Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve şahsım adına seçkin topluluğunuzu saygıyla selamlıyor,1.Uluslararası Veteriner Klinik Yönetimi ve İşletmeciliği Kongresinin Ülkemiz, mesleğimiz, meslektaşlarımız ve hayvan dostlarımız için daha güzel bir geleceğe vesile olmasını diliyorum.
Sözlerime başlarken, kongrenin çok değerli katkılarının olacağına inanıyorum. Dopdolu, anlamlı ve ihtiyaç duyulan konuları ile bir farkındalık ortaya koyacak program için, Sayın Prof. Dr. Ebru Yalçın ve Sayın Prof. Dr. Yılmaz Aral’a, Kongre Düzenleme Kurulu Üyeleri ile Bilim Kurulu Üyelerine teşekkür ediyorum. Sponsor kuruluşlara, katkısı olanlara, kusursuz organizasyon için PCO Event’a ve otel yönetimine teşekkür ediyorum.
Sayın Yalçın ve Sayın Aral, değerli hocalarım ilkler her zaman zordur. Ancak buradaki tablo bu zorun başarıldığını gösteriyor. Sizleri kutluyorum. Mesleklerini daha ileri, daha çağdaş, yeniliklere açık, etik ilkeleriyle uyumlu ve daha karlı bir yönetim becerisine sahip olarak icra etmek için yoğun ilgi gösteren siz meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Buna her zaman ihtiyacımızın olduğunu da vurgulamak istiyorum.
Değerli Meslektaşlarım,
Tüm dünyada, konusu ne olursa olsun başarı için iyi yönetimlere ihtiyaç duyulmuştur. Başarılı yönetimin ilk basamağında doğru bilgi yer almaktadır. Gelişmişliğin en önemli parametresi bilgiyi yönetme kapasitesi ya da becerisi olarak görülmektedir.
Geleceği planlamak, doğru stratejileri uygulamaya koymak kişi ya da kurumların kariyer ve vizyoner yaklaşımları ile mümkün olmaktadır.
Kişinin kendisini hayatı içinde, hayatını kazandığı alanda, bulunduğu konumdan daha iyi, daha faydalı konuma taşıması onun kariyeri ile ilgilidir. Vizyon ise; Kişinin kendisini gelecekte gördüğü yerdir ve gelecek resmi olarak tanımlanabilir. Vizyon, algıda seçicilik ve bir farkındalık yaklaşımıdır.
Günümüzde, yeni bilgilere ulaşmak ve onları kullanmak, hem kariyeri, hem de vizyonu yakından etkilemektedir.
21’inci yüzyıl toplumunun beklentileri ile, veteriner hekim profili yeniden tanımlanmaktadır. Bu bağlamda,veteriner hekimin, daha yenilikçi, teknolojik açıdan yetkin, değer temelli hizmet sunan, liderlik vasfına sahip, iletişim becerileri güçlü, etik ilke ve değerlere bağlı olacağı beklenmektedir.
Sağlıklı kariyer planlamaları ve yönetim becerileri kaliteyi artırarak mesleği ve veteriner hekimleri daha ileri noktalara taşıyacaktır. Veteriner hekimler sektördeki yerlerini daha iyi kavramalı ve bu sayede, geniş bir vizyon ile mesleki kariyerlerini maksimum verimlilikle sürdürmelidir. Bir vizyonunuz yoksa fırsatlar ve kaynaklar onları fark etmeden geçip gidecektir.
Mesleki itibar, insanlar tarafından mesleklerin sosyal konumlarının değerlendirilmesi olarak tanımlanmakta olup, bilgi, vizyon, kariyer ve kişisel gelişim mesleki itibar açısından temel hususlardır. Klinik yönetimi ve işletmeciliği veteriner hekimlik uygulamalarında işin özü, bir vizyon ortaya konularak, başarının yakalanması ile kazanan klinisyen veteriner hekimler, mesleğimiz ve ülke hayvancılığı olacaktır.
Mezun olan veteriner hekimlerin %50 den fazlası mesleklerini klinisyen olarak icra etmektedirler. Biliyoruz ki, mesleğimiz klinisyen meslektaşlarımızın uygulamaları ile daha fazla prestij kazanacaktır. Klinik yönetimini de etkileyen yaklaşımlar ziyaret ettiğimiz illerdeki meslektaşlarımızla ve Oda Başkanlarımızla yapılan toplantılarda önemli gündem maddesi olarak görüşüldü. Sorunlu mevzuat(E-Reçete, İTS, ATS ), mesleki etik, mesleğe saygı, hasta ve hasta sahibi ilişkileri, haksız rekabet, meslektaşlar arası ilişkiler, reklam, tahsilatlar, fiziki durum(standartlar), Belediyelerden ruhsat alma, muvazaalı klinikler, amprikler, yetiştirici birliklerinin yetki aşımı, teknoloji kullanımı, insan kaynakları, hizmet kalitesi, hayvan yaşamına saygı, mesleki bilgi ve veri paylaşımı, sosyal medyanın kullanma biçimi, klinik sayılarına sınırlama getirilmesi, nöbetçi veteriner hekimlik, belediyelerin sahipli hayvanlara hizmet vermesi bunlardan bazılarıdır. Olumlu ve olumsuz yönleri ile önemli tespitler yapıldı. Başta Pet olmak üzere Kliniklerimizin sayıları ülkemizin her tarafında hızla artmaktadır. Yasal mevzuatlardan kaynaklanan olumsuzlukların ortadan kaldırılması, yenileri hazırlanırken problemlerin oluşmaması için gerekli çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca Veteriner Hekimliği Sürekli Eğitim ve Gelişimi (VETSEG) programı için Yürütme Kurulu oluşturulmuştur. Detay çalışmalar başlatılacaktır. VETSEG etkinlikleri meslek içi eğitim semineri, kurslar, sertifika programları. Konferans, panel, sempozyum, kongre, yayın aboneliği ve benzeri mesleki, bilimsel, teorik ve pratik faaliyetleri kapsar.
TVHB olarak, “Tek sağlık” konsepti çerçevesinde hayvan, insan ve çevre sağlığı alanlarıyla aynı anda çalışan tek meslek grubu olan veteriner hekimliğin standartlarının yükseltilmesi, hayvancılığımızın ileri seviyelere taşınması, hayvan refahının tesis edilmesi ile gıda güvenliğinin sağlanmasının arzusu ve gayreti içerisindeyiz.
Hedefimiz, mesleğimiz ile meslektaşlarımızın hak ve yararlarını korumak, mesleğimizin yüksek standardı ve sürdürülebilirliği için iyi donanımlarla çağdaş veteriner hekimlik uygulamalarını gerçekleştirmektir.
Bunlar için, akılcı yol Veteriner Hekimlik Otoritesinin yani Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatının tekrar kurulmasıdır. Yetki ve sorumluluk karmaşası yaşanan çok başlı bir yapı yerine, bütüncül, etkin, motivasyonu yüksek, merkezden taşraya emir komuta zincirinin kesintiye uğramaksızın çalışacağı tek ve bağımsız bir Genel Müdürlük ihdas edilmelidir. Aksi takdirde yukarıda belirtilen hususları yıllar geçse de tekrar tekrar konuşmak zorunda kalacağız.
TVHB Merkez Konseyi çözümlerin tarafında olmaya devam edecektir. Ülkemizdeki kamu-sivil yapılanmasındaki tutarsızlığın sebep olduğu sorunları aşılmalı, üretken, etkin ve uzlaşmacı bir zeminin oluşturulmalıdır.
Her veteriner hekim TVHB için çok değerlidir. Mesleki kaynaşma ve dayanışmayı sürekli kılarak veteriner hekimliği mesleğinin birlik ve beraberliği pekiştirilmeli, tüm kurum ve kuruluşlar birlikte bir sinerji oluşturmalı, farklı yaklaşım ve değerlendirmeler, meslekte birlikteliğe zarar vermemelidir. TVHB’nin ve yönetiminin iletişim bilgileriyle irtibat kurularak her konu hakkında bilgi alınabilir.
1.Uluslararası Klinik yönetimi ve işletmeciliği Kongresinin başarılı olacağına inanıyor, tüm katılımcılara sevgi ve saygılar sunuyorum.
ALİ EROĞLU
TVHB MERKEZ KONSEYİ BAŞKANI