TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ’NİN SAMSUN BÖLGE TOPLANTISI
BASIN AÇIKLAMASI
12-13 TEMMUZ 2019
Sayın Basın Mensupları;
Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin ilk bölge toplantısı Merkez Konseyi ile Samsun, Ordu, Giresun, , Sakarya, Amasya, Tokat, Çorum, Zonguldak, Bolu, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kars ve Nevşehir Bölge ve İl Veteriner Hekimleri Oda Başkanlıklarının katılımları ile bugün burada yapılmaktadır.
Öncelikle toplantının Ülkemiz, Ülkemiz hayvancılığı, veteriner hekimlik mesleği ve meslek mensuplarımız için olumlu katkılarının olmasını temenni ediyor, faydalı ve başarılı bir toplantı olacağına inanıyorum.
Kısa zaman içerisinde böyle güzel bir organizasyonu ortaya koyan Samsun Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sayın Habip Muruz hocamıza ve yüksek katılımlarınızdan dolayı siz değerli Oda Başkanlarımıza ve Oda Yönetim Kurulu Üyelerine TVHB Merkez Konseyi ve şahsım adına teşekkür ederim.
Sayın Basın Mensupları;
Takdir edersiniz ki bu tür toplantılar bir ihtiyaçtan gündeme alınır ve uygulanır.
Bu toplantıda; Hayvan Sağlığı, refahı, ıslah ve beslenmesi, hayvancılık desteklemeleri, canlı hayvan ve et ithalatı ve kamu yapılanması gibi sektörü yakından ilgilendiren çeşitli konular ele alınacak. Yaklaşan Kurban dolayısıyla da hayvan hareketleri, hayvan hastalıkları, hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik hastalıklar, Veteriner Halk Sağlığı, gıda güvenliği, çevre sağlığı ve sahipsiz sokak hayvanları, sayıları hızla artan, kaliteyi olumsuz olarak etkileyen Veteriner Fakülteleri gibi hususlar görüşülecek. Veteriner Hekimliğin sorunları ve çözüm önerileri konusunda ise Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve Oda Başkanlıklarının gerçekleştireceği faaliyetler ve yol haritası değerlendirilecek.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği, kurulduğu 1954 yılından bugüne kadar kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluş olarak yukarıda belirtilen hususlarda ortaya strateji koyabilen, aktör bir sivil toplum örgütüdür.
Bu kapsamda;
Türk Veteriner Hekimleri Birliği, kendisine bağlı 56 Bölge ve İl Odası ile ülke hayvancılığının acilen ithalattan kurtulmasını istiyor. Bunun için hayvancılıkta mutlaka acil, kısa, orta ve uzun vadeli üretim planlamalarının yapılmasını, istikrarlı politikaların uygulanmasını zaruri görüyor. Kendi tüketeceklerini üretemeyenlerin başkalarının ürettiklerini, onların belirlediği fiyattan ve kaliteden tüketeceklerinin bir dünya kuralı olduğuna dikkat çekiyor.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği, insanlarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazı olan güvenli hayvansal gıdayı yeterli miktarda tüketebilmesini vazgeçilmez buluyor. Sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, sağlıklı insan ve sağlıklı toplum hedefi için veteriner hekimliğin aktör konumunda olduğunu hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Kamuda istihdam edilen veya muayenehane açarak mesleğini icra eden klinisyen veteriner hekimlerin özlük hakları, yetersiz istihdam, mesleki uygulamalarda karşılaşılan (Aşılama, küpeleme, sun’i tohumlama, ruhsatlandırma ve e-reçete gibi ) problemlerin çözüme kavuşturulmasını gerekli görüyor.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği, halen ülkemizde görülen, halk sağlığını ve hayvan sağlığını etkileyen hatta zaman zaman tehdit eden hayvan hastalıklarına karşı koruyucu hekimliğin önemine işaret ediyor. Brusella, tüberküloz, şarbon, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Salmonella, Toxoplazma, Kist hidatik ve kuduz gibi bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklara karşı eradikasyon projelerinin uygulanmasının sağlığın temel konusu olarak görüyor. Aktif ve bütüncül uygulamalar ile Kurbanın hayvan hastalıkları konusunda toplumda endişe oluşturan bir konumdan çıkarılması gerektiğini önemli buluyor. Hayvan refahı yaklaşımdan hareket ile sahipsiz sokak hayvanları konusunda çözüm odaklı öngörüler ortaya koyuyor.
Sayın Basın Mensupları;
Bunları daha da uzatabiliriz. Ancak zamanımız kısıtlı. Yukarıda belirtilen konuların çözümü için, hayvancılık ve veteriner hekimlikte, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, uluslar arası kurallara da uygun bir yapılanmanın ülkemizde de gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu yapı Veteriner Otoritesi’dir. Tarım ve Orman Bakanlığındaki şu andaki yapılanmada bu yoktur. İleri hayvancılık için mutlaka ileri veteriner hekimlik gerekmektedir. Aktif, etkin, motivasyonu yüksek, hızlı karar alabilen, yetki ve sorumluluk kargaşası yaşanmayan, yeterli bütçesi ve insan kaynakları olan bir yapı oluşturulursa sorunları giderilmiş, standartları yüksek bir veteriner hekimlik icra edilecek ve istenilen hayvancılık hedefine de ulaşılmış olacaktır. Hayvancılık yönetimsel olarak Veteriner Otoritesi merkezli olmalıdır.
Tüm katılımcılara teşekkür ediyor, toplantının ülkemiz için, yetiştirici, üretici, tüketici için ve mesleğimiz için daha güzel yarınlara vesile olmasını diliyor, selam ve saygılar sunuyorum
Ali EROĞLU
TVHB Merkez Konseyi Başkanı