Türk Veteriner Hekimleri Birliği bölge toplantısının üçüncüsü Gaziantep’te düzenlendi. Mesleki konuların görüşüldüğü ve sonbaharda düzenlenecek Tarım Şurası’na ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıya; Gaziantep Valisi Davut Gül, TÜRK Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan ile bölge illerinin oda başkanları katıldı.
GRT TV / GAZİANTEP RADYO TELEVİZYON
Haberi izlemek için sağ Ok’a tıklayınız.
Gaziantep Valisi Davut Gül, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Gaziantep Bölge Toplantısında yaptığı konuşmada veteriner hekimliğin vicdani, insani ve ekonomik olmak üzere üç boyutunun bulunduğunu kaydetti.
Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda salondakilere hitap eden Vali Gül, “Hayvanların canlı olduğunu, hasta olabileceklerini ve acı çektiklerinin farkında olarak onların acılarını dindirme, tedavilerine yardımcı olmada veteriner hekimlerimizin sunduğu katkıların ve yüklendikleri vicdani sorumluluğun farkındayız” dedi.
Veteriner hekimliğin ekonomik anlamda da önemli bir yer teşkil ettiğinin altını çizen Gül, “Ekonomik olarak değerlendirdiğimizde ise sadece üreticileri, çalışanları değil tüketicileri de ilgilendiren bir sektör olduğunu görüyoruz. Veteriner hekimler başarılı olduğunda, hayvancılıkla iştigal eden müteşebbisler başarılı olduğunda, tüketiciler daha sağlıklı, daha güvenilir, daha ucuz gıdaya ulaşmış olacaklar. Sektör olarak bu alanda üretim yapan, sanayi anlamında kullanan kişiler, yine işlerinin sürdürülebilir olması ve pazarda rekabet edebilir olması birbirine bağlanan zincirler gibidir. Bu açıdan veteriner hekimlerin sorunları, bir anlamda ülkenin, dünyanın sorunu. Tüketici olarak, idareci olarak, üreticiler olarak bizlerin sorunu. İnşallah bu toplantıda alınan kararlar bundan sonraki toplantılar için bir başlangıç olmuş olur” dedi.
Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Hayvancılığın temel dinamiklerinden olan dişi hayvanların kesiminin yasaklanması gerek. Ayrıca 30 bin ton civarında et kaybına neden olan erken kuzu kesiminin engellenmesi, erken buzağı ölümlerine çözüm bulunması, bölgelere uygun etçi ve kombine ırkların yetiştirilmesinin desteklenmesini istiyoruz.” dedi.
Eroğlu, bir otelde düzenlenen birliğin Gaziantep Bölge Toplantısı’nın açılışındaki konuşmasında, daha önce Samsun ve İzmir’de düzenledikleri toplantının üçüncüsünü bugün hayata geçirdiklerini söyledi. Toplantıya Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana, Kütahya, Mersin, Hatay, Adıyaman, Niğde, Karaman, Van, Kahramanmaraş, Malatya, Kayseri ve Elazığ’dan temsilcilerin katıldığını ifade eden Eroğlu, toplantıda hayvan sağlığı, refahı, ıslah ve beslenmesi, hayvancılık politikaları ve sonbaharda yapılacak 3. Tarım Şurası gibi sektörü yakından ilgilendiren konuların ele alınacağını bildirdi.
Ülke hayvancılığında çeşitli parametreler değerlendirilerek mutlaka acil, kısa, orta ve uzun vadeli üretim planlamalarının hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Eroğlu, şunları kaydetti: “Ülkemizde hayvancılığın tarımın içinde bir alt sektör olarak değerlendirilmesi, dünya gerçeklerine uymayan kronik bir yanlıştır. Bu noktada tarım için hayvancılık değil, hayvancılık için tarım yapan ülkelerin hayvancılıkta söz sahibi olduklarını, hayvancılıktan ekonomik kar sağlayan ülkelerde bitkisel üretimin, hayvansal üretime göre planlandığının görülmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Bu anlamda 3. Tarım Şurası’nın bu kronik yanlıştan kurtulmaya vesile olmasını temenni ediyoruz. Hayvancılığın temel dinamiklerinden olan dişi hayvanların kesiminin yasaklanması gerek. Ayrıca 30 bin ton civarında et kaybına neden olan erken kuzu kesiminin engellenmesi, erken buzağı ölümlerine çözüm bulunması, bölgelere uygun etçi ve kombine ırkların yetiştirilmesinin desteklenmesini istiyoruz.”
Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, bölge toplantılarının üçüncüsünün Gaziantep’te yapıldığını dile getirerek toplantıda hayvan sağlığı, refahı, ıslah ve beslenmesi, hayvancılık politikaları ve sonbaharda gerçekleştirilecek 3. Tarım Şurası gibi sektörü yakından ilgilendiren çeşitli konuların ele alınacağını söyledi.
Eroğlu, “Türk Veteriner Hekimleri Birliği, insanlarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazı olan güvenli ve güvenilir hayvansal gıdayı yeterli miktarda tüketilmesini vazgeçilmez buluyor. Sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, sağlıklı insan ve sağlıklı toplum hedefi için veteriner hekimliğin aktör konumunda olduğunu hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Gaziantep-Kilis Oda Başkanı Yunus Emre Özdede ise oda başkanları toplantılarının mesleğin icrası ve meslek konularının konuşulması noktasında önem arz ettiğini belirtti.
Konuşmalar sonrasında Veteriner Hekimlik mesleği ve sektör üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.