. Bu nedenle AB ve gelişmiş dünya ülkelerinde gıda güvenliğinin sorumluluğu veteriner hekimlerdedir. 5996 sayılı ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunun’ ekinde, yer alan cetvellerde, hangi mesleklerin hangi gıdaların üretiminde ve üretiminin denetiminde görev alabileceği yer almaktadır. Buna göre veteriner hekimler, her türlü hayvansal ürünün işlendiği ve hayvansal ürünün kullanıldığı gıda işletmesinde, sağlıklı gıda üretimi adına görev alırlar. Burada ‘Hazır yemek, tabildot yemek ve meze üreten işyerlerinde’ görev alabilecek meslekler arasında veteriner hekim yer alıyor.”
Sultan Uçar’ın yazısına göre, Dinar Milli Eğitim Müdürlüğü MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Çolak’a öğrencilere yemek hizmeti verecek şirkette gıda mühendisi yerine veteriner hekim olduğunu bildiriyor; “sakınca var mı” diye soruyor. Yanıt olumsuz oluyor. Eroğlu bununla ilgili de “Bir Genel Müdür yasaları incelemeden nasıl böyle bir karar verebilir. Şayet yasayı biliyor ise yasaya aykırı böyle bir kararı niçin verir” diyerek tepki gösterdi.
SAĞLIKLI GIDANIN GÜVENCESİ
“Bir gazeteci yazdığı yazıdaki bilgilerin doğruluğunu teyit etmeden yayınlayamaz.” diyen Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Veteriner hekimler sağlıklı gıdanın güvencesidir. Ancak; gıda güvenliğinin nasıl sağlandığından haberi olmayanlar bu mesleğe dil uzatabilmektedir. Hayvan sağlığı, gıda güvenliği, halk sağlığı, çevre sağlığı ve hayvan refahı konularında çok riskli ortamlarda görevler üstlenen veteriner hekimlere karşı böyle bir üslupla hakarete varan cümleler kullanamaz.
Yazıya sosyal medyada birçok veteriner hekim tepki gösterdi. Bir veteriner hekim “5996 Kanun numaralı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nu okuyun da sonra haber yapın bir zahmet. Bir meslek hakkında yorum yapabilmeniz için öncelikle mevzuat araştırabilirsiniz mesela.” dedi. Başka bir veteriner hekim ise “Öncelikle veteriner değil veteriner hekim. Bir mesleği haber konusu yaparken ya da kıyaslarken ilk önce o mesleğin ne olduğunu ve yetki alanlarını araştırırsanız daha doğru bir haber yapmış olursunuz.” ifadelerini kullandı.
DİDEM DÜZ / MEDİKRİTİK.COM
http://medikritik.com/haberler/veteriner-hekimlerden-sozcu-yazari-ucara-tepki-mevzuati-ogrenin