Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ile “3. Tarım Orman Şurası” hakkında röportaj
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 3. Tarım Orman Şurası’na ilişkin açıklamada bulundu.
Habernediyor.com ekibi olarak “Tarım şuraları tavsiye niteliğindedir” diyen Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu’na Tarım Şuraları hakkında sorularımızı yönelttik. Eroğlu’nun verdiği röportajda 1994, 2004 ve 2019 Tarım Şuraları ile ilgili karşılaştırmalı bilgiler edindik.
İlki 1999 yılında, ikincisi 2004 yılında gerçekleştirilen Tarım Şurası, 15 yıl aranın ardından 3. Tarım Şurası tarihinin en yoğun ve kapsamlı katılımıyla gerçekleştirildi. Tarım Şurası ile önümüzdeki beş yılın planları ortaya atıldı ve gelecek 25 yılın yol haritasının belirlenmesi konuşuldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 60 maddeden oluşan 3. Tarım Şurası sonuç bildirgesiyle tarıma konu olan tüm meselelerde neticelendirilmek istenen hedefler sunuldu. 3. Tarım Şurası sonuç bildirgesinin kapsamında; bitkisel üretimden gıda güvenliğine, hayvan sağlığına, balıkçılık ürünlerine, tarımdaki dijital entegrasyon ve dönüşüme kadar başlıklar orta ve uzun vadeli stratejilerle işlendi.
Habernediyor.com’dan Müşerref Ağırnaslıgil ve Safa Kaçar olarak, 3. Tarım Şurası’ndaki kapsamlardan hayvancılığı ilgilendiren önemli başlıkları Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu’na sorduk. “Tarım şuraları tavsiye niteliğindedir” diyen Eroğlu’na; Tarım Şuralarının halka nasıl arz edildiğini, vatandaşın bunu nasıl okuması gerektiğini; 2004 ile 2019 Tarım Şuraları arasındaki benzerlikleri, ne kadar yol katedildiğini, Tarım Şuralarının Tarım politikalarına etki düzeyini ve dünyadaki tarım şuralarına entegrasyonu sorduk.
“Şuralar önemli organizasyonlardır”
Tarım Şuralarının tavsiye niteliğinde olduğunu belirten Eroğlu, “Tarım Şuraları önemli organizasyonlardır, önemli çalışmalar yapılır. Detay konular uzmanlar tarafından gündeme getirilir.” ifadelerini kullandı. 1994, 2004 ve 2019 olmak üzere Türkiye’de 3 tane tarım şurası gerçekleştirildiğini söyleyen Eroğlu, “3. Tarım Şurası 15 yıl aradan sonra yapıldı. 3. Tarım Şurası’nın sonuç bildirgesi de Sayın Tarım ve Orman Bakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edildi. Böylesine emek ve zaman harcayarak yapılan çalışmalara değer veriyoruz.” dedi.
15 yılın ardından aynı konular konuşuluyor
Tarım şuralarının dünyanın her yerinde yapıldığını aktaran Eroğlu şunları kaydetti:
“Bir düşünür şöyle diyor, ‘Hayatın gerçek amacı bilmek değildir, bildiğinizi uygulamaktır.’ Bildiğinizi uygulamıyorsanız iki şeyi israf ediyorsunuz. Birincisi kaynak israfı, diğeri ise zaman israfı… Dolayısıyla, tarım şuralarında detay uzman çalışmalarından sonra kararlar alınıyor ve bu kararlar da sonuç bildirgesi olarak yayınlanıyor. Öneriler, önce alt komisyonlarca, daha sonra da yürütme kuruluyla ele alınıyor. Çalışmaların neticesinde ortaya çıkan kararlar icra makamına tavsiye niteliğindedir. Şura kararlarının uygulamaya konması icra makamına aittir. Biz bunu söylüyoruz çünkü önceki şuralara bakınca büyük ekseriyeti uygulamaya konulamamış. Daha önceki sonuç bildirgelerinde alınan kararlar uygulamaya konmuş olsaydı, bir sonraki ihtiyaç duyulan tarım şurasında öncekinden farklı konular işlenecekti. 15 yıl öncesinde konuşulan konular, şu an konuşulmayacaktı.
Örnek vermek gerekiyorsa, Türkiye halen hayvancılığı, potansiyelleri, iklimi, ekosistemi, kaynakları açısından hak ettiği yerde değil. İthalat ihtiyaç olduğu zaman yapılabilir, zaruri ihtiyacınız vardır. İthalat yaparsınız ama bu devamlı, sürekli olmaz. 90’lı yıllarda Türkiye damızlık ithalatına başlamış, aradan 30 sene geçmiş biz halen ithal ediyoruz.”
“Halen hayvancılıkta bir noktayı yakalayabilmiş değiliz!”
Hayvancılıkta ıslah konusundaki istikrarsızlığa değinen TVHB Başkanı Eroğlu, “Hayvan ıslahı Türkiye’de 50’li yıllardan sonra başladı. Hayvan ırkımızı ıslah etmek, verimi düşük hayvan ırkların yerini verimi yüksek kaliteli ırklara aldırabilmek ve Türkiye’ye kazandırabilmek için çalışmalar yapıldı. Yapılanmalar ve organizasyonlar gerçekleştirildi ancak geldiğimiz noktada halen hayvancılıkta bir noktayı yakalayabilmiş değiliz!” dedi.
“Kendi tüketeceklerini üretemeyenler, başkalarının ürettiklerini tüketirler”
Başkalarının ürettiklerini tüketenlerin, ürünün kalite ve fiyatında söz sahibi olamayacağını belirten Eroğlu, “Demek ki, tarım şuralarında ya da başka çalışmaların neticesinde alınan kararların uygulamaya konması lazım. Bunun için o kararların sağlıklı ve uygulanabilir olması lazım ve de planlamaların ona bina edilmesi gerekli. Gene söyleyeyim, dünyadaki genel yaklaşım şudur. ‘kendi tüketeceklerini üretemeyenler, başkalarının ürettiklerini tüketirler. Başkalarının ürettiklerini tüketenler de onların belirlediği kalite ve fiyatta tüketirsiniz. Üretimi başarmanız lazım. Biz bu üretimi başarabilseydik, hayvan ithalatını konuşmuyor olacaktık. Sadece damızlık değil, besili ithalatı, kasaplık ithalatı ve hatta et ithalatı yapıyoruz. Dolayısıyla, biz Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak 3. Tarım Şurasını anlamlı buluyoruz. Önemli çalışmaların yapıldığını gördük.” ifadelerini kullandı.
“Yol haritalarının bir an önce belirlenmesi ve sonuç bildirgelerinin detay çalışmalarının bir an önce kamuoyuna yansıtılmasını istiyoruz”
Hayvancılığı ilgilendiren 15 takımda TVHB temsilcilerinin olduğunu aktaran Eroğlu, “Sonuç bildirgesinin 60 maddesi var, 2004’te ise 36 tane var. 2004’te hayvancılığı ilgilendiren 8-9 madde varken, 2019’da sonuç bildirgesinin 15-16 maddesi direkt hayvancılıkla ilgili. Tabi hayvancılık dediğimiz zaman; hayvansal ürünler, gıda güvenliği konuları da dâhil olmak üzere bizim konularımızı ilgilendiriyor. Biz orada birlik olarak, birikimlerimizle, hafızamızla gerekli katkıları sağlamaya gayret ettik. Şimdi, Sayın Bakanımız bir açıklama yaptı. ‘2 ay içerisinde yol haritamızı belirleyeceğiz’ dedi. Bizim birlik olarak Bakan’dan talebimiz ve beklentimiz şu: Bu yol haritalarının bir an önce belirlenmesi ve sonuç bildirgelerinin detay çalışmalarının bir an önce kamuoyuna yansıtılmasını istiyoruz. Bu konuların uygulamaya konulması. Uygulamaya konulduğu zaman bilgiyi uygulamak gerekiyor.” dedi.
“Sıkıntı elde edilen bilgilerin pratikte uygulanışında”
“Bizim ülkemizde bilgiye ulaşamama konusu diye bir şey yok. Bilgide sıkıntı yok. Sıkıntı elde edilen bilgilerin pratikte uygulanışında… Bilginin kitaplarla sınırlı kalmaması, sahaya uygulanması gerekiyor. Bizim ülkemizin yüksek potansiyelleri var. Hayvancılık ve hayvansal ürünler açısından Türkiye’nin önemli yerlere geleceğini, standartların yükselteceğini, ayrıca yine hayvancılığın içerisinde aktör bir meslek olan Veteriner Hekimliğin de standartlarının yükseleceğini göreceğiz.”