Veteriner Hekimleri niye kızdırmışım?
Önceki gün İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni alakadar eden bir yazı kaleme aldım.
* Mevcut fakülte sayıları azaltılmalı veya coğrafi olarak uygun olanlar arasında birleştirmeler yapılmalı, ÖSYM sınavlarında Veteriner Fakültelerine giriş için taban puan oluşturulmalı.
* Tek Sağlık kapsamında Tek Sağlık Yasası çıkarılarak yasal ve yapısal düzenlemelere bir an önce başlanmalı.
* Sağlık Bakanlığı bünyesinde taşra yapılanmasını da içeren Veteriner Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ihdas edilmeli.
*Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde mevcut yapı yerine, uluslararası yasalar ile tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmaların gereği olan hayvan sağlığı, gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı ve hayvan refahının bir bütün olarak yürütüleceği, merkezden taşraya emir komuta zincirinin kesintiye uğramaksızın çalışacağı tek ve bağımsız bir Veteriner Otoritesi, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ihdas edilmelidir.
* Ülkemiz genelinde norm kadro çalışmalarının biran önce yapılarak, kamu yararını da dikkate alarak, Tarım ve Orman Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına ve Belediyelere Veteriner Hekim alımı yapılması isabetli olacaktır. Yerel yönetimler keyfi uygulamalar ile değil, yasanın verdiği görevleri etkin kadrolar ve imkânlar ile yerine getirmelidir.
* Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner İşleri Daire Başkanlıklarının oluşturulması, il ve ilçe belediyelerinde Veteriner İşleri Müdürlüklerinin oluşturulması, ilçe belediyeleri için Veteriner Hekim istihdamının zorunlu olmalı.
* Anayasa Mahkemesinin 2006/111-112 gerekçesi kararı da dikkate alınarak Anayasanın eşitlik ilkesi kapsamında ve yasal olarak sağlık sınıfında olan Veteriner Hekimlerinde,03.08.2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7146 sayılı kanun ile Sağlık çalışanlarına uygulanmakta olan yılda 2 ay fiili hizmet zammı uygulamasından yararlandırılması. Yine aynı kanunla, Emekli beşeri hekim ve diş hekimleri için yapılan iyileştirmelerden de emekli veteriner hekimlerin yararlandırılması için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.
* Hayvan ve halk sağlığı çalışma ortamlarında şiddetin önemli bir risk faktörü haline gelmesinden dolayı meslektaşlarımıza yönelik sözlü ve fiili saldırılara karşı 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda sağlık çalışanlarına şiddete yönelik yapılan değişiklikle ‘Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele ilişkin kasten işlenen suçlarda takip yükümlülüğünün cumhuriyet savcısına verilmesi’ konusu veteriner hekimleri de kapsamalı, yetkili ve sorumlular şiddeti doğuran ve yaygınlaşmasını sağlayan nedenler üzerinde yeterince durmalı, şiddet sahiplerine en ağır ceza uygulanmalıdır.
* Veteriner Hekimliğinde uzmanlık konusundaki eksikliklerin bir an önce giderilerek, ihtiyaç duyulan uzmanlık eğitimlerinin hakkıyla ve en azından gelişmiş ülkelerdeki örneklerine uygun şekilde yapılarak uzman veteriner hekimlerin yetiştirilmesi ve ülkeye hizmetlerinden yararlanılması bir gerekliliktir.
* Cumhurbaşkanlığımızda mevcut olan, Sağlık ve sosyal Politikalar ile yeni oluşturulan Gıda, Tarım, Orman ve Hayvancılık Politikaları Kurullarında veteriner hekimlere yer verilmeli.
* Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında yer alan “Yüksek Danışma Kurulu Oluşumuna” kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olan Türk Veteriner Hekimleri Birliği dahil edilmeli.
* Ulusal Beslenme Konseyinin daimi üyeleri arasında Veteriner Hekimlik mesleğini en üst düzeyde temsil eden Türk Veteriner Hekimleri Birliği bulunmalı.
* Ulusal Beslenme Konseyi Bilim Komisyonunda veteriner hekim öğretim üyelerine yer verilmelidir.