TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ (TVHB) “15 EKİM DÜNYA ÇİFTÇİ KADINLAR GÜNÜ” BASIN AÇIKLAMASI:
“Çiftçi Kadınlar İklim Değişikliği ile Mücadele Ediyor”
Gelişmekte olan ülkelerde tarımsal iş gücünün yüzde 50’sini daha az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 70’ini kadınlar oluşturmaktadır. Bugün dünyada 1,6 milyar, ülkemizde ise 2,8 milyon civarında kadın çiftçi bulunmaktadır. Kadınların, kırsalda yaşayan ailelerin ve toplulukların yaşamlarını devam ettirmesinde, geçimini sağlamasında ve refahında önemli bir rol oynadığı gerçeği, gittikçe artan sayıda insan tarafından kabul edilmektedir.
Kadınların bitkisel ve hayvansal üretimde, kaynakların sürdürülebilir kullanımında ve gıda arzının güvenliğinde sahip oldukları bu önemli konumdan hareketle 15 Ekim, Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. FAO, 2019 yılı temasını “Çiftçi Kadınlar İklim Değişikliği ile Mücadele Ediyor” olarak ilan etmiştir.
Kırsalda yaşayan kadınlar, tarımsal faaliyetlerdeki iş gücüne azımsanmayacak boyutta katkı sunmakta, fakat aynı zamanda kayıt dışı olarak çalışmakta ve ailenin bakımını üstlenmektedirler. Tarımsal üretime, beslenme ve gıda güvenirliğine, doğal ve yerel kaynakların idaresine ve iklim değişikliklerine karşı çözümler üretilmesine önemli katkılar yapmaktadırlar. Daha net bir ifadeyle, ‘Dünyada kadınlar kırsal ekonominin bel kemiğidir.’ Tüm bunlara rağmen kadınlar birçok açıdan erkeklere oranla daha çok yoksulluk çekmektedirler.
Dünyada yoksulluk son zamanlarda azalmış olmasına rağmen oldukça ağır şartlarda yaşayan 1 milyon yoksul insanın çoğu kırsal kesimde yaşamaktadır. Kırsal bölgelerdeki yoksulluk oranı kentlere göre daha yüksektir. Küçük çiftlik sahipleri Asya’daki ve sahra altı Afrika’daki gıdanın % 80’ini üretmekte ve 2,5 milyon insana geçim kaynağı sağlamaktadırlar. Kadın çiftçiler de erkek meslektaşları gibi üretken ve girişimci olabilirler ancak erkeklere oranla toprak sahibi olmak, kredi kullanmak, tarımsal üretimde kullanılan girdilerden faydalanmak, ürünlerini pazarlamak ve katma değeri yüksek ürünler üretmek konularında dezavantaj yaşamakta ve ürünlerini daha düşük fiyatlara satmak zorunda kalmaktadırlar.
Dünyada iklim değişikliğine karşı mücadele etmeye gittikçe daha fazla ihtiyaç duyulması, çiftçi kadınların bu mücadeledeki önemini de arttırmaktadır. Çiftçi kadınların mücadelesi, 23 Eylül’de New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi ile yakalanan ivme ile uyumlu bir adım olacaktır.
Tüm dünyada çalışan kadınların 1/3’ü tarımsal faaliyetlerde çalışmaktadır. Kadınlar biyokütle yakıtları toplamakta, gıdaların manuel olarak işlenmesinde çalışmakta ve su dağıtım şebekeleriyle taşınamayan suyun % 80’i kadınların fiziksel gücüyle taşınmaktadır. Çiftçi kadınlar, doğal kaynaklar ve tarımın tehdit altında olduğu durumlarda bu güçlüklerle en ön safta savaşan kesimi oluşturmaktadırlar.
Üretimin her aşamasına aktif şekilde katılan ve yukarıda belirtilen küresel sorunların çözümüne katkı sunan kadın çiftçilerimizin, kalkınmanın imkânlarından yeterli pay almalarının sağlanması için desteklenmeleri şarttır.
Bu kapsamda; kadın çiftçilere yönelik eğitim programları ve sertifikalandırma çalışmalarının yoğunlaştırılması, sürdürülebilir tarım-hayvancılık tekniklerinin öğretilmesi, düşük faizli tarımsal kredilerden faydalanmaları için öncelik tanınması ve girişimciliğin teşvik edilmesi, sosyal güvenlik hakları yönünden tam güvence altına alınmaları sağlanmalıdır.
Tarlasında, bahçesinde, ahırında gece gündüz demeden emek vererek ailesine ve ülkemize üretimle destek veren, elinin değdiği her şeyi güzelleştiren kadınlarımızın ‘Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’ kutlu olsun.
Ali EROĞLU
Türk Veteriner Hekimleri Birliği
Merkez Konseyi Başkanı