TÜRK Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ramazan ayında koronavirüs (COVİD-19) tedbirleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
ALPER ŞAŞMAZ / ANKARA
TÜRK Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ramazan ayında
koronavirüs (COVİD-19) tedbirleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
“PİŞTİKTEN SONRA TÜKETİLECEK GIDALARIN HAZIRLANMASINDA FARKLI MUTFAK GEREÇLERİ
KULLANILMALI”
Eroğlu şu ifadeleri kullandı: “Günümüze kadar ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan
bildirimlere göre, Koronavirüs hastalığının (COVID-19) insanlara gıdalarla bulaştığına dair bilimsel bir
bilgi bulunmamaktadır. Ancak hastalığın gıda alışverişi esnasında hastalığı taşıyan kişilerle yakın
temas veya sıklıkla temas edilen yüzeylere veya cisimlere dokunduktan sonrasında ellerin ağız, burun
ve göze götürülmesiyle bulaşabileceği ifade edilmektedir.
Bu noktada gıdaları da bir cisim gibi düşünmek mümkündür. Bu nedenle COVID-19’un bulaşmasının
önlenmesi için genel gıda hijyeni tedbirlerine uyulması tavsiye edilmektedir. Salgının kontrol altında
tutulabilmesi için Ramazan ayında da tedbirin elden bırakılmaması gerekmektedir. Gıda alışverişinde;
Alışveriş listesi oluşturularak 1-2 haftalık ihtiyaç toplu olarak alınması etkene maruziyet riskini
azaltmaktadır. Evden çıkmadan, sıklıkla temas edilen yüzeylere, çiğ gıdalara temastan sonra ve eve
döndükten sonra ellerin sabun ve su ile iyice yıkanması gerekmektedir. Kapalı ve toplu alanlarda
mutlaka maske takılmalıdır. Market arabalarının tutma kolları sıklıkla temas edilen yüzeyler
olduğundan risklidir. Yine markette sıklıkla temas edilen yüzeylerde de virus bulunabilir. Buralara
mümkün olduğunca az temas edilmeli ve alışveriş süresince eller yüze götürülmemelidir.
Gıdalar elle değil gözle seçilmelidir. El temasının sınırlandırıldığı gıdalar tercih edilmelidir. Müşteri ve
çalışanlarla iki metrelik sosyal mesafe korunmalıdır. Mümkün olduğunca temassız ödeme seçenekleri
kullanılmalıdır. Sebze ve meyveler duru su ile iyice yıkandıktan sonra, et ve et ürünleri ise iyice
pişirildikten sonra tüketilmelidir. Çapraz bulaşmanın önlenmesi amacıyla, çiğ tüketilecek gıdalar ile
piştikten sonra tüketilecek gıdaların hazırlanmasında farklı mutfak gereçleri kullanılmalı ve temasları
önlenmelidir. Eve geldikten sora market poşetlerinin içindeki kapalı ambalajlı ürünler deterjanlı su
yerine duru suyla yıkandıktan sonra güneş altında çok uzun süre bekletilmeden kuruttuktan sonra
dolaba yerleştirilmelidir.
Ramazan süresince, hastalığın ülkemizde yayılmasının önlenmesi ve genel bir sokağa çıkma yasağı gibi
ağır tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaması için evlerde de toplu iftar yemekleri verilmemelidir.
Sosyal mesafenin korunması ve temasın azaltılması COVID-19 ile mücadelede en önemli tedbirler
arasındadır. Bu bağlamda Ramazan ayında iftar çadırlarının kurulması risk oluşturabilecektir. İhtiyaç
sahiplerine gıdalar; kumanya, hazır yemek veya ramazan kolileri şeklinde evlerinde ulaştırılmalıdır.”
http://www.zafergazetesi.org/haber/Et-ve-et-urunleri-iyice-pisirildikten-sonra-tuketilmelidir/76739