• Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • TVHB Düşünce Grubu Üyeleri
    • TVHB Bilim Kurulu Üyeleri
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haber
  • Etkinlik
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
    • Basın Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
ODA KAYIT SİSTEMİ
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • TVHB Düşünce Grubu Üyeleri
    • TVHB Bilim Kurulu Üyeleri
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haber
  • Etkinlik
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
    • Basın Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
No Result
View All Result
Home Basın Arşivi

‘Veteriner Hekim gözetimindeki geçici kesim yerleri tercih edilmeli’

Ağustos 6, 2019
Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin İzmir ve Gaziantep Bölge Toplantıları Yapıldı.

ANKARA, (DHA) – TÜRK Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, kurbanlıkların yetkili kasaplarca veteriner hekim gözetiminde kesilmesi gerektiğini belirterek, “Yerel yönetimler tarafından tesis edilen, veteriner gözetimi olan geçici kesim yerleri tercih edilmeli” dedi. 

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu, Kurban Bayramı öncesi; kurbanlıkların seçimi, kesim şartları ve etlerin muhafazasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hayvanların sağlıklı, besili, sağlık raporlu olmasının önemine değinen Eroğlu, hasta olmamasına ve yaşına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Eroğlu, “Büyükbaşlar en az 2, küçükbaşlar en az 1 yaşında olmalıdır. Dişi hayvansa gebe olmamalıdır. Çevreye karşı duyarsız ya da aşırı tepkili, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları sönük, zayıf, bakımsız, vücudunda şişlikler bulunan hayvanların kurban edilmesi doğru değildir. Bu tür belirtiler hem fiziki hem psikolojik açıdan hayvanın hasta olduğunu gösterir” diye konuştu. 

‘KESİM YAPILACAK YER TEMİZ VE SERİN OLMALI’
Kurbanlık kesiminin veteriner kontrolü olan ve bakanlıktan ruhsat verilen mezbaha ile kombinalarda yapılması gerektiğini kaydeden Eroğlu, şunları söyledi:
“Bu mümkün değilse yerel yönetimler tarafından tesis edilen, veteriner hekim gözetimi olan geçici kesim yerleri tercih edilmelidir. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalıdır. Kesim uzman kasaplar tarafından yapılmalıdır. Yüzme işlemi sırasında hayvanlar askıya alınmalıdır. Geçen senelerde kesmeye çalıştığı boğaları elinden kaçıranlar, kesme veya yüzme sırasında kendini kesenler oldu. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için kesim işin ehli olan tarafından yapılmalıdır.”
‘ETLER BUZDOLABINDA MUHAFAZA EDİLMELİ’
TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu, kurban etlerinin iyi saklanmaması halinde, kısa sürede bozulabileceğine de dikkat çekti. Sıcak havalarda uygun koşullarda saklamayan et ve et ürünlerinde bakteri üremesinin çok hızlı olacağını belirten Eroğlu, şu uyarılarda bulundu: “Bakteriler kısa sürede çoğalarak milyarlarla ifade edilen sayılara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde insan sağlığı açısından ne kadar riskli olduğunu gösteriyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan (zoonoz) ve halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastalıklar mevcuttur. Gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan hayvanlarla temasa geçilmesi ve kesildiklerinde etlerinin tüketilmesi son derece tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, Güneş görmeyen serin bir yerde 5- 6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Etin saklanma süresinin normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gün olduğunu unutmayalım. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.”

DHA

Önceki Haber

Veteriner Fakültesi sayısında ABD’yi solladık!

Sonraki Haber

Çiftçi TV Stüdyo Konuğu TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali EROĞLU

En Son Eklenenler

TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ 70. YIL HATIRA ORMANI PROGRAMI

TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ 70. YIL HATIRA ORMANI PROGRAMI

Mayıs 10, 2025
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sayın Dr. Bülent Kahraman ÇOLAKOĞLU Ziyareti

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Ziyareti

Mayıs 10, 2025
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sayın Dr. Bülent Kahraman ÇOLAKOĞLU Ziyareti

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sayın Dr. Bülent Kahraman ÇOLAKOĞLU Ziyareti

Mayıs 10, 2025
Facebook Twitter Youtube Instagram
Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Veteriner Hekimliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp gelişmesini sağlamak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını koruma amacı ile kurulmuş, tüzel kisiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluştur.

Bizi Takip Edin

Video

© 2020 Türk Veteriner Hekimleri Birliği - Powered By FAZLANET.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • TVHB Hakkında
    • Odalar
    • Merkez Kurullar
      • Merkez Konseyi
      • Yüksek Haysiyet Divanı
      • Denetleme Kurulu
      • Merkez Konsey Çalışanları
    • Kurumsal Arşiv
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
    • Genelge
    • Tebliğler
    • Yönergeler
  • Haberler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
    • Bilimsel
    • Genel
    • Hayvancılık
    • Dergilerimiz
  • Basın
  • Arşiv
    • Haberler Arşivi
    • Etkinlikler Arşivi
    • Duyurular Arşivi
  • Bağlantılar
  • Galeri
    • Fotoğraf Galerisi
    • Video Galeri
  • İletişim
  • ODA KAYIT SİSTEMİ

© 2020 Türk Veteriner Hekimleri Birliği - Powered By FAZLANET.