İkinci bin yılda açlıktan ölen binlerce insan!
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün ( FAO ), 2019 yılının temasını “Eylemlerimiz Geleceğimizdir. Sağlıklı Beslenme ile Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya” olarak ilan etmiş…
Her ne kadar devletlerin temel görevi insanların yeterli ve güvenli gıdaya erişimini sağlamak olsa da durum hiç de öyle görünmüyor istatistiklere göre…
Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu’nun Dünya Gıda Günü’ne dikkat çekerken bazı veriler paylaştı… Bu verilere göre; Dünyada 821 milyon kişi yetersiz besleniyor. Özellikle 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 22’sinde, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle gelişme bozuklukları yaşanıyor ve her gün açlığa bağlı nedenlerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybediyor… Dahası var; Her yıl 600 milyona yakın insan güvenilir olmayan gıda tükettikten sonra hasta oluyor ve bunların 420 bini ölüyor…
Eroğlu’nun vurgu yaptığı bir diğer karşılaştırma ise dünyada kozmetik sektörünün küresel hacminin 200 milyar dolar olması ve insanların kozmetik ürünlerine milyarlarca dolar harcarken, eş zamanlı olarak Afrika’da çocukların açlıktan ölmeleri!
Dünya Gıda Günü’nde beslenmedeki adaletsizliğe de vurgu yapıyor Eroğlu. Çünkü açlıktan ölenlere karşın dünyada bir yandan da aşırı beslenme ve obezitenin küreselleşmesi söz konusu… Ve de obezitenin küresel ekonomiye etkisi 2 trilyon dolara yaklaşmış bulunuyor…
Her gün açlığa bağlı nedenlerden 25 bin kişi ölürken, bir diğer çarpıklık ise gıda israfı… Dünya Bankası raporuna göre; çöpe atılan yiyecekler dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda…
Bu konuda Türkiye’nin durumunu ise şöyle;
1 yıl içinde 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor.
Ali Eroğlu şöyle sıralıyor sorumluluklarını ve yapılması gerekenleri;
“TÜİK projeksiyonuna göre nüfusumuz, 2029 yılında 92,4 milyon, 2039 yılında 99,7 milyon olacaktır. Bu nüfusun yeterli ve güvenli gıdaya erişiminin planlamalarına bugünden başlanmalıdır,
Geleceğimizin, teminatı olan çocuklarımızın yeterli beslenmesi, sağlıklı gençler ve yetişkinler olabilmeleri için, ortak akıl ile akılcı politikalar geliştirilmeli, halkımızın tüm kesimleri yeterli hayvansal proteini uygun fiyatlar ile temin edebilmelidir,
Gıda üretimi planlı yapılmalı, israfına meydan verilmemeli, dağıtımı adilce olmalı ve üzerindeki menfaat oyunlarına fırsat verilmemelidir,
Ulusal ölçekte ise Tarım ve Orman ile Sağlık Bakanlıklarının yakın işbirliği içerisinde herkes için erişilebilir ve uygun fiyatlı, sağlıklı, yeterli ve besleyici gıda sağlayan gıda sistemleri devreye sokulmalıdır,
Global açlığın önlenmesi ile güvenli ve güvenilir gıda için veteriner hekim gerekliliği her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.”
Sorun net, çözüm net… İkinci binyılda, göz göre kimse açlıktan ölmesin!