Hayvanlarda antiparaziter olarak kullanılan ivermectin etken maddesi içeren ilacın koronavirüse karşı etkili olduğu yönündeki iddialar Türk Veteriner Hekimler Birliğini harekete geçirerek, veteriner hekimler söz konusu ilacın satışıyla ilgili olarak uyarıldı.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, hayvanlarda antiparaziter olarak kullanılan ‘ivermectin’ etken maddesi içeren ilaçların koronavirüs tedavisinde etkili olduğu yönünde sosyal medyada bir tarım bilgilerin yer aldığını ve bazı eczaneler ile beşeri hekimlerin veteriner hekim muayenehanelerinden ivermectin içeren ilaç talebinde bulunduğunu belirterek, bu konuda veteriner hekimler oda başkanlıklarını uyaran bir yazı gönderdi.
Eroğlu, gönderdiği yazıda şunları kaydetti:
“Hayvanlarda Antiparaziter olarak kullanılan “ivermectin” etken maddesi içeren ilaçların, coronavirus tedavisinde etkili olduğu yönünde sosyal medyada birtakım bilgiler yer almıştır. Ancak; bu konuda kesinleşmiş herhangi bir bilgi veya bilimsel bir araştırma bulunmadığı gibi Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü de bu konuda iddiaları teyit edici bir açıklama yapmamıştır.
Sosyal medyada yer alan bu bilgiler sonrasında, bazı eczaneler ile beşeri hekimlerin, veteriner hekim muayenehanelerinden “ivermectin” içeren ilaç talebinde bulunduğu yönünde bilgiler alınmaktadır.
Bilindiği gibi, veteriner tıbbi ürünlerin perakende satışları veteriner hekim muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinde yapılabilmektedir. Ancak; bu satışlar, reçete karşılığı ve hayvanların tedavisinde kullanılması için yapılmak zorundadır. Aksi durumlarda ise ağır para cezaları ve mesleki yasal yaptırımlar uygulanmaktadır. Bunun yanında, insanlarda kullanım izni olmayan bir ilacın gayri resmi olarak insanlarda kullanılması ciddi bir yasal sorumluluk doğuracaktır.
Bu nedenle, yasal prosedür dışında, talep edilen bu ve benzeri ilaçların kesinlikle karşılanmaması ve Oda Başkanlığınıza kayıtlı klinisyen veteriner hekimlerin uyarılması hususunda;
Gereğini önemle rica ederim”
Diğer yandan Euronews’te, Avustralyalı bilim insanları parazit öldürücü tablet Ivermectin’in laboratuvar ortamında Covid 19 virüsünü 48 saat içerisinde öldürdüğünü açıkladı şeklinde bir haber yayınlandı. Haberde, “ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) de onayını alan Ivermectin, daha önce AIDS, dengue ateşi ve grip gibi virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu” denildi.
Söz konusu haber şöyle:
“Melbourne şehrindeki Monash Üniversitesi’nde görevli araştırma görevlilerinin laboratuvar ortamında yaptığı testlere göre bir doz Ivermectin, koronavirüsün hücreler içerisinde büyümesini engelliyor. Üniversitenin Biyokimya Keşif Enstitüsü Başkanı Dr Kylie Wagstaff yaptığı açıklamada, “Yaptığımız deneylerde bir doz ilaç (Ivermectin) 24 saat içerisinde Covid 19’a ait RNA virüslerini büyük ölçüde azaltıyor ve 48 saatte de tamamen yok ediyor.” diye konuştu.
Doktor Wagstaff: Ivermectin etkili ancak koronavirüse karşı aşı bulmak şart
Şu anda tüm dünyaya yayılan koronavirüse karşı yüzde 100 etkili olan bir ilacın bulunmadığını belirten Wagstaff, “Bu ilaç zaten dünyanın birçok ülkesinde mevcut. Bu sebeple hastalara şimdilik yardımcı olacaktır. Ancak kesin bir tedavi için Covid 19’a karşı aşının bulunması gerekiyor.” diye de sözlerine ekledi.
Monash Üniversitesi’nde koronavirüse karşı etkili olabilecek bir ilacın bulunması içinse klinik çalışmaların devam ettiği belirtildi. Üniversitenin çalışmalarını Peter Doherty Enstitüsü ile birlikte yürüttüğü ifade edildi.
İlk kez Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs sebebiyle 5 Nisan 2020 itibariyle 1.2 milyonu aşkın kişi enfekte olurken, 66 bini aşkın kişi de hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre yüzde 21 öldürme oranına sahip salgına karşı yürütülen aşı çalışmalarının kesin sonuç vermesi için en az 12 ila 18 süre gerekiyor.
Ivermectin nedir? Hangi hastalıklar için kullanılıyor?
İvermektin, genel olarak köpekleri parazitlerden korumanın yanı sıra birçok parazit istilasının tedavisinde kullanılan bir ilaç. Bu hastalıklar arasında baş biti, uyuz, nehir körlüğü, strongiloidiazis, trikuriazis, askariazis ve lenfatik filariasis de bulunuyor. Dış istilalar için ağızdan alınabilir veya cilde uygulanabilir. Bunun yanında virüs kaynaklı AIDS (HIV virüsü), grip, dengue ateşi gibi hastalıların tedavisinde de kullanılıyor.
TARIMDANHABER