TÜRK Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, karşılamaya hazırlandığımız Kurban Bayramı’ndaki kurbanlık kesimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
ALPER ŞAŞMAZ / ANKARA
TÜRK Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, karşılamaya hazırlandığımız Kurban Bayramı’ndaki kurbanlık kesimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Eroğlu, kurban satış, kesim ve parçalama yerlerinde veteriner hekimlerinden etkin bir biçimde faydalanmanın hem halk sağlığı hem de hayvan refahı açısından çok önemli olduğunu ifade etti.
“EL SIKIŞARAK KURBAN PAZARLIĞI YAPILMAMALI”
Kurban etlerinden koronavirüs bulaşmasının söz konusu olmadığını belirten Eroğlu; “Bilimsel veriler bunu gösteriyor. Kurban etlerinden koronavirüs bulaşabilmesi için kesim yapan bir taşıyıcıdan kurbanlığa bulaşması gerekiyor. Onun haricinde her türlü tedbire uyulduğu takdirde kurbanlıktan koronavirüs bulaşmaz. Kurbanlık hayvan nakillerinde, hayvan satış yerlerinin oluşturulmasında, kesim ve kesim sonrası halk sağlığı ve çevre sağlığı hususlarında, toplu satış yerleriyle kesim yerlerinde olası risklere ve olumsuzluklara yönelik acil ve sıkı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Toplu kesim yerlerindeki hayvanların belgesi olur. Kesenlerin de ehil olduğuna dair belgeleri olmalıdır.
Hayvan kesimi yapacak görevlilerin öncesinde ateşleri ölçülmelidir. Acaba öncesinde koronavirüs testi yaptırmalı mı? şeklinde sorular çok geliyor ama tedbirlere uyulduğu müddetçe buna gerek yok. Zaten kesim yapmadan önce sağlık kontrolleri yapılıyor. Kesim yapacaklar eldiven, çizme ve tulum giyiyor. Kurban kesim alanlarına gelen vatandaşlara da ateş ölçümü yapılması ve vatandaşların maske ve sosyal mesafe kurallarına uyması lazım. Ayrıca vatandaşlar yanlarında el dezenfektanı ve kolonya bulundurmalıdır. Bilindiği gibi 7 hisseye kadar ortak olunabiliyor. Pandemi sürecinde geçireceğimiz bu Kurban Bayramı’nda kesim alanlarına 7 ortağın birden gelmesi yerine 1 kişinin gelmesi veya vekâlet yolu ile kesimin yaptırılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Kurban pazarlarında fazla kalabalık olmamalı, vatandaşlar işlerini çabucak halledip ortamdan ayrılmalı ve yılların geleneği olan el sıkışma usulü ile yapılan kurban pazarlıkları pandemi nedeniyle yapılmamalıdır. Kurbanlıkların hayvan pazarına gelişini sağlayan nakil araçlarındaki kişiler de kontrol edilmeli, nakil araçları düzenli dezenfekte edilmelidir. Hayvan pazarı giriş ve çıkışlarının farklı olması da bu anlamda riayet edilmesi gereken bir önlemdir. Kurbanlık hayvan kesimlerinde yığılma ve kargaşa yaşanmaması için tüm kesimhanelerin Kurban Bayramı’nın 1, 2 ve 3. günü vardiyalı ve randevulu çalışması sağlanmalıdır.
“HAYVAN TÜBERKÜLOZUNA DİKKAT”
Bilindiği gibi kurbanlık hayvanların veteriner hekimlerin gözetiminde kesilmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Kurban satış, kesim ve parçalama yerlerinde veteriner hekim odalarıyla iş birliği içinde serbest veteriner hekimlerden yararlanarak, yeterli sayıda veteriner hekim istihdamıyla etkin denetime imkân sağlayacak altyapı oluşturulmalıdır. Kurban kesim alanlarında zaten uygulanması zorunlu olan bu uygulama, bazı vatandaşların kendi evlerinde kesim yapma isteği nedeniyle uygulanamayabiliyor. İşte bu noktada daha önceki yıllarda çok karşılaştığımız hayvan tüberkülozuna dikkat etmek gerekiyor. Hayvan tüberkülozu sinsi bir şekilde ilerler ve pek kendini belli etmez. Hayvan kesildikten sonra iç organlarında bir gariplik gözlendiğinde veteriner hekimlere bildirilmelidir. Aynı zamanda hayvanın dış görünüşünde gözle görülür bir farklılık, renginde solgunluk vb. gibi durumlar başka türlü sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Tüm bu durumlar için İllerde bulunan Kurban Hizmetleri Komisyonu’na ulaşılarak bir veteriner hekim çağırılmalıdır. Tüberküloz saptandığında hayvan veteriner gözetiminde acilen gömülmelidir. Hayvan iç organları da bir çukur açılarak gömülmeli ve kireçle kapatılmalıdır. Kısacası hayvan seçimine dikkat etmek gerekiyor. Mümkünse daha önce bu konuda deneyimli ehil insanların kurbanlık seçimi ve kesimi yapmasını öneriyorum. Çünkü daha önce bu konuda deneyimi olmayan kişiler hem kesimde sıkıntı yaşıyor hem de sonrasında bahsettiğim belirtileri değerlendirmekte zorlanıyor.
“EN AZ 80 DERECEDE KURBAN ETİ PİŞİRİLMELİ”
Kurban etlerini mümkün mertebe taze tüketmek yerine şoklamak gerekiyor. Şoklatarak daha uzun süre kullanımı sağlanabilir. Parçalayarak günlük tüketime uygun hale getirmek ve dondurmak gerekiyor. Etlerin tüm etkenlere karşı en az 80 derece ve üzerinde pişirilmesi de bu konuda oldukça önemli. Bazen et kanlı kalıyor o yüzden renk koyulaşıncaya kadar pişirmek gerekiyor. Ayrıca etlerde kullanılan bıçak gibi malzemeler çiğ yiyeceklere kullanılmamalı. Sebzeye kullanılan bıçak ile ette kullanılan farklı olmalı.”