Veteriner hekimlerin çiftlikten sofraya güvenilir ve yeterli gıda zincirinin bütün halkalarında çok önemli roller üstlendiğini söyleyen Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, sağlıklı hayvan, sağlıklı çevre, sağlıklı gıda ve bütün bunların sonucunda sağlıklı insan ve sağlıklı toplum olgusunun sahibinin veteriner hekimler olduğunu vurguladı.
Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, yazılı bir açıklama yaparak, güvenilir gıdaya ulaşım, yetersiz beslenme, açlık ve bunun sonucunda oluşan hastalıklarla mücadele, obezite ve gıda israfına dikkat çekti. Başkan Eroğlu, paylaşım eşitsizliği nedeniyle dünyada insanların açlıktan öldüğünü kaydederek, yetersiz beslenme, beslenme bozuklukları, açlık ve hastalıklarla ilgili çarpıcı rakamları kamuoyu ile paylaştı. Başkan Ali Eroğlu, yeterli beslenme ve güvenilir gıdaya ulaşım için veteriner hekimlerin çok önemli rolü olduğunu belirterek, sağlıklı hayvan, sağlıklı çevre, sağlıklı gıda ve bütün bunların sonucunda sağlıklı insan ve sağlıklı toplum olgusunun sahibinin veteriner hekimler olduğunu söyledi.
GÜVENLİ GIDAYA ERİŞİM
Güvenlik, eğitim ve sağlık gibi yeterli ve güvenli gıdaya erişim sağlanmasının da devletlerin birinci görevleri arasında olduğunu ifade eden Başkan Ali Eroğlu, günümüzde sağlıklı, güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşmadaki çarpıklıkların, paylaşım eşitsizliği ve açlık sebebiyle yaşanan hastalıklar ve ölümlerin tüm dünyanın sorunu olduğunu vurguladı. Bu durumun sosyal dokuyu hırpalayarak değerlerin yozlaşmasına ve kaybolmasına neden olduğuna vurgu yapan Başkan Eroğlu, “Dünyada her 9 insandan biri yetersiz besleniyor. Özellikle 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 22’sinde açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle gelişme bozuklukları görülüyor. Dünyada her gün yaklaşık 25 bin kişi açlığa bağlı olarak hayatını kaybediyor. Bu duruma son vermek hepimizin birinci görevidir” görüşünü dile getirdi.
RAKAMLAR ACI VERİCİ
Ali Eroğlu, dünya nüfusunun yaklaşık onda birine denk gelen 600 milyon kişinin sağlıksız gıda tükettiğini, bunların 420 bininin ise hayatını kaybettiğini söyleyerek, küresel kozmetik sektörünün yıllık harcamasının ise 200 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Eroğlu, “Buna mukabil Afrika’da çocukların açlıktan ve 10 liralık antibiyotik alamadığı için ölüyor. Bu rakamlar maalesef üzücü değil, acı vericidir” dedi.
ÇÖPE ATILAN EKMEKLERLE AÇLIKTAN ÖLENLERİN 15 KATI BESLENEBİLİR
Açıklamasında obezite sorununa da değinen Ali Eroğlu, dünyada 700 milyon insanın obez ve 2,3 milyar insanın da fazla kilolu olduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün obeziteyi en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul ettiğini anlatan Başkan Eroğlu, küresel ekonomiye 2 trilyon dolarlık etkisi bulunan obezitenin, kanserle de yakından ilgisi olduğunun tespit edildiğine vurgu yaptı. Dünya ve Türkiye’deki gıda israfına ilişkin ürkütücü rakamları da paylaşan Başkan Ali Eroğlu, Dünya Bankası raporuna göre çöplüklere atılan yiyeceklerin, dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğunu belirtti.
1.7 MİLYAR EKMEK İSRAF EDİLİYOR
Türkiye’de yılda 1 milyar 700 milyar ekmeğin çöpe atıldığını, 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığının altını çizen Ali Eroğlu, TÜİK’in tahminine göre Türkiye nüfusunun 2029 yılında 92,4 milyon, 2039 yılında 99,7 milyon olacağını belirterek, bu nüfusun yeterli ve güvenli gıdaya erişiminin planlamalarına bugünden başlanması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Ali Eroğlu, çocukların yeterli beslenmesi, sağlıklı gençler ve yetişkinler olabilmeleri için, ortak akıl ile akılcı politikalar geliştirilmesi gerektiğini de belirterek, “Tüm kesimleri yeterli hayvansal proteini uygun fiyatlar ile temin edebilmelidir. Gıda üretimi planlı yapılmalı, israfına meydan verilmemeli, dağıtımı adilce olmalı ve üzerindeki menfaat oyunlarına fırsat verilmemelidir. Tarım ve Orman ile Sağlık bakanlıklarının yakın işbirliği içerisinde herkes için erişilebilir ve uygun fiyatlı, sağlıklı, yeterli ve besleyici gıda sağlayan gıda sistemleri devreye sokulmalıdır” dedi.