TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu’nun Veteriner Fakülteleri Dekanlar Konseyi
Toplantısındaki Açılış Konuşması
11 EYLÜL 2020
(Zoom Çevirimiçi )
TVHB Merkez Konseyi ve Şahsım adına seçkin heyetinizi saygılarımla selamlıyorum.
Aranızda bulunmaktan dolayı memnuniyetimi ifade ederken, programın başta ülkemiz olmak üzere, geleceğin meslekleri arasında yer alan veteriner hekimlik ve onun mensupları olan veteriner hekimler için daha güzel yarınlara vesile olmasını diliyor, organizasyon için Sayın Rektörümüze, Sayın Dekanlar Konseyi Başkanımıza, Sayın Dekanlarımız ile katkı sunan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Yine tüm Veteriner Fakültelerimize ve öğrencilerimize değerli katkılarının olmasını temenni ediyorum.
TVHB Merkez Konseyi olarak, TVHB ile Dekanlıklar arasında mesleğimiz ve fakültelerimizin sorunları konularında yüksek bir iletişim, paylaşma, dayanışma ve eş güdüm içerisinde çalışmanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Görevi devraldığımız günden itibaren, siz sayın dekanlarımız ile gündeminde çeşitli mesleki konuların yer alacağı toplantılar yapmak istedik. Son olarak geçtiğimiz Mart ya da Nisan ayında yapılması için Sayın Dekanlar Konseyi başkanımızla görüştük, ancak Pandemi süreci buna engel olmuştur.
Değerli katılımcılar,
Bugün tüm Dünya, ekosistemi altüst eden COVID-19 Pandemisi ile zorlu bir süreci yaşarken, sebepler üzerinde daha fazla düşünülmesi gerekmektedir. Önceki yıllarda, yüz yıllarda benzeri salgınlar yaşanmasına karşın, göz ardı edilen, ihmal edilen, sorumsuzlukla önemsenmeyen onlarca sebepler ile bugün sonucu acı ve çok ağır küresel bir travma yaşanmaktadır. Daha da kötüsü böyle giderse olası başka pandemilerin yaşanacağı rapor edilmektedir.
Takdir edilir ki, olguları yani sonuçları oluşturan sebeplerdir. TVHB olarak, yeni ve yeni tanımlanan, sınır aşan zoonotik hastalıkların küreselleşerek küresel tehdit haline geldiğine, ülkesel tedbirlerin yanı sıra küresel önlemlerin alınmasının daha önemli olacağına, bunun için tüm Dünyanın, Uluslararası kurum ve kuruluşların çok ciddi çalışmalar yapmasının gerekliliğine hep dikkat çektik. 23 Ocak 2020 tarihinde yapılan basın açıklamasını da “ Yeni Salgınlar Kapıda mı?” başlığı ile ifade etmiştik.
Zoonotik Hastalıklar ile mücadelede başarı, tek sağlık yaklaşımı ve uygulaması ile mümkün olacaktır. Yerel, ulusal ve evrensel anlamda insanların, hayvanların ve çevrenin tam sağlığa ulaştırılması için farklı disiplinlerin birlikte çalışması ve işbirliğini ifade eden tek sağlık konseptinin vazgeçilmezliği COVID-19 salgını ile kez daha anlaşılmış olup, korunma tedaviden daha etkili ve daha ekonomiktir yaklaşımı bir mecburiyet haline gelmiştir. Tek Sağlık kavramının işlevsel yapılarının tanımlanması konusunda Merkez Konseyi olarak hazırlanan rapor ilgili makamlara iletilmiştir. Bu çalışmada beşeri hekimlerin, veteriner hekimlerin ve diğer sağlık grubunun görev yapacağı, ülkemiz için tanımlanan yapılar yer almaktadır.
Değerli Katılımcılar,
Bu programın kapsamının eğitim- öğretim ağırlıklı olduğu görülmektedir. Dünyada ilk defa 1762 yılında Fransa’da, 1842 yılında da ülkemizde veteriner hekimlik eğitiminin başlatılmasında viral salgınların etkili olduğu hepimizin hafızasındadır.
Tüm dünyanın COVID-19 salgını ile mücadele ettiği bu dönemde eğitim, topluma hizmet ve araştırma faaliyetlerinin devam ettirilmesi esnasında Veteriner Fakültelerinin eğitim modelinin ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi için mesleğimizin yasal temsilcisi olarak Birliğimiz ve fakültelerimizin ortak bir çalışma içinde olması ve ortak bir görüş beyan edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Malumunuz olduğu üzere; Veteriner hekimlik mesleği tüm dünyada hayvan sağlığını ve dolayısıyla insan sağlığını korumada, yeterli ve güvenli gıdaya erişimde stratejik öneme sahip bir meslek olarak kabul edilmektedir. Bu önemine binaen gelişmiş ülkeler, veteriner hekimlikle ilgili alanlarda güçlü bir teşkilat yapısı, etkili mevzuat ve hepsinden önemlisi kaliteli ve yeterli bir eğitim ve öğretim için gerekli önlemleri almaktadırlar. Gelişmişliğin en önemli paradigması doğru sektörel planlamalardır. Eğitim de bunların başat olanıdır. Eğitimde istenilen standartları olmayan bir mesleğin yarınları sıkıntılıdır, problemlidir.
Geleceği şekillendiren temel argüman, bilgiyi üretmek, bilgiye ulaşmak ve bilgiyi kullanmaktır. Günümüz dünyasında bilim ve teknolojideki baş döndürücü gelişmeler veteriner hekimliğinde de devrimsel nitelikte değişimlere yol açmaktadır. Çağın bilim ve teknolojisine göre normlarınızı oluşturmak, ön almak bir zorunluluk olarak ortadadır. Yapay zeka, 3D yazılımı, gen teknolojisi ve bilişim teknolojisinin kullanımı, biyogüvenlik, hem veteriner hekimliği eğitim-öğretiminin yeniden kurgulanmasını; hem de veteriner hekim profilinin yeniden tanımlanmasını zorunlu kılmaktadır.
TVHB olarak; Yüksek Öğretim Kurulu, Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı Rektörlükler, ilgili kuruluşlar ve Kamuoyu ile paylaşılan konular özetle şunlardır.
1-Yükseköğretim Kurumu tarafından Eğitim ve Öğretime Başlanması ve Sürdürülebilmesi İçin Asgari Koşulları ve Genel İlkeleri Belirlenen Programlar içerisine Veteriner Fakülteleri de dahil edilmelidir.
2-Yeni Fakülte açılışları için asgari standartlar ile açılış kriterlerine uyulmalıdır.
3- Veteriner Hekimliği Çekirdek Eğitim Programı hayata geçirilmeli, derin müfredat ayrılıklarına son verilmelidir.
4- Ana Bilim Dalı Başkanlıklarının başına eklenen “Veterinerlik” eki kaldırılmalıdır.
5- Gelişimini tamamlayamamış Veteriner Fakültelerine merkezi planlama ile öğretim üyesi desteği sağlanmalıdır.
6- Ulusal (VEDEK) ve Uluslararası Akreditasyon (EAEVE) için çalışmalara hız verilmelidir.
7- Eğitim- Öğretim planlamasında mesleki politikalara yer verilmeli, özellikle deontoloji derslerinde, 6343 sayılı meslek kanunu ile TVHB ve Odaların tanıtımı yer almalıdır.
8- Veteriner Fakültesi Dekanları Veteriner Fakültesi mezunu olmalıdır.
9-Veteriner Fakültelerine girişte taban puan veya yüzdelik başarı sınırı kriterleri getirilmeli ve veteriner hekimlik eğitiminin araştırma ve uygulama ağırlıklı bir eğitim olması zorunluluğundan dolayı, veteriner fakültesi kontenjanları ülkemizde ihtiyaç duyulan veteriner hekim sayısı, fakültelerin fiziki yapısı, hayvan hastanesi, uygulama çiftliği, laboratuvar ve akademik altyapıları da dikkate alınarak yeniden gözden geçirilmelidir.
10- Uzmanlık eğitimi başlatılmalıdır.
11- Veteriner Hekim Diplomalarına standart getirilmelidir.
12- Mezun takip sistemi uygulamasına geçilmelidir.
13- Veteriner Fakültelerinde araştırma geliştirme faaliyetleri daha yüksek seviyelere çıkarılmalı, COVID-19 salgını benzeri süreçlerde bilimsel kapasite ve mesleki duruş ortaya konmalıdır.
14- Su hayvanları, Atçılık, ipek Böcekçiliği, Arıcılık, KB, BB vb. ihtisas fakülteleri oluşturulmalıdır.
15- Yeterli donanıma sahip olmayan çok sayıda mezun mesleğe adım atmıştır. Yeni Veteriner Fakülteleri açmak gibi hatalı uygulamalar ile zarar gören hayvan sağlığı, insan sağlığı, çevre sağlığı ve hayvancılığımız olacaktır. Yeni fakülteler açmak yerine, mevcut fakültelerimizin EAEVE tarafından denkliğinin onaylanması için çaba harcanmalıdır.
16-Fakültelerdeki ders müfredatı ile ilgili yapılacak çalışmalar ulusal ya da uluslararası normlar göz önüne alınarak yapılmalıdır. Dolayısıyla EAEVE, VEDEK ya da Dekanlar Konseyi gibi Veteriner Fakültelerindeki eğitimle doğrudan ilgili yapıların bu yönde bir önerisi olmalıdır.
17- Fakültelerin akademik yapılması içerisinde, yeni anabilim dallarının açılmasından ziyade, ilgili anabilim dalının ismi, gelişmiş ülkelerdeki örnekleri ile uyumlu olarak düzenlenmelidir.
18- Veteriner hekimlerin biyolojik savaşla mücadele konusunda özel eğitim almaları sağlanmalıdır.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, mesleğimizin saygınlığı ile onurunu korumak, sorunlarını çözerek onu ileri seviyelere taşımak için, paylaşmanın, dayanışmanın, gayretin yanında olacağız. Yukarıda arz ettiğim gibi, Veteriner Fakültelerinin eğitim modelinin ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi için TVHB ve fakültelerimizin ortak bir çalışma içinde olması ve ortak bir görüş beyan edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Hedefimiz, Ülkemizdeki kamu-sivil yapılanmasındaki yaklaşımda üretken, etkin ve uzlaşmacı bir zeminin oluşturulmasını sağlamaktır. Mesleğimizin yüksek standardını ve sürdürülebilirliğini devam ettirmek ve mümkün olan en iyi hizmeti sunmak için yüksek kaliteli bir veteriner hekimlik eğitim ve öğretiminin ülkemize kazandırılmasının yanı sıra, sürekli eğitimler ile iyi donanımlarla çağdaş veteriner hekimlik uygulamalarının gerçekleştirilmesidir.
Toplantının değerli katkılarının olmasını temenni ediyor, teşekkürlerimi arz ediyorum.
Ali EROĞLU
TVHB Merkez Konseyi Başkanı
Fotoğrafın kaynağı:
Veteriner Fakültemiz Himayesinde “Veteriner Fakülteleri Dekanlar Konseyi Toplantısı” Düzenlendi