TVHB MERKEZ KONSEYİ BAŞKANI ALİ EROĞLU’NUN
14.KHVHD ULUSLARARASI SÜREKLİ EĞİTİM KONGRESİ’NİN
AÇILIŞINDA YAPTIĞI KONUŞMA
8-9-10 Kasım 2019 İSTANBUL
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve Şahsım adına seçkin topluluğunuzu sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.
Bu gün 14. yapılan Uluslar arası Sürekli Eğitim Kongresinin ülkemiz, mesleğimiz ve meslek mensuplarımız için daha güzel yarınlara vesile olmasını diliyorum. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, bu kongreleri değerli buluyoruz. Mesleki derneklerimizin mesleğimiz ve meslektaşlarımız için gayretlerini gördükçe umutlarımız daha da güçleniyor.
Kişisel ve mesleki gelişime yüksek katkıları olacak programın 14. nü gerçekleştiren KHVHD’ nin değerli Başkanı Erkut GÖRENER’ e, çalışma arkadaşlarına, organizasyona ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yurt dışından teşrif eden bilim insanlarına ve uzman meslektaşlarımıza hoş geldiniz diyor, değerli katkıları için şimdiden teşekkür ediyorum.
Değerli katılımcılar, değerli meslektaşlarım,
Veteriner hekimlerin, hayvan sağlığı, hayvan refahı ve veteriner halk sağlığına yönelik hizmetleri, hayvan-insan birlikteliğinin değişen dinamikleri ve hayvan kullanımının farklı biçimleri nedeniyle günümüzde oldukça zenginleşmiştir. Son yarım yüzyıla kadar geleneksel türler üzerinden tanımlanan veteriner hekimliği uygulamalarına bugün, arkadaş hayvan hekimliği, spor hayvanları hekimliği, barınak hekimliği, egzotik hayvan hekimliği, hayvanat bahçeleri ve vahşi yaşam hekimliği, deney hayvanları hekimliği, acil veteriner hekimliği, yoğun bakım hekimliği, davranış hekimliği, su canlıları hekimliği gibi pek çok yeni alan katılmıştır. Yine gelişmiş ülkelerde veteriner hekimliğindeki uzmanlık alanlarının sayısı, beşeri hekimlikteki uzmanlık alanları sayısını geride bırakmıştır. Anesteziden, diş hekimliğine, dermatolojiden, etolojiye( hayvan davranışları bilimi), oftalmolojiden, teriyojenolojiye (hayvanların üreme ve çoğalması ile ilgili), onkolojiden, kayropraktike( elle tedavi), zoolojik tıptan(hayvanat bahçeleri, vahşi yaşam, su altı yaşam ve ekzotik pet türleri), alternatif tıbba uzanan pek çok disiplin, 21’inci yüzyıl veteriner hekimliğinin uzmanlık alanları arasında yer almaktadır.
Geleceği şekillendiren temel argüman, bilgiyi üretmek, bilgiye ulaşmak ve bilgiyi kullanmaktır. Günümüz dünyasında bilim ve teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin, veteriner hekimliğinde de devrimsel nitelikte değişimlere yol açacağı beklenmektedir. Yapay zeka, 3D yazılımı, gen teknolojisi ve bilişim teknolojisinin kullanımının veteriner hekimlikte deneysel düzeydeki ilk örnekleri, yakın gelecekteki gelişmelerin de habercileridir. 21’inci yüzyıl toplumunun beklentileri, hem veteriner hekimliği eğitim-öğretiminin yeniden kurgulanmasını; hem de veteriner hekim profilinin yeniden tanımlanmasını zorunlu kılmaktadır.Bu durum meslek mensuplarının, yenilikler, teknoloji kullanımı, iletişim becerileri, liderlik vasfı ve etik değerler açısından ileri düzeylerde donatılması, etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır.
Bunlar mesleğin önemini bütün çarpıcılığı ile ortaya koyarken, diğer yandan da bir ülkede bu görevlerin mükemmelen yerine getiriliyor olabilmesi o ülkenin gelişmişlik düzeyini göstermektedir. 14. Uluslararası Sürekli Eğitim Kongresi bu noktada anlamlı olup, KHVHD’ nin tanımladığı kendi vizyonunu da ortaya koymaktadır.
Değerli Katılımcılar;
Veteriner Hekimliğinde sürekli eğitim, günümüzde önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Hızlı yaşanan bilimsel gelişmeler ve değişimler, tedavi yöntemleri, cihaz ve uygulama teknikleri konusunda, bilgilerin yenilenmesi pek çok veteriner hekim için ‘mesleki gereklilik’ haline gelmiştir. Sürekli eğitim ile bir taraftan lisans döneminde elde edilen bilgi ve beceriler korunacak, diğer taraftan yeni bilimsel gelişmelere vakıf olunarak, bilgi ve deneyim açığı giderilebilecektir.
Üzülerek belirtmek isteriz ki, ülkemizde sayıları hızla artan Veteriner Fakülteleri, kaliteli akademik kadrolar ve teknik alt yapı açısından yetersiz durumdadır. Eğitim ve öğretim yeterliliğine sahip olmayan ancak adı fakülte olan kurumlar sebebiyle, yeterli donanıma sahip olmadan mezun olan çok sayıda veteriner hekim gerçeği de sürekli eğitimin önemini göstermektedir. Yetersiz veteriner hekim ile zarar gören sadece mesleğimiz değil, insan sağlığı, çevre sağlığı ve hayvancılığımız olacaktır.
Gelişmişliğin en önemli paradigması doğru sektörel planlamalardır. İsabetli olmayan planlamalara bağlı uygulamalar istenmeyen sonuçlara ve mutsuzluklara sebep olmaktadır. Bugün ülkemizde sayısı 32’ye çıkan Veteriner Fakülteleri bu anlamda çok olumsuz bir örnek teşkil etmektedir.
Mezuniyet sonrası eğitim, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Uygulama Yönetmeliğinde VETSEG-Veteriner Hekimliği Sürekli Eğitim ve Gelişimi başlığıyla bir bölüm olarak yer almaktadır.
VETSEG etkinlikleri; meslek içi eğitim semineri, kurslar, sertifika programları, konferans, panel, sempozyum, kongre, yayın aboneliği ve benzeri mesleki, bilimsel teori ve pratik faaliyetleri kapsar. Uygulanmaya konulduğunda şu anda yürütülen faaliyetlerle entegre olacak ve bu faaliyetlere katılım, belirli bir kredi kazanımını da beraberinde getirecek dolayısıyla da sizler tarafından yürütülmekte olan bu eğitimler daha da anlamlı olacaktır.
2006 yılında Türk Veteriner Hekimleri Birliği Uygulama Yönetmeliğinde yer alan VETSEG’in uygulamaya konulması için tarafmızca VETSEG talimatı hazırlanarak kamunun da katımlı ile daha etkin bir VETSEG uygulaması ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.
Değerli katılımcılar, değerli meslektaşlarım;
Tarım ve Orman Bakanlığının en temel görevleri arasında yer alan hayvan sağlığı, veteriner halk sağlığı ve hayvan refahı, tüm dünyada temel olarak veteriner hizmetleri başlığı altında tanımlanmakta ve uygulanmaktadır.
Tüm bu hizmetlerin tek elden, merkezden taşraya emir komuta zinciri içerisinde kesintisiz yürütülmesi halinde verimlilik ve denetimin artacağı şüphesizdir. Bu bağlamda, gelişmiş ülkelerde veteriner hizmetleri bir Veteriner Otoritesi tarafından yürütülmektedir.
Ülkemizde ise maalesef bu anlamda bir Veteriner Otoritesi bulunmamaktadır. Çok başlı, fonksiyonel olmayan, görev ve sorumlulukların net olmadığı yetki karmaşası olan, merkezden taşraya emir komuta zinciri tam oturmayan, mesleki farklılıklar sebebiyle tutarsızlıklar yaşanan ve güçlü bir veteriner hekimlik uygulamasının mümkün olmadığı bir yapı yerine, uluslararası yasalar ile tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmaların gereği olan hayvan sağlığı, gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı ve hayvan refahının bir bütün olarak yürütüleceği, merkezden taşraya emir komuta zincirinin kesintiye uğramaksızın çalışacağı tek ve bağımsız bir Genel Müdürlük, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ihdas edilmelidir.
Değerli meslektaşlarım;
Halen ülkemizde, ekonomik hayvanların, evde bakılan kedi, köpek ve süs hayvanlarının, ve sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların sayısı, yeri, hareketi, aşılama durumları takip edilememektedir. Bunun tüm dünyada olduğu gibi pratik yöntemi mikrochip uygulamasıdır. Mikrochip ile kayıt sistemi büyük avantajlar sağlayacak ve bir çok sorunun da çözümü olacaktır.
TVHB olarak mesleğimiz ile meslektaşlarımızın hak ve yararlarını korumaya, ülkemiz hayvancılığının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması için politikalar üretmeye, stratejiler geliştirmeye gayret ediyoruz.
Hedefimiz, Ülkemizdeki kamu-sivil yapılanmasındaki tutarsızlığın sebep olduğu sorunları aşarak, üretken, etkin ve uzlaşmacı bir zeminin oluşturulmasını sağlamaktır. Mesleğimizin yüksek standardını ve sürdürülebilirliğini devam ettirmek için kaliteli bir veteriner hekimlik eğitim ve öğretiminin ülkemize kazandırılmasının yanı sıra, sürekli eğitimler ile iyi donanımlarla çağdaş veteriner hekimlik uygulamalarının gerçekleştirilmesidir.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, mesleğimizin saygınlığı ile onurunu korumak, sorunlarını çözerek onu ileri seviyelere taşımak için, paylaşmanın, dayanışmanın, gayretin yanında olacağız.
Bu duygu ve düşüncelerle 14. Uluslar arası Sürekli Eğitim Kongresinin öncekilerde olduğu gibi başarılı bir şekilde sonuçlanacağına, mesleğimize ve meslektaşlarımıza önemli katkılarının olacağına inanıyor, hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum.
Ali EROĞLU
TVHB Merkez Konseyi Başkanı
TVHB Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu ve Genel Sekreter Haluk Aşkaroğlu 14.KHVHD Kongremize katılarak bizleri onurlandırmıştır. Katılım ve destekleri için Birliğimize teşekkür ederiz.
@tvhb.merkezkonseyi #khvhd #khvhd2019